Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Trehusskader repareres

Artikler

Ser du sprekker i malingfilmen, eller løsner flak av maling når du skraper med en stålbørste? Det er tegn på at du bør male om. Falmet farge og glans kan dog ikke skade treverket, og er kun et estetisk problem.

Et gammelt hus har hatt mange herrer. Det er langt fra sikkert at alle har vært like snille med fasaden. Først de siste årene har det gått opp for folk hvilke verdier et slitt hus tross alt har. Da er det godt å vite at du kan gi huset god utendørs førstehjelp. Enda bedre: Nyere hus har godt av den samme behandlingen!

Hva er nå hensikten med å fjerne maling fra innvendig treverk som panel og lister? Svaret er ganske enkelt. Du må ha fast bunn før du behandler flaten på ny. Uten det blir det temmelig bortkastet å gi flaten et nytt toppstrøk med maling.

Siden det er et helt sett av årsaker til at maling skaller av, kreves en grundig analyse før du setter i gang med reparasjoner. Som regel bør mest mulig av underlaget skrapes bort eller fjernes på annen måte. Deretter grundig vasking før ny maling kommer på veggen.

Skraping og bruk av slipemaskiner (vinkelsliper) er mye brukt. Varmepistol eller blåselampe er tidkrevende, men kanskje nødvendig. I noen tilfeller kan det lønne seg å la et malerfirma bruke spesialutstyr for å fjerne malingen.

Det er to måter å få bukt med råteskader på utover en vanlig overflatebehandling med grunning og maling: å sørge for god lufting av ytterkledningen og metting av endeveden.

Den eneste måten å bli kvitt råte på, er å fjerne materialene som har råte i seg. Sjekk samtidig om råtesoppen kan ha smittet over på områdene rundt.

Hvis malinglaget er for tykt eller luftingen i ytterkledningen er for dårlig, kan malingflak løsne helt inn til treverket. Det er avflaking. Hvis maling løsner fra underliggende strøk, er det dårlig heft og avskalling. I begge tilfeller må all løs maling bort, før grunning på alt bart tre og ny maling.

Finn din nærmeste  

Tarkett annons