Kategorier

Meny

Konto

Hus fra 1950-tallet skrapes og males – tilbake til linoljemaling

Huset til Espen Rognlien i Asker ble bygget en gang på 50-tallet. Under de drøye 30 år som han har bodd der, er huset malt flere ganger. Nå males huset igjen – denne gang med linoljemaling.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

I en tidligere personalbolig som tilhørte Dikemark sykehus i Asker, bor Espen Rognlien med familie. Huset ble bygget en gang på 1950-tallet, og den gang da malt med linoljemaling som ble laget i verkstedet til sykehuset.

Opp gjennom årene har Rognlien malt huset tre ganger, skiftet farge og også malingtype. Hele tiden har de opplevd problemer med blæring på fasaden, og problemene ble ekstra store etter at de malte siste gangen, med en akrylmaling. Nå har de bestemt seg for å begynne fra «scratch» med den opprinnelige malingtypen.

– Vi har vært nødt til å skrape helt ned til veden, og pusse nøye med pussemaskin, sier han.

Dele på Pinterest blærer

Foto: Chera Westman/ifi.no

BLÆRING: Kledningen på huset har dårlig vedheft og det dannes blærer i malingfilmen. 

Tre strøk

Kledningen er fra byggeåret, og i god stand. Det er en liggende, høvlet såkalt «Weatherboard». Nå påføres linoljemaling fra Wibo. Denne inneholder ingen løsemidler, kun linolje, fyllstoffer, kritt og pigmenter.

Malingsystemet består av tre ulike produkter, som pigmenteres med kun naturlige pigmenter.

– Her beregner vi at man legger et magert strøk i bunn, et litt fetere mellomstrøk og et fett toppstrøk. Altså tre strøk, sier Johnny Spangen hos Miljømal som forhandler Wibos produkter og distribuerer til hele Norge fra sin fargehandel og bygningsvernbutikk på Vålerengen i Oslo.

Dele på Pinterest Johnny Spangen, Miljømal

Foto: Chera Westman/ifi.no

MALINGSYSTEM: Johnny Spangen driver fargehandelen og byggevarebutikken Miljømal AS på Vålerengen i Oslo. Han distribuerer Wibos linoljemalinger over hele Norge. 

Nye og gamle hus

– Men Johnny; hva var det som gjorde at jeg måtte velge linoljemaling igjen? spør Rognlien.

– Jo, på ny høvlet panel eller på høvlet panel i det hele tatt, er det egentlig bare linoljemaling som gjelder, fordi den klarer å trekke seg inn i tett, høvlet kledning, svarer han.

På hus som er bygget før 1960 er det nesten alltid linoljemaling i bunn. Før 60-tallet fantes nemlig ikke mange andre alternativer. Og er kledningen fra før malt med linolje, bør man fortsette med det for å unngå såkalte linoljeblærer.

– Men linoljemaling kan også brukes på moderne hus og ny kledning der det er et ønske om å bruke naturlige eller tradisjonelle malingprodukter, sier Spangen.

Dele på Pinterest Espen Rognlien, huseier

Foto: Chera Westman/ifi.no

HUSEIEREN: I en tidligere personalbolig som tilhørt Dikemark sykehus i Asker, bor Espen Rognlien med familie. Huset ble bygget en gang på 1950-tallet og da malt med linoljemaling som ble laget i verkstedet til sykehuset.


Dele på Pinterest ferdigmalt hus

Foto: Espen Rognlien

FERDIGMALT: Slik ser huset ut etter at det er blitt malt ferdig. Linoljemalingen fra Wibo ser blank ut den første tiden, men mattes gradvis ned. 

LES OGSÅ
Mer informasjon

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]