Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Muren vedlikeholdes

Artikler

Der huset møter bakken er det ofte fuktig. Grunnmuren har lett for å bli skitten og befengt med alger. Med sopp- og algedreper holder den seg fin lengre.

Velg rett farge på grunnmuren. Grått vil gi en god fargeopplevelse og en forankring av huset. Men vil du fremheve de vakre rosene, kan det være best med hvitt.

De veier lite, er lette å tilpasse og er formstabile. Dessuten pynter de opp fasaden til en rimelig penge. Formstøpte lister for fasader har mange fordeler. Når malermester Bjørn Studsrud bygger hus med murfasade, velger han nå å montere funksjonelle profiler av PU-skum rundt vinduene.

Betongmurer som sprekker opp er ikke et ukjent fenomen. Har sprekkene først oppstått, vil de kunne utvides av frostsprengning, føre til rustskader på armeringen, og på sikt svekke hele konstruksjonen. Og ikke ser det pent ut heller.

Det er ikke noe hokus pokus å male grunnmur. De samme reglene gjelder her som på resten av huset. Men det er svært viktig å bruke riktige produker tilpasset muren din. Se video om hvordan du går frem.

Å male murhuset eller grunnmuren med feil maling kan få store konsekvenser - malingtype må alltid velges ut ifra type mur. Er du usikker på hva slags mur du har, finnes det heldigvis triks for å finne det ut!

Det er ingen myte at murhus er nærmest vedlikeholdsfrie. Men for at muren skal holde seg pen, er det viktig å gjøre en grundig jobb når huset trenger et par strøk maling.

I Norge har vi tradisjonelt sett bygget mye i tre, men det finnes også mange murhus rundt om i landet. For å kunne velge riktig maling til mur, er det viktig å vite nøyaktig hva underlaget består av.

Selv om malingsintervallene ofte er lange med murhus bør du ikke ta lett på det øvrige vedlikehold. Bli kvitt smuss, sopp og alger med jevnlig rengjøring.

Mange lurer på om de kan male rett på lecablokker. Det går fint, men vær forberedt på at du kommer til å bruke mye maling!

Det kan være forskjellige årsaker til at det oppstår sprekker. Hvilke sprekker har vi med å gjøre og hvordan repareres de før vi maler muren? Repareres må de uansett, ellers slippes mye vann inn til underlaget.

Noen murunderlag gir dårligere heft for maling enn andre. Her er listen over flater som kan by på spesielle problemer i forhold til maling.

Selv med den sterke norske trehustradisjonen har de fleste huseiere også en mur, en standard grunnmur eller en høyere konstruksjon, ofte avhengig av hvordan huset er plassert i terrenget.

Malingen har to oppgaver. Den skal beskytte muren mot ytre påkjenning og nedbrytning og gjøre overflaten pen å se på. Dagens fargekart hos malingprodusentene inneholder mange flotte farger for mur.

Flere artikler

Finn din nærmeste