Kategorier

Meny

Konto

Unngå grønn grunnmur

Der huset møter bakken er det ofte fuktig. Grunnmuren har lett for å bli skitten og befengt med alger. Med sopp- og algedreper holder den seg fin lengre.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Unngå grønn grunnmur

Foto: Chera Westman/ifi.no

Grunnmuren rundt huset og fasaden på husets skyggeside kan lett stå fuktig lenge. Her kan fukten gjøre at det gror av algevekster på overflaten. Hvis du desinfiserer overflaten, dreper du grønsken som er der, og forhindrer at den raskt kommer tilbake.

– På overflater der det er lite sol og fukten ikke tørker opp så fort, gror det gjerne sopp og algevekster. Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med, sier Roger Fridheim, malermester og teknisk konsulent ved produktsupporten hos Flügger.

Dele på Pinterest Fuktfeil

Foto: Chera Westman/ifi.no

FUKTFEIL: – På overflater der det er lite sol og fukten ikke tørker opp så fort, gror det gjerne sopp og algevekster, sier Roger Fridheim hos Flügger.

Vask jevnlig

Grønske og stygge smussrender på fasade og grunnmur kan vaskes vekk. Hvilken type rengjøringsmiddel du bruker er avhengig av om du vasker for å male, eller om du kun skal gjøre rent. For også å forhindre dannelse av alger og annen grønske, brukes i tillegg et middel som dreper fasadesopp og algevekster.

– Vi malingprodusenter anbefaler alltid å vaske fasade og grunnmur jevnlig, og det kan oppleves som en byrde for folk. Men det er utrolig viktig. Før du maler, er det avgjørende å bruke et vaskemiddel som er egnet for det. Disse midlene både matter ned underlaget og får ut den skitten som er der, sier Fridheim.

Dele på Pinterest Enkelt

Foto: Chera Westman/ifi.no

ENKELT: Stygge angrep av smuss og alger er enkelt å fjerne fra både fasade og grunnmur.

Drep sopp og alger

Sopp- og algedreper desinfiserer fasaden og fungerer som en «Antibac» for huset. Den kan brukes på flere måter – både i forbindelse med vask før maling, ved vedlikeholdsvask og alene.

– Skal du male underlaget, vasker du først med et middel som rengjør og matter ned underlaget, og påfører deretter Facade Anti-Green uten å skylle det vekk. Etter at det har tørket kan du male over. Du kan også vaske fasaden, påføre Anti-Green og la det stå 1-4 dager før du fukter opp, bearbeider og skyller av. Etter tørk kan huset males, forklarer malermesteren.

Dele på Pinterest Antibac

Foto: Chera Westman/ifi.no

ANTIBAC: Biocider er desinfiserende og dreper sporer fra sopp og begynnende algevekst.

Bedre føre var

Som en forsikring mot fremtidig påvekst, kan biocidene også brukes på ferdigmalt grunnmur og fasade.

– Har du en fasade eller en grunnmur som du har gjort fin og som er ferdig behandlet, kan sopp- og algedreperen brukes som vedlikeholdsprodukter. Da sprayer du på og lar tørke uten å skylle av. Det gjør at begroingen ikke kommer tilbake like raskt, avslutter han.

Flügger Anti-Green fungerer bedre ved temperaturer over 20 grader, enn ved kjølig utetemperatur. 

Dele på Pinterest Vaskeoppfordring

Foto: Chera Westman/ifi.no

VASKEOPPFORDRING: Det er veldig viktig å vaske og matte ned fasaden før du maler. Skal du male, må du bruke et middel som både matter ned underlaget og som fjerner smuss og begroing. Skal du bare gjøre rent, brukes et mildere rengjøringsmiddel.

Dele på Pinterest Bortvist

Foto: Chera Westman/ifi.no

BORTVIST: Lar du soppdreperen stå på uten å spyle den av, holder den sopp og alger fra å etablere seg i lang tid.

Tips!

Les bruksanvisningen og følg rådene om blandingsforhold på emballasjen. Resultatet blir ikke dobbelt så bra ved bruk av dobbelt så mye middel!

Dette ble brukt

Facade Anti-Green – FLÜGGER

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]