Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Unngå grønn grunnmur

  Chera Westman/ifi.no
Der huset møter bakken er det ofte fuktig. Grunnmuren har lett for å bli skitten og befengt med alger. Med sopp- og algedreper holder den seg fin lengre.
Fuktfeil
FUKTFEIL: – På overflater der det er lite sol og fukten ikke tørker opp så fort, gror det gjerne sopp og algevekster, sier Roger Fridheim hos Flügger. Chera Westman/ifi.no

Grunnmuren rundt huset og fasaden på husets skyggeside kan lett stå fuktig lenge. Her kan fukten gjøre at det gror av algevekster på overflaten. Hvis du desinfiserer overflaten, dreper du grønsken som er der, og forhindrer at den raskt kommer tilbake.

– På overflater der det er lite sol og fukten ikke tørker opp så fort, gror det gjerne sopp og algevekster. Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med, sier Roger Fridheim, malermester og teknisk konsulent ved produktsupporten hos Flügger.

Vask jevnlig

Enkelt
ENKELT: Stygge angrep av smuss og alger er enkelt å fjerne fra både fasade og grunnmur. Chera Westman/ifi.no

Grønske og stygge smussrender på fasade og grunnmur kan vaskes vekk. Hvilken type rengjøringsmiddel du bruker er avhengig av om du vasker for å male, eller om du kun skal gjøre rent. For også å forhindre dannelse av alger og annen grønske, brukes i tillegg et middel som dreper fasadesopp og algevekster.

– Vi malingprodusenter anbefaler alltid å vaske fasade og grunnmur jevnlig, og det kan oppleves som en byrde for folk. Men det er utrolig viktig. Før du maler, er det avgjørende å bruke et vaskemiddel som er egnet for det. Disse midlene både matter ned underlaget og får ut den skitten som er der, sier Fridheim.

Drep sopp og alger

Sopp- og algedreper desinfiserer fasaden og fungerer som en «Antibac» for huset. Den kan brukes på flere måter – både i forbindelse med vask før maling, ved vedlikeholdsvask og alene.

– Skal du male underlaget, vasker du først med et middel som rengjør og matter ned underlaget, og påfører deretter Facade Anti-Green uten å skylle det vekk. Etter at det har tørket kan du male over. Du kan også vaske fasaden, påføre Anti-Green og la det stå 1-4 dager før du fukter opp, bearbeider og skyller av. Etter tørk kan huset males, forklarer malermesteren.

Antibac
ANTIBAC: Biocider er desinfiserende og dreper sporer fra sopp og begynnende algevekst. Chera Westman/ifi.no

Bedre føre var

Vaskeoppfordring
VASKEOPPFORDRING: Det er veldig viktig å vaske og matte ned fasaden før du maler. Skal du male, må du bruke et middel som både matter ned underlaget og som fjerner smuss og begroing. Skal du bare gjøre rent, brukes et mildere rengjøringsmiddel. Chera Westman/ifi.no

Som en forsikring mot fremtidig påvekst, kan biocidene også brukes på ferdigmalt grunnmur og fasade.

– Har du en fasade eller en grunnmur som du har gjort fin og som er ferdig behandlet, kan sopp- og algedreperen brukes som vedlikeholdsprodukter. Da sprayer du på og lar tørke uten å skylle av. Det gjør at begroingen ikke kommer tilbake like raskt, avslutter han.

Flügger Anti-Green fungerer bedre ved temperaturer over 20 grader, enn ved kjølig utetemperatur. 

Dette ble brukt:

  • Facade Anti-Green – FLÜGGER

Tips!

Les bruksanvisningen og følg rådene om blandingsforhold på emballasjen. Resultatet blir ikke dobbelt så bra ved bruk av dobbelt så mye middel!

Les også Tre gode grunner til å vaske fasaden

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons