IFI logo
Se flere bilder
Bruk «Antibac» for fasaden

Foto: Jostein Brekka/Jordan, Butinox, Beckers, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Bruk «Antibac» for fasaden

Svertesopp og alger er både skjemmende og direkte skadelig for treverket. Regelmessig fasadevask med egnede kjemikalier bøter på problemet. I spesielt utsatte tilfeller, kan flaten desinfiseres med en fasadens Antibac!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fukt, skitt og pollen på kledningen gir grobunn for flere typer mikroorganismer. Med en årlig fasadevask ser huset nymalt og fint ut lengst mulig, og begroingen begrenses. Ved rengjøringen fjernes også skitt, smuss, pollen og annet som fôrer svertesopp og alger med ernæring.

Når tiden er kommet for å faktisk vedlikeholdsmale huset, er en grundig vask den viktigste forutsetningen for et vellykket resultat. Spesielt utsatte vegger kan gjerne desinfiseres etter at de er vasket. Til dette brukes et middel som fungerer som fasadens Antibac.

Se flere bilder
VASKEUTSTYR

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

VASKEUTSTYR: Når du vasker fasaden trenger du en god bøtte, lavtrykksprøyte og rengjøringskjemikalier som er beregnet oppgaven.

Desinfisering for hus

– Sopp- og algedreper dreper soppsporer, alger og andre mikroorganismer på fasaden. Det forhindrer at det begynner å gro svertesopp under den nye overflatebehandlingen, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk sjef i Butinox.

– Det kan også brukes for å forhindre og forsinke ny påvekst av mikroorganismer også når veggen ikke skal males. Det gjøres i spesielt fuktige miljøer på vegger som er ekstra utsatt for begroing, etter den årlige vedlikeholdsvasken, sier han.

Se flere bilder
MIKROPLAGER

Foto: Jostein Brekka/Jordan

MIKROPLAGER: Svertesopp er en type mikroorganismer som ikke er ønsket. De spiser forurensing, smuss og pollen og annet som hefter ved kledningen, og både skjemmer og skader huset.

Skader ikke vinduer

De fleste malingprodusenter fører en spesiell sopp- og algedreper som brukes før huset males, andre har tilsvarende middel tilsatt i vaskemidlet for fasaden. Uansett type, er hensikten å bekjempe sopp- og algevekster ved bruk av biocider som dreper uønskede mikroorganismer. Riktig brukt og dosert vil desinfiseringen ikke skade plast, stål og lakk i vinduer, dører og andre detaljer på huset. Middelet kan brukes på ubehandlede, beisede, malte eller lakkerte flater.

– Vask flaten først og skyll nøye. Bruk et vaskemiddel som er beregnet på bruk før maling. Etterpå påføres sopp- og algedreper. Denne skal ikke skylles vekk, men tørke inn på overflaten, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

– Du påfører middelet med lavtrykksprøyte, dusjflaske eller bred pensel, og det er viktig å blande ut middelet etter produsentens anbefalinger, sier han.

Skal ikke skylles vekk

Hele flaten skal fuktes godt, og midlet få tid til å tørke før veggen males eller beises.

Fukt hele flaten godt og la det tørke. Middelet skal ikke skylles bort før maling eller beis påføres. Dersom det kommer regn på flaten før du rekker å få påført første strøk maling eller beis, må desinfiseringen gjentas.

Tips!
  • Sopp- og algedreper benyttes for effektiv fjerning av sopp og alger på husvegger utendørs. Forebygger også ny påvekst. 
  • Påfør løsningen med lavtrykkssprøyte, svamp eller kost. Påfør ovenfra og ned, og la middelet bli værende og tørke på overflaten.
  • Sopp- og algedreper kan også brukes på hagemøbler, grunnmur, terrasseplatting og andre flater utendørs som angripes av sopp og algevekst.
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.