Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Porsgrund Bad annons
Formex annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Dårlig vær er godt vaskevær

Etter en skånsom vask får du en overflate som egner seg optimalt for senere påføring av olje, beis eller maling.   Bilder av: Jordan
Når det regner får du hjelp av været når du vasker fasaden eller terrassen. Dårlig vær er perfekt for vedlikeholdsvask eller for rengjøring før maling senere.

Det kan virke lite forlokkende å ta på seg fullt regntøy og gå ut i hagen en regnværsdag. Men faktum er at regnvær er det aller beste vaskeværet. Enten du bare skal gjøre rent plattingen, forvaske for å male huset, eller vedlikeholdsrengjøre stakittet, er regnet et godt hjelpemiddel! Skitt og smuss løses opp av regnvannet og blir enklere å vaske vekk. Nedbøren hjelper også til med skyllingen.

– Vasker du husveggen med riktig såpe og en god vaskekost, kan du oppdage at huset ikke trenger å males i år likevel. Fasaden fremstår nesten som nymalt når bare skitt, fett og svertesopper skrubbes og skylles bort, sier Sara Gressberg, produktansvarlig i Jordan. 

Enklere å fjerne våt skitt

Våt skitt løsner lett.
Våt skitt løsner lett.

Det er mye lettere å skrubbe og rengjøre tre som er vått enn tre som er tørt. I fuktig vær tørker heller ikke såpen ut mens du holder på, og værgudene hjelper deg med den viktige og nødvendige vaskejobben som du alltid må gjøre før du skal beise, male eller olje med godt resultat.

– Bruker du et forlengerskaft på terrasseskrubben eller på husvaskekostensparer du både tid, armer, rygg og skuldre, sier Gressberg.

Kanskje er en skikkelig vask nok!

En nyvasket vegg kan fremstå som nymalt!
En nyvasket vegg kan fremstå som nymalt!

Etter at huset er vasket, kan det fremstå som nymalt. Kanskje vil du oppdage at det er nok med bare en skikkelig vask og at du kan vente enda en sesong med å male? Hvis ikke er det bare å gå på med beising eller maling når veggen er helt tørr og det blir oppholdsvær.

– Uansett anbefaler vi at du vasker huset utvendig en gang hvert år. På den måten tar du optimalt vare på verdiene dine, sier Sara Gressberg.

Regn ute er bra malevær inne

Regnvær er bra malevær – inne!
Regnvær er bra malevær – inne!

Når det regner, har du en gylden mulighet til  male inne, uten dårlig samvittighet for at du ikke er utendørs.

Begynn med å rydde god plass der du skal male. Bruk malefilt og maskeringtape for å unngå søl.

– Interiørmalinger tørker raskt, særlig i varmt vær. Derfor er et godt verktøy viktig. Med pensel eller rulle av god kvalitet får du en glatt og fin overflate raskt, sier hun.

Kvalitetsverktøy tar også opp mer maling slik at malejobben går fortere og det blir mindre søl. 

Fire trinn for vellykket malearbeid

1. Vasking må alltid gjøres før selve malearbeidet!

2. Tildekking og maskeringstaping av alt du ikke skal male eller der det er fare for drypp og søl.

3. Pussing, skraping og grunning av områder og flater som er spesielt slitt eller ikke er malt tidligere.

4. Maling med rull og kost av høy kvalitet.

Slik vasker du terrassen

1. Fukt hele terrasseområdet med vann fra hageslangen, hvis det trengs.

2. Påfør rengjøringskjemikaliene med en bred og langhåret utendørs malerulle eller med en lavtrykkspumpesprøyte. Fordel såpen og kjemikalier jevnt over hele terrassen. La såpen virke en stund.

3. Bearbeid tre terrassebordbredder om gangen, og skrubb til all skitt, fett og grønske løsner. Bruk en terrasseskrubb med kort og passe hard bust, montert på et forlengerskaft. I oppreist stilling sparer du rygg og armer, og du rekker over store flater og jobber effektivt.

4. Skyll med rikelig med vann fra hageslangen. 

 

 

Slik vasker du gjerde og fasade

1. Påfør husvask eller kraftvask med en husvaskkost eller lavtrykkspumpesprøyte. Påfør kjemikaliene nedenfra og oppover – da ser du hele tiden hvor du har vært. La kjemikaliene i såpen virke en stund uten at den tørker på veggen.

2. Bearbeid deretter flaten mekanisk med en vaskekost. Busten løsner effektivt fett og skitt fra veggen, og er utformet slik at det ikke renner vann fra børsten til brukeren.

3. Sett vaskekosten på et forlengerskaft. Da dekker du større områder, jobber mye raskere og sparer rygg, skuldre og armer.

4. Skyll til slutt nøye med vann fra hageslangen. Et godt råd er å skylle ovenfra og nedover på veggen. På denne måten vil ikke det ikke oppstå merker på den nyvaskede veggen.

 

Mer informasjon

Jordan

Les også Med mulighet for enkelte regnbyger.

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer

Beckers annons

Nyeste artikler

HappyHomes annons