Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Når huset blir skittent

Etter en lang vinter står det spesielt ille til med fasadene til norske hus. Skitt og smuss fører ikke bare til at husveggen blir mindre pen, men sliter også på malingen.

 • Når huset blir skittent

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • Foto:

 • Til utvendig husvask trengs sterke saker.

  Foto:

 • Vaskemiddelet tynnet med vann dusjes på med en lavttrykksprøyte.

  Foto:

 • Bruk en kost til å arbeide rengjøringsmiddelet inn i overflaten.

  Foto:

 • Rengjøringsmiddelet og skitten spyles av veggen - ovenfra og ned.

  Foto:

 • Når den nyvaskede veggen er tørr sprøyter du på et godt lag med sopp- og algedreper og lar den tørke inn i veggoverflaten.

  Foto:

Annonse
Annonse

- Det ligger i luften, forteller spesialist i rengjøringsprodukter hos Kemetyl, Rino Kristiansen, - og all den forurensningen som lander på husveggene har en tendens til å forårsake dannelse av sopp og alger, i tillegg til at lag på lag meds skitt hoper seg opp. Dette fører ikke bare til at husveggen blir mindre pen, men sliter også på malingen.

Husk at den malingen som selges i dag ikke har de samme ingrediensene som tidligere. Ulike direktiver og bestemmelser har før til at helsefarlige stoffer er fjernet. Det er selvfølgelig utmerket, men det gjør at fortløpende rengjøring og vedlikehold av huset er blitt enda viktigere enn tidligere, sier han.

Vasking av vegg

"Husvask" er til vanlig rengjøring - "Kraftvask" bruker du før du skal male.

– Det går egentlig ganske fort å vaske over husveggene, hevder Kristiansen, - det gjelder bare å ha det riktige utstyret og de riktige vaskemidlene for hånden. Vi har to ulike kjemiske produkter vi anbefaler.

Om det bare er snakk om jevnlig vedlikehold, skal du benytte «Husvask», men er det snakk om rengjøring før maling eller beising, er det vår «Kraftvask» som gjelder. Begge produktene blandes ut med vann til anbefalt styrke, sjekk anvisningene på flasken.

Når skal vi vaske

– Værforholdene er ikke avgjørende for vasking av hus, men kjemikaliene i vaskemidlene fungerer utvilsomt best ved en temperatur på omkring 20 grader. Gjerne en fin vårdag, de fleste vil jo gjerne gå inn i sommeren med et fint og nyvasket hus, ler Kristiansen.

– Videre kan vi si at oppholdsvær er en fordel slik at vaskemiddelet kan få virke uforstyrret uten å tynnes ut av regnet, men det er temperaturen som er viktigst.

Sterke saker

Til utvendig husvask trengs sterke saker.

Til utvendig husvask trengs sterke saker.

- Dette er noe annet enn å vaske kjøkkengulvet, understreker Kristiansen, - vi snakker om til dels sterke kjemikalier og vi anbefaler absolutt bruk av gummihansker og vernebriller.

Den mest praktiske og effektive framgangsmåten er å benytte en lavttrykkssprøyte og kontrollert sprøyte på vaskemiddelet nedenfra og opp, begynner du øverst på veggen risikerer du at middelet renner nedover kledningen og lager skjolder og striper. Du må også unngå at sterke vaskemidler ikke kommer på vinduene eller i blomsterbedene; om det skjer, spyl av med det samme med rent vann. Du kan også dekke til med plast på forhånd. 

Gi middelet tid

Vaskemiddelet tynnet med vann dusjes på med en lavttrykksprøyte.

Vaskemiddelet tynnet med vann dusjes på med en lavttrykksprøyte.

Etter påføringen av vaskemiddelet, er det viktig at det får virke en stund på veggen før du går videre, men merk deg at; det får ikke tørke helt inn, dette påvirkes av temperatur og eventuell vind. Sprøyt forsiktig på litt vann om det ser til å tørke helt inn.

Lett skrubbing

Bruk en kost til å arbeide rengjøringsmiddelet inn i overflaten.

Bruk en kost til å arbeide rengjøringsmiddelet inn i overflaten.

- Mens vaskemiddelet virker kan du gjerne arbeide det inn med en kost eller børste. På denne måten vil skitt, sopp- og alger løsne lettere fra overflaten. Dette er et arbeid som ikke krever store krefter, og med et forlengerskaft på kosten når du som regel hele veggen i første etasje ved å stå på bakken, demonstrerer Kristiansen.

Spyling

Rengjøringsmiddelet og skitten spyles av veggen - ovenfra og ned.

Rengjøringsmiddelet og skitten spyles av veggen - ovenfra og ned.

Når «Husvasken» har fått virke sin tilmålte tid, er det kun avspylingen som gjenstår av vaskejobben. Det er tryggest å benytte av vanlig hageslange til jobben, og arbeidet skjer ovenfra og ned. Vanntrykket er ikke det viktigste for å skylle bort vaskemiddelet og skitten som forhåpentligvis følger med, vannmengden er langt viktigere; sørg for å skylle grundig.

Sopp- og algedreper

Når den nyvaskede veggen er tørr sprøyter du på et godt lag med sopp- og algedreper og lar den tørke inn i veggoverflaten.

Når den nyvaskede veggen er tørr sprøyter du på et godt lag med sopp- og algedreper og lar den tørke inn i veggoverflaten.

- Når huset står der skinnende og rent er det bare en operasjon som gjenstår, ivrer Kristiansen, - og det er på føring av sopp og algedreper. Det er imidlertid viktig å vente med den jobben til veggflatene er helt tørre; det må ikke legge seg en vannhinne mellom malingen og soppmiddelet. Dagens sopp- og algedreper vil for øvrig bli forbudt i løpet av neste år, men jeg vil tro at vi kommer opp med godkjente erstatninger som er like effektive, røper Kristiansen.

Før og etter

Det er vel ingen tvil om at huset blir finere etter en vask.

Det er vel ingen tvil om at huset blir finere etter en vask.

Tar du deg tid til en kjapputvendig vask av huset nå i vår, vil det nesten se ut som om huset er nymalt – og hvem vil ikke ha det!

Oppdatert: 17.12.2019  

Mer informasjon:

Kemetyl

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]