Kategorier

Meny

Konto

Gjør boden klar til husvasken

Et nyvasket hus gir en god følelse, både om vasken er inne eller ute! Særlig før 17. mai og sommer, når du skal oppholde deg mye ute, er det fint med rene husvegger. Nå som det har blitt lysere i været, er det dessuten på tide å sjekke husveggen.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Gjør boden klar til husvasken

Foto: ifi.no

Du kan vaske huset straks utetemperaturen gjennom døgnet er 5 ?C eller varmere. Kom i gang tidlig, så blir du fort ferdig. Da er det lurt å ha alt klart før du setter i gang.

– Men hva har du i boden, har du alt du trenger?

Vask huset hvert år

Er det lenge siden huset ble vasket på utsiden?

Ser malingen litt blass ut, eller er det mye skjemmende prikker og mosevekst? Da er det på tide å vaske panelet.

Gjennom vinteren blir huset utrolig skittent. Sot og eksos, samt støv og pollen fra i fjor ligger som et godt lag på panelet. I tillegg kommer svertesoppen og grønnalgene.

– Dette høres ikke bra ut, og det ser heller ikke bra ut. Men med vann, såpe og skurekost kan mye gjøres. Huset bør vaskes hvert år, og på den måten holder også malingen seg penere, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no.

Skill mellom vask som er en del av det regelmessige vedlikeholdet, og vasken før du skal male huset. Til den årlige vasken brukes et mildere vaskemiddel, enn det som brukes før maling.

– Nå som vintrene er mildere enn det de var tidligere, er vilkårene for begroing på husveggen bedre. Derfor er den årlige vasken av husveggene ekstra viktig, sier Owren.

Dele på Pinterest Det ser ikke bra ut, og er heller ikke bra for husveggene. Vask veggen!

Det ser ikke bra ut, og er heller ikke bra for husveggene. Vask veggen!

Overskyet vaskevær

Det beste vaskeværet er overskyet eller regnvær.

– Såpe får virket lenger når det er fuktig, mens solsteken tørker ut alt med én gang. De fine solværsdagene kan du i stedet bruke til å kose deg på, sier Owren.

Med den årlige utendørs vaskingen følger det et par ekstra fordeler.

Du får raskt det «fineste» huset i gaten – uten å måtte male det! Og huset må ikke males like ofte som du må dersom du dropper husvasken.

– Mange blir svært overrasket over hvor flott huset blir etter en enkel vask. Huseiere tenker ofte at de må male, uten at det er nødvendig, legger Owren til.

Å vaske huset har også med vedlikehold å gjøre. Vaskingen fjerner skitt og andre uhumskheter.

– Man bør investere tid til dette, hvis ikke blir malingsfilmen matt, soppdannelser kommer også lettere på møkkete maling, sier Jonas Markussen, malingsansvarlig i Fargerike Kjøstelsen.

Han minner om at det nå er varmt nok de fleste steder, for å sette i gang med vaskingen.

– Skal du male, må du vente til det blir litt varmere i været. Da vasker du med kraftigere midler som matter malingen og gir vedheft, sier han.

Du bør helst male innen en måned etter at du har vasket.

– Forutsatt at man har det man trenger av utstyr til jobben, er vaskingen gjort unna på en ettermiddag, sier Markussen.

Dele på Pinterest I stedet for å kjede deg i regnvær eller overskyet vær. Ta frem vaskekosten!

I stedet for å kjede deg i regnvær eller overskyet vær. Ta frem vaskekosten!

Alltid beredt

For å være forberedt på fasadevasken – sjekk hageslangen. At munnstykket og alle koblinger fungerer.

For å utføre vaskejobben er det en litt stiv børste som gjelder. En kost med forlengerskaft er tingen. Da kommer du til godt i høyden, selv fra bakken og sparer dermed ryggen. Dessuten går jobben mye raskere. Ha gjerne en håndskrubb til rekkverket på verandabordene. Skurepadder kan du bruke ute til steinheller.

– Ha gjerne flere forskjellige stive børster. Gardena har en der vannet passerer gjennom selve skaftet og ut i børsten, ellers finner du vanlige børster med forskjellige stivhetsgrader, sier Bjørn Agerup, daglig leder i Nordsjö Idé og Design Agerup.

Det kan være praktisk å gå i anskaffelse av en pumpekanne til såpen. I tillegg behøver du vaskemiddel. Fargehandlerne har flere varianter. Det er også alltid lurt å være beskyttet med briller og hansker.

– Det er et kraftig såpemiddel, så det er greit å beskytte seg, oppfordrer Agerup.

Vær forsiktig med høytrykkspyleren

– Men hva med en høytrykkspyler? Er ikke det et «must» når man skal vaske huset?

Eksperter ifi.no har snakket med er entydige i svaret: Vær forsiktig her. Det er mengden vann som er viktig i vaskeprosessen. Derfor er en god hageslange bra. For høyt trykk kan skade malingsfilmen og treverket.

– Høytrykksspyler med fornuft er et fint verktøy. Men husk at det er vannet som vasker og ikke trykket, sier Owren.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]