Kategorier

Meny

Konto

(V)årlig vedlikehold er viktig

Når våren kommer og temperaturen ute stiger kan vi vaske vinterens skitt og begroing vekk fra fasaden. Da holder malingens beskyttelse stand lenger, og huset ser igjen fint ut.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
(V)årlig vedlikehold er viktig

Foto:

Ikke nok med at et uvasket hus ser slitt og dårlig vedlikeholdt ut – forurensinger og skitt som sitter på fasaden gir glimrende vekstbetingelser for svertesopp og alger. Disse ødelegger malingfilmen og kan få fukt til å trekke inn bak overflatebehandlingen og på sikt forårsake råte i kledningen. Med en årlig rengjøring av fasaden friskes fargene opp, og det vil kunne gå lenger tid før huset må males om.

Når luften og underlaget holder minimum 5 °C gjennom et helt døgn, kan fasade og terrasse vaskes uten at treverket og overflatebehandlingen tar skade. Aller best er faktisk å vaske huset i overskyet vær eller småregn. Dårlig vær er perfekt vaskevær!

Dele på Pinterest Begroing er lite pent, og dessuten skadelig for fasaden.

Begroing er lite pent, og dessuten skadelig for fasaden.

Saumfar fasaden

Og når du først går så tett opp til huset som du må for å vaske, er det lurt å samtidig sjekke de malte flatene for skader.

Se etter flassing, slitasje, nedmatting, sprekker nederst på bordene, alger, svertesopp og ujevn falming. Det er tegn på behov for ommaling, anbefaler Birgitte Finckenhagen, markedsdirektør i Scanox.

Spesielt utsatt pleier endeveden å være, samt kledning og omramming rundt vinduer, ved hjørnekasser og detaljer på fasaden.

Dele på Pinterest Saumfar veggen, og oppdag skader i tide!

Saumfar veggen, og oppdag skader i tide!

Syv tips til husvasken:

• Velg riktig vaskemiddel. Det finnes midler egnet for årlig vedlikeholdsvask, og sterkere midler som egner seg for vask før maling.

• Påfør vaskemidlet med pumpesprøyte eller vaskekost.

• Vask nedenfra og opp, skyll ovenfra og ned.

• Husk å vaske også endeveden nederst på kledningen.

• Lunkent vann vasker bedre enn kaldt.

• Skyll nøye. Bruk hageslange – ikke høytrykkspyler. Det er vaskemidlet og mengden vann som gjør fasaden ren, ikke trykket vannet påføres med.

• Skyggefulle fasader er mer utsatt for sopp og begroing enn vegger i solsteiken. Planter derfor prydbuskene et stykke unna fasaden.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]