Kategorier

Meny

Konto

Utvendig husvask - La det bli rutine

Nå som snøen er borte er det på høy tid å ta en grundig titt på huset, for å se hva vinteren har brakt. Oppfordringen kommer fra malermester Ole Andre Klaveness. Han mener at

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Utvendig husvask - La det bli rutine

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Mange begrenser utendørs vedlikehold til å male eller beise. Dette holder ikke, sier han.

Vask må inn som en viktig del av programmet. Dette er kanskje nytt for mange. Men gjør det til en rutine, behovet har kommet for å bli. Årsaken er moderne miljøvennlige malingtyper som inneholder lite sopp- og algedrepende midler kombinert med milde vintre der algene gror og vokser gjennom vinteren.

Dersom du skal male, er vask obligatorisk. Men også mellom hvert intervall med maling bør det vaskes. Pollen, sot, eksos og støv danner grobunn for mikroorganismer som grønnalger og svertesopp. Og de lever sitt liv og tærer på maling og panel dersom de ikke fjernes.

Klaveness anbefaler å vaske mekanisk med såpe og vann. - Det er såpen og vannet som løser opp fettet, sier han. Han er litt skeptisk til bruk av høytrykksspyler, for det er mengde vann som er viktig, ikke hardt trykk.

Det finnes flere typer spesialsåpe for utendørs vask, både for vedlikeholdsvask og vask før ommaling. Vær nøye med å få riktig type og les bruksanvisningen nøye, lyder fagmannens råd. Han anbefaler spesialvaskemidler og sammenligner litt humoristisk med vårt vedlikehold av bilen.

Klaveness har selv erfart at vinteren har vært hard mot både takstein og takrenner. Mye isgang har ødelagt mye. Dersom huset er høyt, kan det være en god investering å leie en lift for en dag. Samtidig med vaskingen får man renset takrennene og skiftet ut eventuelle ødelagte takstein.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]