Norsk Akustikksenter annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Gjør synfaring til årlig rutine

Klare tegn på fukt. Malingen løsner, og åpenbarer bart treverk.   Bilder av: Frode Larsen/ifi.no og Nordsjö
Når snøen er smeltet vekk, og vårsolen skinner som aller best, da er det på tide å gå en runde rundt huset for å sjekke tingenes tilstand.

Ved det årlige oversynet kan det være greit å ta bilder og føre notater. Ha med en spiss kniv, et speil, en våt klut - og gjerne en kyndig fagperson. Bruk funnene til å lage en vedlikeholdsplan. Hva trenger å gjøres nå, og hva skal gjøres om ett, to eller tre år... Venter vi for lenge med vedlikeholdet, vil kledning deformeres, malingfilmen sprekke opp, bli nedbrutt og flosset og gi opphav til råte. Jo mer slitt overflatebehandlingen er blitt, desto mer arbeidskrevende blir vedlikeholdet når vi omsider utfører det.

Det går fint an å leie en malermester til å foreta befaring og gi gode råd om hva som bør gjøres, også om du vil gjøre jobben selv eller sette det bort til noen andre.

Dette skal du se etter:


Se på malt kledning, omramminger og vindskier. Ser malingen slitt ut, og har den begynt å sprekke opp? Falmer fargene? Ha en fuktig klut i hånden og stryk over veggen noen steder. Det er nemlig ikke bare på vinduene smusset fester! Har det begynt å vokse svertesopp eller er det kommet grønske på fasaden? Stikk spissen av kniven inn i den nedre delen av kledningen. Kjennes endene av bordene porøse og smuldrete, er det fare for råte og de må skiftes ut. Bruk et speil til å se om endeveden er skikkelig overmalt.

Inspiser taket og takrennene og fjern gammelt løv og barnåler med mer. Bruk hageslangen til å spyle vann oppi og se at takrennene og nedløpene ikke er sprunget lekk. Sjekk at vannet blir ledet vekk fra huset og ikke inn mot grunnmuren.

Bruk litt tid på vinduene. Hvordan ser underkanten av rammen ut? Er det sprekker i malingen og kittet? Vinduer på sørsiden er mer utsatt for sol og blir oftere mer slitt. Ser grunnmuren ok ut; er det sprekker i muren eller flasser malingen?

Les også Utvendig husvask - La det bli rutine

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Utendørs

Nyeste artikler