IFI logo
Se flere bilder
Rent og pent hus

Foto: Jordan

Rent og pent hus

Mange er nøye på husvasken inne, men glemmer husets fasade. Med riktig metode og godt verktøy går det fortere enn du tror.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ser huset slitt og skittent ut, og ser kledningen ut til å trenge en facelift. Ofte er en vask alt som skal til, og med et par timers innsats kan du få et skinnende friskt og rent hus igjen.

– Det er mange som er opptatt av å holde ting i orden, og som bruker mye tid på både bilvask og hagestell. Mange er opptatt av at hagen skal se fin ut til nasjonaldagen, men dessverre er det mange som glemmer at også huset kan trenge litt vedlikehold. Hvis du gjør utvendig vedlikeholdsvask av huset til en årlig rutine, vil du beholde fasaden frisk og fin, sier produktsjef Mattias Olovsson i Jordan.

Svertesopp, alger, støv og pollen kan sette tydelige spor på husveggen, og etter en vinter med mye snø og nedbør kan huset se grått og skittent ut.    

Se flere bilder
vedlikeholdsvask

Foto: Jordan

VEDLIKEHOLD: En vedlikeholdsvask av huset kan også være nyttig for å avdekke om det er behov for ytterligere vedlikehold av kledningen.

Fort gjort med riktig verktøy

– Det er kanskje noen som dropper husvasken fordi det kan virke som en veldig stor og tidkrevende jobb. Det trenger ikke å ta så lang tid hvis du bruker riktig verktøy og riktig metode, sier Olovsson.

Han anbefaler å bruke en vaskebøtte med vann og husvask, alternativt en trykksprøyte, og en husvaskekost for en effektiv vask med best mulig resultat.

– Jordans vaskekost har en stiv bust i en krans ytterst, og en kjerne med fibre som holder godt på vannet. Dessuten har den et skaft som sikrer deg et godt grep, sier han.

Finn gjerne en dag hvor det regner litt eller er kjølig og overskyet for denne jobben. Det gjør at vaskemiddelet kan være lenger på veggen før det skures over med vaskekosten og veggen blir ren og pen uten at en trenger å bruke unødig med krefter. Kosten er tilpasset bredden på en vanlig vaskebøtte, og den kan enkelt festes på et forlengerskaft.

– Det gjør jo arbeidet mye lettere, og det er lett å komme til også i høyden. Du kan jobbe både over skulderhøyde og under knehøyde uten å måtte bøye deg ned eller klatre i stige. Det er for det første effektivt, og for det andre skånsomt for kroppen.  Nå har vi også endret designet på kosten slik at vannet renner ned på bakken istedenfor å renne ned på hånden din, sier Olovsson.

Se flere bilder
husvask

Foto: Jordan

VASKEVÆR: Dårlig vær er godt vaskevær. 

Mal om du må – vask ellers

En vedlikeholdsvask av huset kan også være nyttig for å avdekke om det er behov for ytterligere vedlikehold av kledningen.

– Et hus bør som regel males hvert syvende eller åttende år, litt avhengig av væreksponering og type maling. Når du vasker kledningen kan du lettere danne deg et bilde av kvaliteten på malingslaget, forteller Olovsson.

Hvis malingen ser tynn og slitt ut også når den er ren, kan det være på tide med et nytt malingsstrøk.

– Da er det fornuftig å male med det samme. Venter du for lenge, kan du risikere at malingen sprekker opp og begynner å flasse av. Da må du skrape før du maler på nytt, og det er en mye større jobb.

Av og til kan det også være behov for å male én vegg, mens en annen vegg kan klare seg med en vask.

– Malingen slites ofte ulikt på etter hvordan veggen står i forhold til sol, regn og nedbør. Husvasken er en fin anledning til å gjøre opp status, avslutter Olovsson.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.