IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Slik pusser vi opp hytta

Foto: Jan Lillehamre, Cecilie Bjørnerud Knap

Slik pusser vi opp hytta

Nordmenn pusser heller opp hytta av nødvendighet enn av lyst. Uansett, en hytte på fjellet, ved kysten eller i innlandet trenger vedlikehold.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra desember til påske er det nytelse som gjelder på fjellhyttene. Når vi skal pusse opp, gjør vi det gjerne utenom denne tiden. Utendørs følger hytteoppussingen vanlig eksteriørsesong, men med en topp i sommermånedene.

- Hjemme vil vi være ferdig med terrassen til 17. mai. Hytta kommer senere. Vi tar gjerne fri noen uker på hytta om sommeren, og kombinerer oppussing, ferie og samvær med familie og venner, sier Christina Hanevold, produktsjef og ansvarlig for hyttekategorien i Scanox.

Ja, takk begge deler!

Antallet fritidsboliger i Norge er ifølge Prognosesenteret cirka 370.000, og rundt 900.000 nordmenn eier eller disponerer en hytte. Og vi er nesten like oppussingsglade på hytta, som vi er når det kommer til boligen vår. Nordmenn bruker årlig cirka 7,8 milliarder kroner på å vedlikeholde, pusse opp og bygge på hyttene sine!

– Oppussing av hytta går ikke på bekostning av boligrehabilitering. Nordmenn har i all hovedsak råd til begge deler. Men for den store massen har nok boligen første prioritet. Oppussingen på hytta kan nok i hovedsak også defineres som mer nødvendighetspreget enn den er i boligen, sier Truls Vasvik, partner i Prognosesenteret.

– På hytta er høy standard ikke det viktigste for nordmenn. Kriterier som moderne komfort, moderne bad, TV-tilbud og stort kjøkken scorer midt på treet i våre undersøkelser, sier Vasvik.

Langt viktigere er nødvendighetskriterier som at hytta har innlagt vann og strøm. Og skal vi kjøpe ny hytte er en fornuftig pris viktig – budrundene går ikke like vilt for seg som for boliger.

– De neste punktene som er viktige ved hytta er knyttet til lokasjon: utsikt og reisetid, sier han.

Trend og tradisjon

Nordmenn er veldig tradisjonelle i fargevalg på hytta.

– Vi velger naturinspirerte farger, men tar også med oss moderne trender og bruker dem med tradisjonelle perspektiv. For eksempel kombinerer vi gjerne tre med andre materialer i fasaden – men lar tre fortsatt være hovedmaterialet, sier Christina Hanevold.

Uansett om hytta ligger på fjellet, ved sjøen eller innlandet, bør den vedlikeholdes og pusses opp med jevne mellomrom. Fasaden trenger vedlikeholdsvask, innimellom et strøk maling eller beis, og innvendig vil vi modernisere og lysne opp. At høy standard og moderne komfort ikke er høyt prioritert, viser seg også i at utvendig oppussing er mer vanlig enn innvendig.

Men hva vi bør fokusere på skiller seg noe avhengig av hvor hytta ligger: ved sjøen, på fjellet eller i innlandet.

Oppussingspengene sitter løst

De hytteeiere som har gjennomført oppussingsprosjekter innendørs, brukte i gjennomsnitt 41.000 kroner på rehabiliteringen. Mens de som har pusset opp hytta utvendig, brukte i gjennomsnitt 37.000 kroner på det.

Kilde: Prognosesenteret

Utendørs oppussing på hytta:

Av andelen som pusser opp ute fordeler arbeidene seg slik:

Maling/beising, 78 %

Terrasse, 25 %

Takarbeider, 23 %

Vinduer, 23 %

Tilbygg/påbygg, 19 %

Innendørs oppussing på hytta:

Av andelen som pusser opp inne fordeler arbeidene seg slik:

Maling, 59 %

Elektrikerarbeid, 34 %

Veggbekledning, 26 %

Gulvbelegg, 24 %

Sanitærprodukter/dører, 20 %

Kilde: Prognosesenteret

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Bjørg Owren  | 
Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Bjørg Owren  | 
Denne fargen velger du på maling i 2022
Innendørs

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det...

Bjørg Owren  | 
Hardvoksolje – oljen som blir som en lakk
Innendørs

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate....

Chera Westman  | 
Godt følge til brunt
Innendørs

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Bjørg Owren  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.