IFI logo
Se flere bilder
Vi pusser opp - igjen!

Foto: Guri Haram/Ifi.no, Prognosesenteret

Vi pusser opp - igjen!

Vi har så vidt kommet innenfor dørterskelen til året 2014. Verden er, som vanlig de siste årene, noe usikker. Likevel, nordmenn holder koken - også når det gjelder oppussing! Nesten halvparten av Norges befolkning har planer om å pusse opp i løpet av året.

Truls Vasvik/Prognosesenteret

Truls Vasvik/Prognosesenteret
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når vi går inn i et nytt år er det godt å kunne slå seg på brystet og si: Vi kommer mest sannsynlig til å bli verdensmestere i oppussing også i år!

Våre siste tall viser at 30 prosent av husholdningene har konkrete planer for oppussing inne, 12 prosent har konkrete planer utendørs, mens 11 prosent fortsatt ikke helt vet. Dette er tall på linje med hva vi har sett tidligere år, og det er også veldig likt det antallet husholdninger som faktisk reelt sett gjennomfører oppussingsarbeider i de tusen hjem.

Høyest andel husholdninger med konkrete planer finner vi i aldersgruppen 46-55 år, men også aldergruppen under (36-45 år) ligger høyt.

Dette er også de aldersgruppene som flytter oftest, bruker mest penger på boligen og på mange måter har gått fra å være unge og likeglade til å bli kvalitets- og designbevisste.

Se flere bilder
Truls Vasvik er siviløkonom og partner i Prognosesenteret AS hvor han har ansvar for å følge det norske oppussings- og møbelmarkedet.

Foto:

Truls Vasvik er siviløkonom og partner i Prognosesenteret AS hvor han har ansvar for å følge det norske oppussings- og møbelmarkedet.

Stuen er neste prosjekt

Stuen er det rommet som flest har planer om å gjøre noe med, hele 39 prosent av de som har konkrete planer, ser for seg arbeid her.

Soverommet, som i mange år har ligget på oppussingstoppen, opplevde for et par år siden å måtte se seg forbigått av stuen.

På tross av dette så har 33 prosent konkrete planer om å pusse opp soverommet sitt. Med unntak av de helt yngste (25-29) er fordelingen aldersmessig ganske så lik når det gjelder både stuen og soverommet.

De yngste er derimot kjøkkenoppussere! Mens 28 prosent av alle de som skal pusse opp tenker å ta for seg kjøkkenet, er det innenfor den yngste aldersgruppen 63 prosent som ønsker å pusse opp kjøkkenet i løpet av de neste 12 månedene.

Å male er populært

Maling innvendig topper oppgavelista, fulgt av nytt gulv og deretter utvendig maling. Malearbeidet er jevnt fordelt på alle aldersgrupper, det samme med nytt gulv.

Når det derimot gjelder nye kjøkkenskap og nye garderobeskap, ser vi at det er de yngste som har konkrete planer om dette, mens det faller med stigende alder.

Årsaken til at det skal pusses opp i omtrent annethvert hus i Norge, er i hovedsak nødvendig vedlikehold.

Cirka to av tre respondenter oppgir nødvendig vedlikehold eller at det er nedslitt som grunnlag for sine planer. De yngste og aldersgruppen 36-45 år, er de som i størst grad oppgir ønsket om noe nytt som grunn til planlagt oppussing, mens personer i alderen 30-35 ønsker å skaffe seg sin egen stil på boligen.

Overraskende få mener at det er venner og bekjente som påvirker egen oppussing.

Se flere bilder
Å male er populært

Foto:

Oppdatert markedsprognose
 • Prognosesenteret ser for seg en fortsatt positiv utvikling også i 2014, men det er litt større usikkerhet enn det så ut for noen måneder siden.
 • Boligbyggingen, særlig på leilighetssiden, synes fortsatt noe sårbar, og det sees tendenser til at nordmenn begynner å prioritere andre «fritidssysler» enn oppussing.
 • Likevel, innenfor ROT boligmarkedet spås en vekst i markedet på 3 prosent, og en vekst i antallet igangsatte boliger til 31.000 enheter.
Oppussing i 2014
 • 30 prosent av husholdningene har konkrete planer for oppussing inne.
 • 12 prosent har konkrete planer for oppussing utendørs.
 • 11 prosent vet fortsatt ikke helt.
 • 39 prosnet som har konkrete planer ser for seg arbeid på stuen.
 • 28 prosent av alle dem som skal pusse påå tenker å gjøre det på kjøkkenet.
 • 63 prosent av de yngste ønsker å pusse opp kjøkkenet.
 • Høyest andel husholdninger med konkrete planer finner vi i aldersgruppen 46-55 år.
 • Mange i aldersgruppen 36-45 år har også oppussingsplaner.
 • Vekst i antallet igangsatte boliger til 31.000 enheter.

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.