Kategorier

Meny

Konto

Skånsom vask med forlengerskaft

Skitt og smuss ødelegger malingsfilmen på fasaden, og for å bevare husets verdi bør kledningen gjøres ren hvert år. Vedlikeholdsvask kan synes som en slitsom jobb, men med godt verktøy på forlengerskaft rekker du mer med mindre innsats.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Skånsom vask med forlengerskaft

Foto: Chera Westman/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I luften svever støv, eksos, pollen, aske og andre forurensinger. Vi ser det godt når bilen, hagemøblene eller utsiden av vindusglasset blir skittent.

Også kledningen på fasaden smusses ned, og med skitt og smuss på overflaten får svertesopp og grønske gode vekstbetingelser. På sikt ødelegger det malingsfilmen, og derfor må også huset få en vårvask.

– Med milde vintre vokser begroingen hele året. Derfor må vi vaske huset hvert år, forteller faglig ansvarlig malermester Morten Fehn, hos verktøyleverandøren Jordan.

Sprøytemiddel

Ved vanlig vedlikeholdsvask brukes et mildere vaskemiddel enn hvis huset skal males om. Vegger som skal males om kan vaskes med en sterkere kjemikalie, som i tillegg til å fjerne skitt og smuss også matter ned eksisterende malingsfilm.

– Bland rengjøringskjemikalier med vann i en lavtrykksprøyte, og sett en vaskekost på forlengerskaft. Langskaft er et undervurdert redskap, som gir god rekkevidde. Med forlengerskaftet er det enkelt å bytte arbeidsposisjon slik at du belaster kroppen jevnt, sier Fehn.

Skyll ovenfra

Dusj fasaden nedenfra og opp med rengjøringsmiddelet, la det virke et par minutter, og skrubb mekanisk med vaskekosten. Er været varmt, må treverket fuktes lett for at kjemikaliene skal virke skikkelig.

– Hvis du har mulighet, bruk lunkent vann. Skyll godt med hageslangen. Vi anbefaler ikke bruk av høytrykkspyler, sier han.

Det er kjemikaliene og den mekaniske skrubbingen som best fjerner gjenstridig skitt. Skyll ovenfra, så får du vekk alt vaskemiddel, og bruk mye vann. Spesielt nøye skal du være med å skylle vaskemiddel vekk fra vinduer og aluminiumprofiler.

– Ta gjerne vindusvasken i den samme slengen som du holder på med fasaden, avslutter Fehn.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]