Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Skånsom vask med forlengerskaft

Sett vaskekosten på forlengerskaft. Da øker rekkevidden og du kan arbeide mer ergonomisk.   Chera Westman/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Skitt og smuss ødelegger malingsfilmen på fasaden, og for å bevare husets verdi bør kledningen gjøres ren hvert år. Vedlikeholdsvask kan synes som en slitsom jobb, men med godt verktøy på forlengerskaft rekker du mer med mindre innsats.

I luften svever støv, eksos, pollen, aske og andre forurensinger. Vi ser det godt når bilen, hagemøblene eller utsiden av vindusglasset blir skittent.

Også kledningen på fasaden smusses ned, og med skitt og smuss på overflaten får svertesopp og grønske gode vekstbetingelser. På sikt ødelegger det malingsfilmen, og derfor må også huset få en vårvask.

– Med milde vintre vokser begroingen hele året. Derfor må vi vaske huset hvert år, forteller faglig ansvarlig malermester Morten Fehn, hos verktøyleverandøren Jordan.

Sprøytemiddel

Ved vanlig vedlikeholdsvask brukes et mildere vaskemiddel enn hvis huset skal males om. Vegger som skal males om kan vaskes med en sterkere kjemikalie, som i tillegg til å fjerne skitt og smuss også matter ned eksisterende malingsfilm.

– Bland rengjøringskjemikalier med vann i en lavtrykksprøyte, og sett en vaskekost på forlengerskaft. Langskaft er et undervurdert redskap, som gir god rekkevidde. Med forlengerskaftet er det enkelt å bytte arbeidsposisjon slik at du belaster kroppen jevnt, sier Fehn.

Skyll ovenfra

Dusj fasaden nedenfra og opp med rengjøringsmiddelet, la det virke et par minutter, og skrubb mekanisk med vaskekosten. Er været varmt, må treverket fuktes lett for at kjemikaliene skal virke skikkelig.

– Hvis du har mulighet, bruk lunkent vann. Skyll godt med hageslangen. Vi anbefaler ikke bruk av høytrykkspyler, sier han.

Det er kjemikaliene og den mekaniske skrubbingen som best fjerner gjenstridig skitt. Skyll ovenfra, så får du vekk alt vaskemiddel, og bruk mye vann. Spesielt nøye skal du være med å skylle vaskemiddel vekk fra vinduer og aluminiumprofiler.

– Ta gjerne vindusvasken i den samme slengen som du holder på med fasaden, avslutter Fehn.

Les også Gjør boden klar til husvasken

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: