IFI logo
Se flere bilder
Skrap frem et godt underlag

Foto: Chera Westman/ifi.no

Skrap frem et godt underlag

All maling som sitter løst på veggen, må fjernes før du kan male på ny. - Skrapingen er den kjedeligste jobben, bruk derfor det beste verktøyet, så går arbeidet lettere, sier malermester Morten Fehn.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny maling skal påføres på et rent, tørt og fast underlag heter det i anbefalingen fra alle malingprodusenter. Etter den obligatoriske fasadevasken, påføres sopp- og algedreper – en desinfiserende kjemikalie som ikke skal skylles vekk. Den forhindrer at begroing oppstår bak den nye malingen.

En god skrape

– Mens du vasker kledningen, se etter blærer, bobler, kritting, oppsprekking og krakelering. Dette er tegn på at huset må males om, anbefaler Morten Fehn, faglig ansvarlig malermester hos Jordan.

Gammel løs maling må fjernes før du maler på ny. Dette gjøres med en god malingskrape. Velg å skrape med blad av herdet stål som holder lenge – og skift blader når de blir slitt, eller velg en skrape med metallblader som du selv kan slipe ved hjelp av en fil. Noen skraper har flere funksjoner, slik som hammerhode og spikeruttrekker for å slå inn eller trekke ut stifter og spiker. Enkelte modeller kan også monteres på forlengerskaft for lengre rekkevidde.

Se flere bilder
En skrape kan være så mangt. Noen skraper har flere funksjoner.

Foto:

En skrape kan være så mangt. Noen skraper har flere funksjoner.

Tar fiberreisning

– All maling med vedheftproblemer må fjernes. Skrapingen er den kjedeligste jobben, bruk derfor det beste verktøyet så går arbeidet lettere, anbefaler Fehn.

– Skrapen tar også fiberreisning, ruheter på ny kledning og død ved. Alt løst materiale må fjernes. Stålbørste med flate tråder er også et nyttig verktøy. Denne kan settes på forlengerskaft og er skånsom mot treverket, samtidig som den er effektiv mot løs maling og løst treverk, sier han.

Se flere bilder
Ny kledning får kraftig fiberreisning etter grunning.

Foto:

Ny kledning får kraftig fiberreisning etter grunning.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.