Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Velg riktig pensel til jobben

  Chera Westman/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Runde. Flate. Ovale. Skrå. Pensler kommer i mange fasonger. Her er en liten guide til bruksområder.

Flate pensler

Flate pensler

Til flate flater brukes en flat pensel. Jo større flate – dess større pensel. En bred og flat pensel kan også brukes som etterstryker for å glatte ut struktur fra påføring med rull. Flat pensel er den mest universelle - den kan brukes til det meste av malejobber innendørs.

 

 

 

 

Runde pensler

Runde pensler

En rund pensel har et hulrom midt i busten. Den fungerer som malingreservoar, og gjør at du kan male lengre før du må dyppe. Runde pensler er spesielt gode til å male profilert treverk og skarpe kanter, siden utformingen av busten gjør at penselen ikke skraper vekk malingen fra kanten på samme måte som en flat pensel ville gjøre.

 

 

Ovale pensler

Ovale pensler

Med en oval pensel kan du male med den brede siden på store flater, og med den smalere trangere steder. Du får med andre ord to muligheter med det samme verktøyet.  Ovale pensler har stor kapasitet og kan brukes til det meste.

 

 

 

 

Skrå pensler

Skrå pensler

Med skrå pensel kan du male tett opp mot hjørner og vinkler, uten å endre håndens vinkel. Det gjør at retningen på penselstrøkene i den våte malingen ikke endres underveis, hvilket minimerer behovet for justering etter påføring. Finishen blir flottere raskere, med andre ord. Skrå pensler er spesielt egnet til avgrensede flater og detaljer.

 

 

Etterstryker

Etterstryker

En etterstryker (fordriver) er en spesialpensel som er bred og meget flat. Den brukes for å jevne ut penselstriper og for å fjerne uønsket rullestruktur i den våte malingen. Etterstrykeren er lite egnet som vanlig pensel fordi den er tynn og tar opp lite maling.

 

 

 

Panelrull

Panelrull

Påfør med rull der du kan – pensel der rullen ikke kommer til. En 10 cm rull for jevne flater kan brukes til all påføring av maling på panel, lister, sprosser og mindre flater innendørs. Til større flater brukes 18 eller 25 cm rull. Glatt ut uønsket struktur med flat pensel eller etterstryker. 

Tips!

Arbeid systematisk ved maling

Du har bare 3-4 minutter på deg til å lage flott finish før malingen er for tørr. Tenk på at det synes hvor du setter an penselen – ikke hvor du løfter den.

Gå for kvalitet!

Godt verktøy sparer tid og gir bedre finish med mindre lo og hår i malingen, jevnere påføring og mindre penselstriper. Dessuten holder de lenger og er bedre ergonomisk utformet med flere grepmuligheter. En for myk bust legger på for mye maling i starten. En for stiv bust lager striper og dårlig dekk.

Spar på penselen!

Før kaffepausen: dypp penselen i malingen, og pakk den inn med våte filler.

Pause over natten: dypp penselen i malingen og pakk den godt inn i plast.

Ferdigmalt: skyll penselen med rikelig vann. Oppbevar penselen opp ned – da renner eventuelt skittent vann ned i blikket og ikke ut i busten. Før du bruker den neste gang skylles penselen i vann, og hvis den er blitt litt stiv, vaskes den med litt penselrens.

Begynn aldri å male i hjørnet

Sett an penselen 0,5-1 m fra hjørnet og mal inn, ellers kan du få for mye maling inne i hjørnet.

Riktig grep

Hold penselen langt ut på skaftet – det gir bedre kontroll over bevegelsene og jevnere penselstriper.

Retning

Venstrehendte starter til venstre på flaten og maler mot høyre. Høyrehendte starter til høyre på flaten og maler mot venstre. Da har du alltid et tørt sted å hvile hånden på eller å ta støtte mot.

 

For mer informasjon

 

Alfort & Cronholm

Flügger

Fibotex

Jordan

 

 

 

 

 

Les også Penselen skal skues på hårene

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: