Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Her er tegnene på at du bør male om!

Ser du sprekker i malingfilmen, eller løsner flak av maling når du skraper med en stålbørste? Det er tegn på at du bør male om. Falmet farge og glans kan dog ikke skade treverket, og er kun et estetisk problem.

  • Her er tegnene på at du bør male om!

    Foto: Kristian Owren/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no, Chera Westman/ifi.no

  • Her er tegnene på at du bør male om!

    Foto:

  • Her er tegnene på at du bør male om!

    Foto:

Annonse
Annonse

Maling og beis har som hovedoppgave å beskytte treverket mot påkjenning fra sol, regn og vind. Samtidig kan det gi treverket ønsket farge og utseende. 

UV-strålingen i solen bryter ned både malingfilmen og underlaget den sitter på, godt hjulpet av forurensinger i luften, grønske, svertesopp, vær og vind. Resultatet blir at fargene falmer, at malingen kritter, og at den beskyttende malingfilmen forvitrer eller flasser av.

Men når er det egentlig på tide å gripe penselen fatt og male om huset? Det finnes tydelige tegn å se etter. Ekspertene anbefaler å gjøre det til en årlig rutine å se over huset sitt, før sommeren og malesesongen er over. Å vente for lenge, kan innebære at du må skifte hele eller deler av kledningen – og det er et mye større og mer kostbart tiltak enn å vedlikeholdsmale. Her er noen eksempler på fasadeskader!

Oppsprekking:

Ved oppsprekking har malingfilmen fått mikrosprekker over større flater. Dette vil kunne gi vanninntrengning som skader kledningen, og er grunn til vedlikeholdsmaling. 

Mekaniske skader:

Skader i malingfilmen som for eksempel er oppstått fordi noe er skrapet eller slått mot fasaden, er det lurt å utbedre straks. Ellers kan vann trenge inn i kledningen og få problemene til å eskalere.

Kritting:

Smitter fargen over på fingrene hvis du drar hånden over veggen? Er det et hvitaktig, matt sjikt i overflaten? Det kan være et tegn på at malingen kritter.

Kritting henger ofte sammen med falming, men forekommer kun ved bruk at alkydkvaliteter og linoljemaling, og er en naturlig nedbrytning av malingfilmen. Overflaten fungerer som offersjikt som langsomt slites ned og vaskes vekk, sammen med en god del skitt, smuss og begroing i overflaten.

- Forsøk å vaske et felt av veggen med vedlikeholdsvask. Ser veggen fin ut etterpå er malingfilmen OK. Ble det ikke bedre, bør veggen males om, anbefaler Lars-Petter Rustan fra verktøyleverandøren Jordan. 

Oppdatert: 17.12.2019  

Nyttige råd ved skader:

Sprekker i filmen, og treverk som er eksponert der malingflak har løsnet, fører til at fukt kommer inn til kledningsbordene. Det vil føre enda mer flassing, avflaking og oppsprekking, som til sist ender i kostbare fuktskader og råte i treverket.

Problemet løses ved huset vaskes godt og at all løs maling deretter skrapes vekk med en stålbørste, kardask eller en god malingskrape. Treverk som er blitt eksponert for vær og vind må også skrapes vekk, ned til friskt, lyst treverk. Deretter grunnes bart treverk og ny maling påføres i to strøk.

Man trenger ikke alltid å male hele huset, fordi én vegg eller deler av fasaden er utsatt for skader. Å flekke på skadene, eller bare male den utsatte veggen kan være nok!

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]