IFI logo
Se flere bilder
Slik fikser du løse heller og ødelagte fuger

Foto: Chera Westman/ifi.no

Slik fikser du løse heller og ødelagte fuger

Kommer det inn vann i fugene eller under hellene i trappen eller på terrassen, kan frostspreng gjøre at de løsner. Yvonne Kirkeby hos Bostik har en mulig løsning: sementbasert reparasjonsmasse.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hvis vann har fryst og ekspandert slik at naturstein, heller og fuger er løse eller skadet, trenger du en blandebøtte, vann, en stålsparkel eller en murerskje og en tannsparkel. Du trenger også noe å blande med.

Det første du må gjøre er å vaske og klargjøre området som skal repareres. Det er viktig å få fjernet skitt og løse deler slik at reparasjonsmassen får skikkelig heft til overflaten. Kirkeby har tatt med seg Bostiks «Filler 3060 Repair» som er en sementbasert reparasjonsmasse som blandes ut med vann.

Se flere bilder
klargjøring av overflate

Foto: Chera Westman/ifi.no

RENGJØRE: Start med å vaske og rengjøre området som skal utbedres. Skitt og løse deler må bort.

Bland sammen

– Blandingsforholdet er 1:3, 1 del vann og 3 deler pulver. Det er smart å ikke helle i alt vannet med en gang, men tilsett vann gradvis når du blander. Det er også veldig fint å ha en visp til å blande med, jeg velger å bruke en elektrisk blandevisp i dag. Bland til reparasjonsmassen er fast og fin. Den skal sitte litt på murerskjeen når du tar massen fra bøtten og ikke være for flytende, sier Yvonne Kirkeby hos Bostik.    

Se flere bilder
Blande sammen reparasjonsmasse

Foto: Chera Westman/ifi.no

BLAND: Reparasjonsmassen har et blandingsforhold som er 1:3. En elektrisk blandevisp fungerer utmerket til å blande sammen massen.

Påfør reparasjonsmassen

Neste steg å smøre massen utover området som er skadet. Bruk en murskje til å fordele reparasjonsmassen utover. Det er viktig å påføre et jevnt lag og ikke for tykt.

– Det er anbefalt å fukte overflaten litt før du setter i gang. Det vil gi reparasjonsmassen bedre heft. Her er overflaten allerede fuktet fra når vi vasket, så da trenger vi ikke å fukte den mer, sier Kirkeby.

– Om du skal feste en løs skiferhelle, som vi skal i dette tilfellet, så bør det dobbeltlimes. Det vil si at du påfører reparasjonsmassen både på baksiden av hellen og på underlaget den skal festes på. Når massen er på plass, bruker du tannsparkelen til å dra over med. Taggene sørger for at sparkelen blir jevnt fordelt, og sporene forhindrer luftlommer og sikrer god heft, legger hun til.

Se flere bilder
Påføre reparasjonsmasse, dobbeltliming

Foto: Chera Westman/ifi.no

DOBBELTLIM: Skal du feste en løs steinhelle bør den dobbeltlimes. Det vil si at du påfører reparasjonsmassen både på baksiden av hellen og på overflaten den skal festes på.

Dobbeltlimingen gjør at det ikke blir hulrom der vann kan samles og igjen fryse til is mellom flisene og underlaget.    

Se flere bilder
trykke på plass steinhelle

Foto: Chera Westman/ifi.no

KLEM PÅ PLASS: Når du har påført reparasjonsmasse på flaten og på baksiden av steinhellen er det bare å klemme på plass hellen. 

Mørtel på tube

Om det bare er fugen som har løsnet trenger du kanskje ikke å blande opp en hel bøtte med reparasjonsmasse. Da har Kirkeby med seg et produkt som fungerer utmerket til mindre reparasjoner.

– «Express Mortar A920» er rett og slett en mørtel på tube. Det er en reparasjonsmasse som er enkel i bruk og passer fint til mindre arbeidsoppgaver. Den fungerer som det fleste andre fug- lim, og sparkelmasser på patron. Skjær av tuppen, skru på munnstykket og sett patronen i fugepistolen. Så er det bare å sette i gang, sier hun.

Se flere bilder
Yvonne Kirkeby med Express Mortar A920

Foto: Chera Westman/ifi.no

MØRTEL: Bostiks Express Mortar A920 er rett og slett en mørtel på tube. Den er fin å bruke til å reparere mindre skader. For eksempel ødelagte fuger.

Fort gjort

– Påfør reparasjonsmassen hvor fugen mangler. Om du ønsker litt struktur i fugen kan du tappe lett over med en liten pensel som du har klippe busten på, sier Kirkeby.

– Denne reparasjonsmassen kan brukes både ute og inne, og er fin til å reparere blant annet skader på fasader, trapper eller andre steder hvor det har oppstått små sjenerende skader, avslutter hun.

Se flere bilder
påføre mørtel fra patron

Foto: Chera Westman/ifi.no

FORT GJORT: Reparasjonsmassen er enkel i bruk, og herder relativt raskt.


Se flere bilder
struktur med pensel

Foto: Chera Westman/ifi.no

STRUKTUR: Om du ønsker litt struktur i fugen, så kan du bruke en pensel du har klippet busten på. Ellers vil fugen bli veldig glatt.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.