IFI logo
Se flere bilder
Mettet endeved stopper råten

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

Mettet endeved stopper råten

Enden på kledningen kalles endeved. For å unngå oppsprekking, og ikke minst råte, må denne beskyttes ekstra. Hvis endeveden får stå ubeskyttet, trekker treverket til seg fuktighet. Og ja, det gjelder også fabrikkgrunnet kledning!

Charlotte Holberg Sveinsen

Charlotte Holberg Sveinsen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hvorfor er endeveden så viktig

Inne i alt treverk finnes tynne rør som transporterer vann til treet mens det lever. I disse rørene trekkes vann opp av kapillærkreftene, og dette fortsetter også når treverket er sagd og kappet til kledningsbord, vindusdetaljer og rekkverk med mer. 

Råtesopp angriper treverk som er fuktig. Treet må ha en fuktighet på over 20% og trives best med en fuktighet mellom 30 – 50%. Råtesoppen bryter ned cellulosen i treet, og treverket kan få uopprettelige skader. Begynnende råteskade kan være vanskelig å oppdage, fordi de ofte angriper treverket innenfra.  

Ved å forsegle enden på tredetaljen med en olje som trenger inn i treverket forhindres det kapillære oppsuget, slik at treverket holder seg tørt.

  

Annonse

– Endeved er steder man ofte glemmer å male eller beise. Når vannet renner nedover husveggen, trekker det opp i treverket via endeveden. Den fungerer som sugerør. Når det skjer, vil det bli råte og sprekkdannelser i kledningen, forklarer Lars Petter Rustan hos Jordan.

Se flere bilder
rødt trehus råte

Foto: Ifi.no

RÅTE: Her har det gått galt på grunn av manglende grunning av endeveden, og skaden skjer fort.

Fabrikkbehandlet er ikke ferdigbehandlet

Alt treverk som er kappet er utsatt. Det være seg kledningsbord, terrassebord, dør- og vindusomramminger og treverket i stakittgjerdet. Du bør sørge for at alle ender er godt beskyttet med grunning eller impregneringsolje før du dekker med maling.

– Alle hus har endeved som det er viktig å beskytte. Og tenk på fabrikkgrunnet eller -beiset kledning. Der er det mange snittflater, og det er veldig sjelden at det er behandlet fra leverandøren. I tillegg har snekkeren kappet og skjøtet litt. Derfor er det veldig viktig å gå over med grunning og maling da det settes opp, sier Rustan.

Her får du ulike måter å gjøre det på:

Dypping

Se flere bilder
malingspann trebord grunning

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

DYPPING: Ved å dyppe treplanken i grunning før det monteres på veggen er du helt sikker på at du har kommet godt til.


Dypp enden av kledningsbordet i en bøtte med grunning eller impregneringsolje før det monteres på veggen.

Vinklet langpensel

Se flere bilder
maler med lang pensel

Foto: Chera Westman/ifi.no

LANGPENSEL: Med en pensel med langt, vinklet skaft er det lettere å behandle endeved på kledning som er montert. 

Er treverket allerede montert, og det er mulig å komme til under kledningsbordene, er det bare å gå i gang med en pensel.

– Bruk en vinklet langpensel. Det gir litt ekstra rekkevidde og du kommer enkelt til på vanskelige steder, sier Rustan.

Påfør godt med grunning eller impregneringsolje. Ikke spar på godsakene, treverket skal mettes, så 3-4 strøk er fint. Påfør vått i vått. Så er det bare å dekke godt med maling, vanlig er to strøk.

Sprøyte og svamp

Se flere bilder
trebord svamp svart hus

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

SPRØYTE OG SVAMP: Press inn en svamp i sprekken og fyll den med impregneringsolje. Da trekker kapillærene i treverket opp oljen. 

Mange har panel som står så tett ned på vannbrettet ved vinduene at det blir vanskelig å komme til med pensel på endeveden. Da har Roger Fridheim, malermester og teknisk supportkonsulent hos Flügger, et lurt tips:

– Der det er vanskelig å komme til med pensel, kan du bruke en medisinsprøyte du fyller med olje. Jeg bruker en tyntflytende og penetrerende olje som hindrer sopp og råte å gro på overflatene. Sprøyt inn oljen der du ikke kommer til ellers. Til hjelp kan du også dytte en svamp innunder kanten mellom endeved tilstøtende konstruksjon, og fylle svampen med olje fra sprøyten, tipser han.

Se flere bilder
vindu sprøyte

Foto: Chera Westman/ifi.no

SPRØYTE: Fyll en medisinsprøyte med oljen og påfør i alle møter mellom to trematerialer, også detaljene på vinduer og rekkverk trenger behandling.  


Klut og bredsparkel

Se flere bilder
fille bredsparkel kledning

Foto: Chera Westman/ifi.no

FILLE: Press en fille eller klut inn i sprekken ved hjelp av en bredsparkel, så kan du fukte kluten med olje. 

Lars Petter Rustan har også en annen lur metode for å komme til trange plasser.

– Legg en mikrofiberklut rundt en bredsparkel og stikk den innunder kanten. Så kan du fukte kluten med en pensel med olje. Da vil oljen trekke inn i treverket, råder han.

Godt utført

Etter at endeveden er behandlet med grunnings- eller impregneringsolje er det viktig å påføre godt med dekkende maling eller beis i henhold til produsentens anvisning.

Bruk produkter fra samme malingsystem. Ved alt malearbeid er det viktig å lese og følge den anvisning som produsenten av malingen har laget. 

Se flere bilder
hvitt hus trebord mur

Foto: Chera Westman/ifi.no

Slik skal det se ut: Mettet endeved som forhindrer råte.    

Les mer
Ikke glem spikerhull
Se flere bilder
Hus_ute2012-114

Foto: Kristian OWren/ifi.no

SPIKERHULL: Et eksempel der det er brukt for mye kraft. Her trenger vann inn.

Spikerhodet skal ikke slås inn i treverket, men ligge i flukt kledningens overflate. Juster derfor ned trykket på spikerpistolen, eller bruk hammer.

Hvis spikeren slås for langt inn dannes et hull der vann kan trenge inn – med råteskader til følge. Ved hull og skader på kledningen beskyttes treverket ved at treverket sauses godt inn med impregneringsolje. Det går også fint å tette hullet med et oljebasert kitt som knas til en liten kule og presses inn. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.