Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

3 tips for å beskytte endeveden

  •  
  •   Publisert:
  Chera Westman/ifi.no
Enden på kledningen og andre bygningsdeler av tre kalles endeved. Og for å unngå oppsprekking og råte, bør denne beskyttes ekstra. Her er 3 smarte måter det kan gjøres på.

– Endeved er steder man ofte glemmer å male eller beise. Når vannet renner nedover husveggen, trekker det opp i treverket via endeveden. Den fungerer som sugerør. Når det skjer, vil det bli råte og sprekkdannelser, forklarer Lars Petter Rustan hos Jordan.

Og alle bord som er kappet er utsatt. Det være seg kledningsbord, terrassebord eller dør- og vindusomramminger. Du bør sørge for at alle ender er godt beskyttet med grunning eller impregneringsolje før du dekker med maling.

– Alle hus har endeved som det er viktig å beskytte. Og tenk for eksempel på fabrikkbeiset kledning. Der er det mange snittflater, og det er veldig sjelden at det er behandlet fra leverandøren. I tillegg har snekkeren kappet og skjøtet litt. Derfor er det veldig viktig å gå over med grunning og maling etterpå, sier Rustan.

Ekspertene har 3 tips til måter å beskytte endeveden.

Vinklet langpensel

Endeved
SUGERØR: Her står trefibrene som sugerør inne i veden, og trekker opp vann dersom endeveden ikke er forseglet. Lars Petter Rustan fra Jordan viser hvordan du beskytter den med en vinklet pensel og olje. Chera Westman/ifi.no

Er det enkelt å komme til under kledningsbordene, er det bare å gå i gang med en pensel.

– Bruk en vinklet langpensel. Det gir litt ekstra rekkevidde og du kommer enkelt til på vanskelige steder, sier Rustan.

Påfør godt med grunning eller impregneringsolje. Ikke spar på godsakene, treverket skal mettes, så 3-4 strøk er fint. Påfør vått i vått. Så er det bare å dekke godt med maling, vanlig er to strøk.

Sprøyte og svamp

Endeved sprøyte
HELT «SPRØYT»: Fyll en medisinsprøyte fra apoteket med endevedsimpregnering, så kan du sprøyte oljen inn der du ikke kommer til ellers. Chera Westman/ifi.no

Mange har panel som står så tett ned på vannbrettet at det blir vanskelig å komme til med pensel på endeveden. Da har Roger Fridheim, malermester og teknisk support-konsulent hos Flügger, et lurt tips.

– Der det er vanskelig å komme til med pensel, kan du bruke en sprøyte du fyller med olje. Jeg bruker en tyntflytende og penetrerende olje som hindrer sopp og råte å gro på overflatene. Sprøyt inn oljen der du ikke kommer til ellers. Til hjelp kan du også dytte en svamp innunder kanten mellom endeved og kledningsbord, og fylle svampen med olje fra sprøyten, tipser han.

Beskytt endeved
SVAMP: Kil inn en svamp i sprekken, og sprøyt den full med olje. Så vil impregneringen trekke opp i treverket. Chera Westman/ifi.no

Klut og bredsparkel

Beskytt endeved
FILLEJOBB: Er det for tett mellom vannbord og kledning til å komme til med pensel, kan man kile inn en fille dynket med impregnering. Chera Westman/ifi.no

Lars Petter Rustan har også en annen lur metode for å komme til trange plasser.

Legg en mikrofiberklut rundt en bredsparkel og stikk den innunder kanten. Så kan du fukte kluten med en pensel med olje. Så vil det trekke inn i treverket, råder han.

Les også Her er tegnene på at du bør male om!

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
HappyHomes annons