Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Stell godt med endeveden

  Bjørg Owren/ifi.no
Når enden er god, er allting godt, heter det i et gammelt ordtak. Det er en god leveregel også når det gjelder huset ditt. Og enden vi snakker om her, er enden på kledningen og andre bygningsdeler av tre.

Fukt er treverkets verste fiende, fordi endeveden med sine kapillarrør fungerer som sugerør som trekker fukt opp og inn i treet dersom de er åpne. Den sikreste måten å hindre fukt i å trekke inn i treverket, er å stelle godt med endeveden. Sørg for at det er tett, så lenge den ikke suger vann, unngår du oppsprekking og råte.

Ikke vent

Det er ingen grunn til å vente med å mette endeveden til neste gang du skal male huset. Ta en runde på huset nå, og sjekk tilstanden.

Endeved på vindu
SVAKE PUNKT: Rundt vinduene er det mange svake punkt. Her er det ingen bønn lenger, her må det handles. Bjørg Owren/ifi.no

Sprekker det?

Sprekker på endeved
SPREKKER: Nyttig inspeksjon; det er tydelige sprekker nederst på bordet som rammer inn vinduet. Vinduene trenger også pleie. Bjørg Owren/ifi.no

Alle bord som er kappet, er i prinsippet potensielle innganger for fukt. Det gjelder enden på kledningsbord, terrassebord, dør- og vindusomramming. Vinduer kan være spesielt utsatt i sammenføyningene, og skjøter i kledningsbordene er også et svakt punkt.

Ser du små sprekker i treverket mot enden av et bord, er vannet allerede i ferd med å gjøre skade.

LES OGSÅ: Bruk robust maling til vinduene

Ta fram grunningen

Jo før du får tettet, eller mettet treet som det heter på fagspråket, jo bedre sikret er du mot videre oppsprekking og råte. Bruk grunning eller impregneringsolje for å mette endeveden, disse er tynnere enn maling og trekker dermed bedre inn i treet.

Legg på 3-4 strøk, vått-i-vått med en pensel. Ikke spar på godene, men fyll godt på.

Dør med endeved
EKSTRA UTGIFT: En dør på skyggesiden av huset er spesielt utsatt. Det koster ca 12.000,- kr å få den skiftet. Bjørg Owren/ifi.no

For trangt for pensel?

Der det er for trangt å komme godt til med en pensel, kan du bruke trikset med en fille og et sparkelverktøy. Bruk sparkelen og dytt fillen som er godt fuktet med impregneringsolje inn under kledningen. En annen metode er å bruke svamp og sprøyte. Dytt en bit svamp inn i sprekken, sprut på med impregnering og la treet suge til seg vesken.

Be om råd hos fargehandelen, så får du egnet grunning eller olje. Husk bare å si fra hva du skal bruke den til.

Mette endeved med maling
TRANGT: Er det for rangt for pensel, så bruk en fille eller svamp, og pøs på med impregnering. Her skal vannet stenges ute! Bjørg Owren/ifi.no
Les også Her er tegnene på at du bør male om!

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
HappyHomes annons