IFI Logo

Slik hamler du opp med solblærer og tørkesprekker

Maling/beis på trehus
Slik hamler du opp med solblærer og tørkesprekker
{Name}

IFI.NO
Oppdatert (Publisert )

Solblærer på den nymalte veggen ute og tørkesprekker mellom kledningsbordene – Tørt og rekordvarmt vær har satt sitt preg på mange hus i sommer. Her er rådene du trenger for å hamle opp med problemene.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

I sommer har de fleste varmerekorder i dette landet blitt slått. Og en varm og solrik sommer kan sette sine spor på huset, i form av blant annet oppsprekking og blæring.

Skjemmende tørkesprekker

Malemester og teknisk support-konsulent hos Flügger, Roger Fridheim, har merket at det varme været har ført til litt flere telefoner som går på nettopp disse problemene.

– Vi får en del henvendelser fra folk som har fått tørkesprekker på fasaden i sommer. Det har vært veldig varmt mange steder, og sola har stått lenge på veggene og tørket ut treverket. Da kan du oppleve at umalt treverk kommer frem som lyse striper mellom bordene. Det er dette som kalles tørkesprekker, forklarer Fridheim.

Hos Butinox sin tekniske avdeling tror de den økte tendensen til tørkesprekker også har sammenheng med at mange har byttet farge på kledningen til mørkere de siste årene.

– Vi har nok sett mer av dette i år enn til vanlig, både på grunn av varmen, men også på grunn av mer bruk av mørkere farger. Har du alltid hatt lys kledning og så bytter til en mørk farge, får du jo høyere temperatur på veggen. Da krymper treverket mer enn det gjorde før, og da oppstår det sprekker. I tillegg er sprekkene mer synlige på en mørk kledning, forklarer Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef hos Butinox.

LES OGSÅ: Tips til deg som skal skifte farge på huset

Tørkesprekker på huset

TØRT: Ser kledningen din slik ut etter den varme sommeren? Sola tørker ut treverket og umalt treverk kommer frem som lyse striper mellom bordene. Det kalles tørkesprekker.

Foto: Chera Westman/ifi.no

Tørkesprekker på huset

MØRKT: Mange maler husene mørke. Da er de ekstra utsatt for oppsprekking. I tillegg synes bart treverk mye mer på mørke hus.

Foto: Chera Westman/ifi.no

På tide å flekkmale

Så hva kan du gjøre dersom du har fått tørkesprekker?

– Det er viktig å påpeke at dette først og fremst er et estetisk problem, og det er det samme som skjer med panel innvendig. Det er ikke direkte skadelig for kledningen, og det meste vil sannsynligvis også krype tilbake på høsten. Men synes du de er veldig skjemmende, er det rett og slett bare å utbedre med å male dem. Bruk en liten pensel og flekkmal der sprekkene har oppstått. Prøv å unngå å male ut på bordene, slik at du ikke får fargeforskjeller, råder Roger Fridheim.

Stygge blærer på veggen

Har du malt i høye temperaturer i sommer, kan det også hende du har oppdaget små, pølseformede blærer på fasaden. Da har du mest sannsynlig fått noe som kalles solblærer.

– Solblæring oppstår forholdsvis raskt, så du vil se de ganske fort når du holder på. Derfor er det mange som klarer å ta de med en gang, slik at det ikke blir noe større problem. Men hvis malingen har tørket og du oppdager blærene i etterkant, er det ikke like lett å få bukt med de. Da må du skrape forsiktig på de eller slipe lett over så du får de bort. Så må du male hele bordet eller hele veggen. Er det bare et par-tre blærer, kan du nok flekkmale, men er det snakk om store felt, er det vanskelig å bare flekke. Og ved å ta hele bordet eller hele veggen, unngår du også fargeforskjeller, sier den erfarne malermesteren hos Flügger.

Solblærer

SOLBLÆRER: Har du oppdaget små, pølseformede blærer på fasaden etter at du malte i solsteiken i sommer? Det er mest sannsynlig solblærer. De må du skrape vekk og helst male hele bordet eller veggen.

Foto: ifi.no

Forsiktige med sola

Det har uten tvil være litt flere problemer med solblæring og tørkesprekker i forbindelse med varmt og tørt vær, enn det normalt er i løpet av sommeren. Men Thor Ingar Røneid tror samtidig mange er klar over utfordringene ved å male i sola, og har enten utsatt malejobben eller vært ekstra forsiktige.

– Ja, folk har nok også vært mer forsiktige enn normalt. De aller fleste vet at de ikke skal stå midt i sola å male. Og for dem som har brukt sommeren på å nyte late dager i stedet for å male i varmen, er det fint å male nå som temperaturene har synket litt og sola ikke er fremme hele tiden. Bare pass på at det ikke blir for kaldt, for da kan du få problemer med sig og duggmatting, avslutter han.

Male huset

VENT: Hvis du har utnyttet den varme sommeren til å gjøre andre ting enn å male, kan du fint gjøre det nå. Men gjør det før det blir for kaldt.

Foto: Chera Westman/ifi.no

Male i varmen

SOL OG VARME: Selv om det har vært flere henvendelser om blæring og oppsprekking i år enn normalt, tror Thor Ingar Røneid hos Butinox at de fleste har vært forsiktige og fått et godt resultat. – De vet at de ikke skal...

Foto: Butinox

Relaterte emner

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Maling/beis på trehus
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.