Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Tips til deg som skal skifte farge på huset

Når du skifter farge på huset, er det ofte lysten på noe nytt som er starten. Her er noen tips som hjelper deg med å gjøre det riktige valget.

 • <b>TEST:</b> Den beste fargetesten får du ved å prøve fargen på samme type kledning som på huset.

  Foto: Nordsjö

 • <b>FARGER:</b> Når lysten på ny husfarge melder seg, kommer valgets kval.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>GULT:</b> Gult er en populær husfarge. Kanskje den kler huset ditt?

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>LILLA:</b> Fargen blir annerledes på husveggen enn på fargekartet. En lys grå kan bli lilla.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>RØDT:</b> Rødt kler de fleste hus, og passer i by og bygd.

  Foto: Nordsjö

 • <b>GRØNT:</b> Naturen er gulere enn vi tror. En grønn med mye gult i spiller best på lag med naturen.

  Foto: Beckers

Annonse
Annonse

Før du velger ny farge er det nyttig å tenke gjennom hvorfor du skal skifte farge. Er det fordi du har lyst på forandring, eller vil huset kle bedre en ny farge? Fargene er også et virkemiddel som kan få huset til å stikke seg mer fram eller gli mer harmonisk inn i omgivelsene.

Studer andre hus

Start planleggingen med å studere andre hus, og se på hva du synes fungerer bra. Legg merke til fargen på taket, vinduene og listverket, for disse elementene virker også inn på hvordan fasadefargen oppfattes.

Test fargen

Når du har funnet fargen, bør den testes på huset. Fargen blir nemlig alltid annerledes på huset enn på et fargekart. Fargen blir lysere, ofte også sterkere og mer intens. Det er en grei tommelfingerregel at du velger en farge som er mer skitten og kulørsvak enn den du ønsker.

Fargeprøve

TEST: Den beste fargetesten får du ved å prøve fargen på samme type kledning som på huset.
(Nordsjö)

Kler huset ditt grått?

Grålilla hus

LILLA: Fargen blir annerledes på husveggen enn på fargekartet. En lys grå kan bli lilla.
(Bjørg Owren/ifi.no)

Vurderer du grått, så vær obs på at dette ikke er en nøytral eller tidløs farge, men vår tids store trendfarge. Hvis du liker grått og huset ditt kler å være grått, må du velge med omhu, slik at du får den fargen du ønsker. Det er ikke noen plankekjøring å finne riktig gråfarge, for den kan fort bli for lys, blåaktig eller lilla. Ønsker du nøytral grått, velg en varm gråfarge.

LES OGSÅ: En misforståelse at grått er nøytralt og tidløst

Kler huset ditt rødt?

Mens grått er en typisk motefarge, er rødt en farge vi har lange tradisjoner for å bruke både i by og bygd. Men det er mange ulike rødnyanser, og huset kan fort bli mer rødt enn tenkt, så det lønner seg å teste. En rød som ser brunaktig ut på fargeprøven oppleves sterkere rød på veggen. For å unngå blåstikk, anbefales det å velge rødt med gult i.

Rødt hus

RØDT: Rødt kler de fleste hus, og passer i by og bygd.
(Nordsjö)

Kler huset ditt grønt?

Grønt hus

GRØNT: Naturen er gulere enn vi tror. En grønn med mye gult i spiller best på lag med naturen.
(Beckers)

Det er lett å tenke at grønt får huset til å gli i ett med naturen, men her er det lett å bomme. Årsaken er at naturen er mer gulgrønn, og mindre kulørsterk enn vi tror. Vil du at huset skal spille på lag med naturen og tradisjoner, så er grønt med tydelig helning mot gult det beste valget. Kulørsterke og hvitaktige farger vil få huset til å stikke fram, mens gråaktige og mørke farger demper.

Kler huset ditt blått?

Blått er relativt ny som fasadefarge, så ta derfor en ekstra runde om huset og nabolaget vil kle blått. Dersom formen på huset skiller seg klart fra den øvrige bebyggelsen, kan blått brukes for å understreke «det annerledes». Husk at dagslyset vil forsterke blåfargen, og at et sterkt blått hus blir ekstra synlig fordi det er litt uvanlig.

Blått hus

BLÅTT: Farget i blått markeres formen og huset blir et friskt blikkfang. Bildet er fargemanipulert.
(Beckers)

Kler huset ditt gult?

Gult hus

GULT: Gult er en populær husfarge. Kanskje den kler huset ditt?
(Bjørg Owren/ifi.no)

Gult er en populær farge. Historisk sett er oker av de mest brukte gulfargene på hus her i Norge. Da ble fargene framstilt av pigmenter fra jordsmonnet. Nå som det er mulig å framstille renere gulfarger, er det mer utfordrende å finne riktig farge. Mange har nok opplevd at den fine gulfargen på fargekartet ble altfor lysende og sterk gul på huset. Her er det tryggest å helle mot de mer skitne gultonene. Ønsker du grå staffasjefarge, bør den tones mot gult for å unngå at den blir blå.

Kler huset ditt sort?

Sort og mørke brunt er både mote og tradisjon. I omgivelser med mye trær vil et brunsort hus gli fint inn og oppleves rolig og avstemt mot naturen.

Sort hus

SORT: Hus som omkranses av mye vegetasjon kler godt sortaktige farger.
(Bjørg Owren/ifi.no)

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]