Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Hvor blankt skal huset være?

Skinnende blankt eller dødmatt? Glansgrad påvirker opplevelsen av fargen og handler om mer enn trend.

 • <b>LYST OG MATT:</b> Med matt fasade og lys farge unngår du å bli blendet av solen. (Foto: Butinox)

  Foto:

 • <b>MATT:</b> Et nymalt hus er ikke lenger synonymt med «skinnende blankt». Med nye matte fasademalinger, er mulighetene mange. (Foto: Beckers)

  Foto:

 • <b>SMAK OG BEHAG:</b> Med blankt eller matt avgjør du også om huset skal «stråle» som nymalt. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

  Foto:

 • <b>VELG RIKTIG:</b> Tradisjonelle rød- og gulfarger vil fremstå mer dempet med matt behandling. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

  Foto:

Annonse
Annonse
Matt husmaling

MATT: Et nymalt hus er ikke lenger synonymt med «skinnende blankt». Med nye matte fasademalinger, er mulighetene mange. (Foto: Beckers)

Det er ikke lenger slik at et nymalt hus er synonymt med «skinnende blankt», og at matt er resultat av lengre tids slitasje. Nå kan det like gjerne være nymalt og matt. Det er hvilket uttrykk du ønsker som er bestemmende for valg av glans.

LES OGSÅ: Står blank tradisjon for fall?

– Fargen vil oppleves svært ulikt om det er høy, middels eller lav glans på behandlingen, sier forsker og lektor ved NTNU, Kine Angelo.

Generelt kan vi si at en farge vil oppleves mer intens på en blank enn en matt flate. Derfor bør glansgraden veie med og testes når fargen skal velges. Og selv om det til syvende og sist er et spørsmål om smak og behag, har Angelo noen tips til hvilke farger som kan kle hvilken glansgrad.

Tradisjonsfarger i matt

Ifølge Angelo bør du være særlig obs på glansen ved bruk av sterke farger, som tradisjonelle rød- og gulfarger.

– Her kan det være fint å velge en mattere behandling. Fargen vil fremstå som mer dempet og oppleves finere gjennom døgnets og årstidens lysvariasjoner. Med blank glans kan slike farger fremstå som enten grelle eller for kulørsterke i sollyset om sommeren, forklarer hun.

Også hvite hus kan ha godt av en matt behandling.

– Hvite hus kan oppleves plagsomt hvite og blendende på sommeren når solen står rett på. Matt maling vil reflektere lyset i mindre grad, og fargen virke mer behagelig, sier hun.

Glansgrad røde og gule hus

VELG RIKTIG: Tradisjonelle rød- og gulfarger vil fremstå mer dempet med matt behandling. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Duse farger i høy glans

Matt, lyst hus

LYST OG MATT: Med matt fasade og lys farge unngår du å bli blendet av solen. (Foto: Butinox)

Farger som kler høy glans, er særlig mer dempede farger, ifølge Angelo.

– Duse, dempede farger kan gjøres mer spennende og få mer spill og liv med høyere glans, sier hun.

Mange muligheter

Spørsmålet om glans er aktuelt som aldri før, med malingprodusentenes lanseringer av matte fasademalinger de siste årene. Birgitte Finckenhagen hos Butinox mener at glans er en viktig faktor for hvordan huset oppleves.

– Siden mulighetene i dag er så mange, har glans blitt et spørsmål om smak og behag. Vi kan også bruke det til å skape en effekt på huset. Matte farger kan for eksempel brukes for å fremheve det arkitektoniske. Glanskontraster kan også brukes i stedet for fargekontraster ved fargesetting av fasader, sier hun.

LES OGSÅ: Matt maling på husveggen.

Slår et slag for matt

En av dem som er glad i matte farger på fasaden, er malermester Chresten Nielsen hos Beckers.

– Du får frem fargen på et annet vis med matt maling, og fargen møter deg på en mildere måte. Du vil heller ikke få glanstap når en matt maling aldres, og fargen vil se jevnere ut lenger, avslutter han.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]