Kategorier
Meny
Konto
Annonse

Hvilken glansgrad passer på veggen?

cloud_download
fullscreen
 • Hvilken glansgrad passer på veggen?

  Foto: Frode Larsen/ifi.no, Beckers, Pure & Original

 • Hvilken glansgrad passer på veggen?

  Foto: Frode Larsen/ifi.no

 • Hvilken glansgrad passer på veggen?

  Foto: Pure & Original

 • Hvilken glansgrad passer på veggen?

  Foto: Frode Larsen/ifi.no

Du kan få veggmaling fra helt matt til blankt for både trepanel og slette platevegger. Hvilken glansgrad du skal velge avhenger av hvordan du vil at fargen skal se ut, og til en viss grad hvor hardfør du vil at malingen skal være.

Annonse

En maling beskrives ofte som helmatt, matt, silkematt, halvblank eller helblank. Glansgraden angis også med tall fra 1 til 100, der lavt tall er mattest. 

Blankt eller matt
Helmatt

HELMATT: Her er vegger, vindusomramming og radiator malt i fargen «Landskape» fra Pure & Original. Veggene er malt med helt matt kalkmaling, mens list og radiator er blankere.

Fargen oppleves forskjellig i ulike glansgrader på malingen. Enkelt sagt kan vi si at fargen øker i intensitet med økt glans. En helmatt farge virker roligere enn en blank farge. Jo blankere malingen er, dess mer spill og liv blir det i fargen.

Ønsker du en tørr og jevn farge på veggen, skal du velge helt matt maling. Ønsker du derimot liv og spill i fargen velger du en blankere maling. En vegg malt med helt matt maling virker roligere og mer dempet enn om den males i en blankere maling.

Lyset reflekteres og skaper variasjon
Blank

BLANK: Det blir mye liv i en blank veggflate på grunn av lyset som reflekteres.

Overflaten på en blank maling er glattere enn på matte malinger, og reflekterer mer lys. Derfor blir fargeopplevelsen sterkere. En matt maling derimot absorberer lyset og gir en dempende effekt.

 

Kontraster
Kontrast

KONTRAST: Med matt vegg mot blankere listverk og dør i samme farge gir en fin kontrast i nyanser. Et knep som brukes mye i ensfargede/monokrome rom.

At fargen endrer seg med ulik glans, er en effekt som kan utnyttes i fargesettingen av et rom. Ved å bruke samme farge i ulik glans på vegger, listverk og dører kan man få et fint spill i farger. Variasjon i glansgrader og underlag skaper nyanseforskjeller som oppleves elegant og sofistikert.

 

Glansgrad og hardførhet

Før var det en klar sammenheng mellom glansgrad og vaskbarhet. Skulle du ha en vegg som skulle vaskes og tåle en støyt måtte du litt opp i glansgrad. Denne «regelen» gjelder ikke lenger. Med moderne malingsteknologi lager industrien i dag også matte malinger som er robuste og vaskbare.

Mer informasjon

Mer informasjon:

Beckers

Butinox

Flügger

Nordsjö

Miljømal

Pure & Original

 

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up
Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse

Siste artikler

Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]