Norsk Akustikksenter annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Hvilken glansgrad passer på veggen?

  Bilder av: Frode Larsen/ifi.no, Beckers, Pure & Original
Du kan få veggmaling fra helt matt til blankt for både trepanel og slette platevegger. Hvilken glansgrad du skal velge avhenger av hvordan du vil at fargen skal se ut, og til en viss grad hvor hardfør du vil at malingen skal være.

En maling beskrives ofte som helmatt, matt, silkematt, halvblank eller helblank. Glansgraden angis også med tall fra 1 til 100, der lavt tall er mattest. 

Blankt eller matt

Helmatt
HELMATT: Her er vegger, vindusomramming og radiator malt i fargen «Landskape» fra Pure & Original. Veggene er malt med helt matt kalkmaling, mens list og radiator er blankere. Pure & Original

Fargen oppleves forskjellig i ulike glansgrader på malingen. Enkelt sagt kan vi si at fargen øker i intensitet med økt glans. En helmatt farge virker roligere enn en blank farge. Jo blankere malingen er, dess mer spill og liv blir det i fargen.

Ønsker du en tørr og jevn farge på veggen, skal du velge helt matt maling. Ønsker du derimot liv og spill i fargen velger du en blankere maling. En vegg malt med helt matt maling virker roligere og mer dempet enn om den males i en blankere maling.

Lyset reflekteres og skaper variasjon

Blank
BLANK: Det blir mye liv i en blank veggflate på grunn av lyset som reflekteres. Frode Larsen/ifi.no

Overflaten på en blank maling er glattere enn på matte malinger, og reflekterer mer lys. Derfor blir fargeopplevelsen sterkere. En matt maling derimot absorberer lyset og gir en dempende effekt.

 

Kontraster

Kontrast
KONTRAST: Med matt vegg mot blankere listverk og dør i samme farge gir en fin kontrast i nyanser. Et knep som brukes mye i ensfargede/monokrome rom. Frode Larsen/ifi.no

At fargen endrer seg med ulik glans, er en effekt som kan utnyttes i fargesettingen av et rom. Ved å bruke samme farge i ulik glans på vegger, listverk og dører kan man få et fint spill i farger. Variasjon i glansgrader og underlag skaper nyanseforskjeller som oppleves elegant og sofistikert.

 

Glansgrad og hardførhet

Før var det en klar sammenheng mellom glansgrad og vaskbarhet. Skulle du ha en vegg som skulle vaskes og tåle en støyt måtte du litt opp i glansgrad. Denne «regelen» gjelder ikke lenger. Med moderne malingsteknologi lager industrien i dag også matte malinger som er robuste og vaskbare.

Mer informasjon

Beckers

Butinox

Flügger

Nordsjö

Miljømal

Pure & Original

 

Les også Slik matcher du maling og tapet

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Slik gjøres det

Beckers annons

Nyeste artikler