Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Kunsten å forstå glansgradene

  •  
  •   Publisert:
GLANS: Matte vegger er populære for tiden. Her fra Flügger sitt nye fargekart. (Foto: Flügger)   Frode Larsen/ifi.no, Flügger, Pure & Original Paint
De fleste ser forskjell på en helmatt og en helblank maling. Men mellom her ligger mange glansgrader. Her er en liten innføring som hjelper deg å forstå malingens glans.

Etter hvert som matt maling har blitt tatt mer og mer i bruk, kan det være lurt å gjøre seg kjent med glansgradene. Når du skal kjøpe inn maling, vil du nemlig komme over ulike tall, som sier noe om hvor blank malingen er. Malingers glans angis på en skala på 1 til 100, der lave tall er matte malinger og høye tall er blanke.

Her i landet har vi for så vidt ikke en standardisert måte å systematisere glanstall på, så det er opp til malingprodusentene selv å bestemme hvor de setter grensen mellom en matt og en silkematt maling, eller mellom en blank og en halvblank maling. Men en fin rettesnor kan være denne tabellen, som flere bruker:

Helblank

90

Blank

56-89

Halvblank

20-55

Silkematt

7-19

Matt

4-6

Helmatt

2-5

Matt og blank maling
REFLEKSJON: Lyset reflekteres ulikt i en blank og en matt flate.

Hva er det som gjør at en overflate oppfattes matt eller blank?

Jo, det avhenger av hvordan lyset reflekteres i flaten. Enkelt forklart reflekteres lyset stort sett i én og samme retning i en blank flate, som betyr at mye av lyset treffer øyet vårt. Da vil denne flaten oppfattes som blankere, og igjen føre til at farger oppleves lysere, sterkere og mer intense.

På en matt overflate vil lyset reflekteres i mange ulike retninger, og det er bare noe av det som når øynene våre. Matte flater vil derfor oppleves mørkere og mer dempede og rolige.

Matt maling glansgrader
MATT: Dør og vegg i samme farge og maling; Elephant Skin i Licetto fra Pure & Original. (Foto: HanaStyle)

Hvor bør jeg bruke matt maling, og hvor bør jeg bruke blank?

Det er ingen fasitsvar på dette spørsmålet. Før var det slik at blanke malinger tålte mye bedre å vaskes enn matte malinger gjorde, så blanke malinger har vært brukt mye på flater som kan utsettes for litt av hvert – for eksempel på kjøkken og barnerom. Men med dagens moderne malinger, har det kommet en god del matte malinger som også har god slitestyrke og som også er vaskbare.

Matte malinger brukes ofte der du ønsker et rolig og mer dempet uttrykk. Det er fordi malingen er nærmere refleksfri, og du ser mer av den ekte fargen. Den påvirkes ikke av andre farger rundt på lik måte som en blank maling. Maler du en hvit vegg med en blank maling, vil den røde sofaen påvirke veggens farge. Dette vil ikke skje med en matt vegg. Blanke malinger på den andre siden, er godt egnet der du ønsker en mer livlig, fargesterk flate. Blanke malinger fungerer godt for å for eksempel fremheve detaljer.

Glansgrader
MIKS: Det kan ha stor effekt å mikse glansgrader. Her er veggen malt i en matt maling og døren i en blank. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)
Les også Matt eller blankt hus?

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
interiorkupp annons