IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Stor fargeforskjell fra prøve til fasade

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Beckers

Stor fargeforskjell fra prøve til fasade

Skal du male fasaden, kan du ikke bare velge farge ut fra et fargekart eller en liten prøve. Du må gjøre prøveoppstrøk og teste fargen på huset.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Innhold
Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et godt sted å starte når du skal velge farge til huset, er med en bunke fargekart og prøvelameller fra fargebaren der du kjøper maling. Men du kan ikke ene og alene velge ut fra små prøver. Fargen vil nemlig forandre seg kraftig fra den lille prøven, til stor skala på fasaden. Derfor er oppstrøksprøver avgjørende for å få et forutsigbart resultat som du vil bli fornøyd med. 

– Fargen oppleves både lysere og mer intens når den blir malt på en stor flate utendørs. Derfor vil du kanskje synes at fargene i fargekartet ser litt kjedelige ut. De er gjerne litt dusere og mørkere i fargekartet, men blir fine på fasaden, sier Yvonne Kirkeby, distriktssjef konsument Østlandet hos malingleverandøren Beckers. 

Se flere bilder
Test fargen på huset

Foto:

TEST: Prøv fargen før du maler hele huset. Du kan male oppstrøksprøver på klednignen, på løse kledningsbord eller på papplater. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Ulikt lys

Fargekart og fargelameller er flotte verktøy for å plukke ut noen favoritter. Disse skaffer du siden prøvebokser med, og maler på store plater av papp eller enda bedre på et underlag som minner om det du skal male. Kjøp for eksempel et par kledningsbord i byggevarehandelen og mal på dem. Disse kan du så plassere mot husveggen og studere i ulikt lys.

– Du kan også male direkte på kledningen – huset skal jo males uansett. Se på prøvene i både dagslys og kveldslys. Plasser gjerne fargeprøvene i et hjørne, slik at du får med deg også fargen på staffasjen og kan velge farge som lager en fin helhet, sier hun.

Yvonne Kirkeby anbefaler også å vurdere hvilken glans du ønsker å male huset med. Fasademalinger kan ha alt fra helmatt til halvblank glans. 

– Glansen spiller også rolle for hvordan fargen oppleves. Husk også på å ta hensyn til det som er rundt huset. Er det skog, eller andre farger og andre hus rundt, vil de påvirke hvordan fargen på ditt hus ser ut, sier hun.

Mer informasjon:

Beckers

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.