Kategorier
Meny
Konto
Annonse

Gå på fargejakt og finn din husfarge

cloud_download
fullscreen
 • Gå på fargejakt og finn din husfarge

  Foto: ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no, Alex Booker, Tor Henning Støldal

 • Gå på fargejakt og finn din husfarge

  Foto: ifi.no

 • Gå på fargejakt og finn din husfarge

  Foto: Alex Booker

 • Gå på fargejakt og finn din husfarge

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Har du tenkt å skifte farge på huset, eller bygger nytt og lurer på hvilken farge huset skal ha? Da anbefaler vi at du i første omgang tar bena fatt, og går rundt og ser på hus.

Annonse

La fargekartet ligge til du har studert andre hus og omgivelsene til huset ditt, og tatt stilling til om huset skal stikke seg fram, eller gli greit inn i omgivelsene. Sjekk også om det finnes en fargeplan for området.

Se på andre hus
Stiftsgården fargesetting

STIFTSGÅRDEN: Den flotte trebygningen som huser kongefamilien når de gjester Trondheim, er fargesatt på en måte det er verdt å studere.

Det er en hyggelig del av fargesettingsprosessen å farte rundt og studere andres hus. Når vi først begynner å se oppmerksomt på fargene rundt oss, blir det spennende å rusle rundt og se. Kanskje finner du et hus som ligner ditt, eller du kan la deg inspirere av helt andre typer hus. Legg merke til farger og nyanser og hvordan de fungerer sammen. Hvor er det fint med mye, lite eller ingen staffasje?

På lag med omgivelsene
Hus i grønne omgivelser

NATUR: Et grønt hus gjemmer seg i helgrønn natur. De lyse vindskiene skaper kontrast mot omgivelsene og sier «hei, hei!!»

Om huset vil kle farger som er godt tilpasset omgivelsene, om det er natur eller andre hus, kan være en smakssak. Noen steder er det flott at alle husene er tilnærmet like, men andre steder fryder vi oss over en variert palett. Det kan godt være variasjon i kulører og samtidig harmonisk, kunsten er å velge farger som harmonerer i kulørthet, hvithet og sorthet. Noen steder er det laget egne paletter som skal bidra til å styrke et steds identitet.

Sjekk fargen på taket
Rødt eller sort tak

SORT ELLER RØDT?: Hvilken gråfarge som kler huset ditt, kan være forskjellig om taket er sort eller rødt.

Når du oppdager en husfarge du liker, bør du løfte blikket mot taket. Fargen på taket er også med på å skape helhetsinntrykket. På alle hus, bortsett fra de med flatt tak, utgjør taket en stor farget flate som påvirker hvordan vi oppfatter fasadefargen. Om taket er rødt, sort eller grått har mye å si.

Skal huset være ensfarget eller flerfarget?
Rødt og gult hus

RØDT OG GULT: Det er ingen regel at røde hus skal ha hvit staffasjefarge. Her markerer gult vinduene fint, og skaper en rolig helhet.

De fleste hus kler å være flerfarget, det vil si at for eksempel vinduene og vindusomrammingen markeres. Det kan gjøres med kontrastfarger eller ved mørkere eller lysere nyanser av veggfargen.

Skal huset sveve eller være rotet til bakken?
Grå grunnmur

STEIN: Gråfarger med litt gulhet anbefales som grunnmursfarge framfor hvitt. Muren virker hel og mer massiv når kjellervinduene males som muren.

For et tøysete spørsmål, tenker du kanskje, men det er ikke tøys. Når du er på fargejakt, se også på fargen på grunnmurene. Når du betrakter huset på avstand bør ikke fargen på muren stikke seg fram som et belte. Velg en farge som forsterker inntrykket av at huset er forankret i bakken. Fargeekspertene fraråder som regel hvitt. Gråfarger som ligner på stein fungerer bedre; det vil si mørkere eller lysere grånyanser med noe gulhet.

LES OGSÅ: Hvilken farge skal grunnmuren ha?

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse

Siste artikler

Annonse
HappyHomes annons
[Some text some message]