IFI Logo

Gå på fargejakt og finn din husfarge

Farger på fasader
Gå på fargejakt og finn din husfarge
Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert

Har du tenkt å skifte farge på huset, eller bygger nytt og lurer på hvilken farge huset skal ha? Da anbefaler vi at du i første omgang tar bena fatt, og går rundt og ser på hus.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

La fargekartet ligge til du har studert andre hus og omgivelsene til huset ditt, og tatt stilling til om huset skal stikke seg fram, eller gli greit inn i omgivelsene. Sjekk også om det finnes en fargeplan for området.

Se på andre hus

Det er en hyggelig del av fargesettingsprosessen å farte rundt og studere andres hus. Når vi først begynner å se oppmerksomt på fargene rundt oss, blir det spennende å rusle rundt og se. Kanskje finner du et hus som ligner ditt, eller du kan la deg inspirere av helt andre typer hus. Legg merke til farger og nyanser og hvordan de fungerer sammen. Hvor er det fint med mye, lite eller ingen staffasje?

Stiftsgården fargesetting

STIFTSGÅRDEN: Den flotte trebygningen som huser kongefamilien når de gjester Trondheim, er fargesatt på en måte det er verdt å studere.

Foto: Alex Booker

Fargesetting hus

LIKHET: Selv om stilen ikke ligner, kan du få inspirasjon til fargekombinasjoner. Nyanselike jordfarger spiller godt på lag, og bærer preg av tradisjon.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

På lag med omgivelsene

Om huset vil kle farger som er godt tilpasset omgivelsene, om det er natur eller andre hus, kan være en smakssak. Noen steder er det flott at alle husene er tilnærmet like, men andre steder fryder vi oss over en variert palett. Det kan godt være variasjon i kulører og samtidig harmonisk, kunsten er å velge farger som harmonerer i kulørthet, hvithet og sorthet. Noen steder er det laget egne paletter som skal bidra til å styrke et steds identitet.

Hus i grønne omgivelser

NATUR: Et grønt hus gjemmer seg i helgrønn natur. De lyse vindskiene skaper kontrast mot omgivelsene og sier «hei, hei!!»

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Hus i nabolaget

NABOLAGET: I et gråhvitt nabolag kan det friske opp med noen kontraster.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Tradisjonsrik fargesetting

TRADISJON: Noen steder er det klare føringer for hvilke farger som kan brukes. I Ny-Hellesund er ny arkitektur tilpasset området med historisk stedstypiske farger.

Foto: Tor Henning Støldal

Sjekk fargen på taket

Når du oppdager en husfarge du liker, bør du løfte blikket mot taket. Fargen på taket er også med på å skape helhetsinntrykket. På alle hus, bortsett fra de med flatt tak, utgjør taket en stor farget flate som påvirker hvordan vi oppfatter fasadefargen. Om taket er rødt, sort eller grått har mye å si.

Rødt eller sort tak

SORT ELLER RØDT?: Hvilken gråfarge som kler huset ditt, kan være forskjellig om taket er sort eller rødt.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Farge på taket

MENGDE: Liker du gulfargen? Det store, mørke taket er viktig for helhetsinntrykket her. Hadde taket vært rødt, ville alt sett annerledes ut.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Skal huset være ensfarget eller flerfarget?

De fleste hus kler å være flerfarget, det vil si at for eksempel vinduene og vindusomrammingen markeres. Det kan gjøres med kontrastfarger eller ved mørkere eller lysere nyanser av veggfargen.

Rødt og gult hus

RØDT OG GULT: Det er ingen regel at røde hus skal ha hvit staffasjefarge. Her markerer gult vinduene fint, og skaper en rolig helhet.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Farge på vinduer

ØYNE: Det heter seg at vinduene er husets øyne. De blir tydeligere når de markeres.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Fremhev bygningsdetaljer

FRAMHEVE: Vakre bygningsdetaljer fortjener å bli framhevet.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Skal huset sveve eller være rotet til bakken?

For et tøysete spørsmål, tenker du kanskje, men det er ikke tøys. Når du er på fargejakt, se også på fargen på grunnmurene. Når du betrakter huset på avstand bør ikke fargen på muren stikke seg fram som et belte. Velg en farge som forsterker inntrykket av at huset er forankret i bakken. Fargeekspertene fraråder som regel hvitt. Gråfarger som ligner på stein fungerer bedre; det vil si mørkere eller lysere grånyanser med noe gulhet.

LES OGSÅ: Hvilken farge skal grunnmuren ha?

Grå grunnmur

STEIN: Gråfarger med litt gulhet anbefales som grunnmursfarge framfor hvitt. Muren virker hel og mer massiv når kjellervinduene males som muren.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Naturstein grunnmur

NATURSTEIN: Ingen tvil om at et hus som står på en mur av naturstein er godt ankret til bakken.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Farger på fasader
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.