Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Gå på fargejakt og finn din husfarge

Har du tenkt å skifte farge på huset, eller bygger nytt og lurer på hvilken farge huset skal ha? Da anbefaler vi at du i første omgang tar bena fatt, og går rundt og ser på hus.

cloud_download
fullscreen
 • <b>JAKT:</b> Ta deg god tid, gå rundt og jakt på hus du liker. Tenk etter hva som gjør at du liker helheten.

  Foto: ifi.no

 • <b>STIFTSGÅRDEN:</b> Den flotte trebygningen som huser kongefamilien når de gjester Trondheim, er fargesatt på en måte det er verdt å studere.

  Foto: Alex Booker

 • <b>LIKHET:</b> Selv om stilen ikke ligner, kan du få inspirasjon til fargekombinasjoner. Nyanselike jordfarger spiller godt på lag, og bærer preg av tradisjon.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>NATUR:</b> Et grønt hus gjemmer seg i helgrønn natur. De lyse vindskiene skaper kontrast mot omgivelsene og sier «hei, hei!!»

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>NABOLAGET:</b> I et gråhvitt nabolag kan det friske opp med noen kontraster.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>TRADISJON:</b> Noen steder er det klare føringer for hvilke farger som kan brukes. I Ny-Hellesund er ny arkitektur tilpasset området med historisk stedstypiske farger.

  Foto: Tor Henning Støldal

Annonse
Annonse

La fargekartet ligge til du har studert andre hus og omgivelsene til huset ditt, og tatt stilling til om huset skal stikke seg fram, eller gli greit inn i omgivelsene. Sjekk også om det finnes en fargeplan for området.

Se på andre hus

Stiftsgården fargesetting

STIFTSGÅRDEN: Den flotte trebygningen som huser kongefamilien når de gjester Trondheim, er fargesatt på en måte det er verdt å studere.
camera_alt (Alex Booker)

Det er en hyggelig del av fargesettingsprosessen å farte rundt og studere andres hus. Når vi først begynner å se oppmerksomt på fargene rundt oss, blir det spennende å rusle rundt og se. Kanskje finner du et hus som ligner ditt, eller du kan la deg inspirere av helt andre typer hus. Legg merke til farger og nyanser og hvordan de fungerer sammen. Hvor er det fint med mye, lite eller ingen staffasje?

På lag med omgivelsene

Hus i grønne omgivelser

NATUR: Et grønt hus gjemmer seg i helgrønn natur. De lyse vindskiene skaper kontrast mot omgivelsene og sier «hei, hei!!»
camera_alt (Bjørg Owren/ifi.no)

Om huset vil kle farger som er godt tilpasset omgivelsene, om det er natur eller andre hus, kan være en smakssak. Noen steder er det flott at alle husene er tilnærmet like, men andre steder fryder vi oss over en variert palett. Det kan godt være variasjon i kulører og samtidig harmonisk, kunsten er å velge farger som harmonerer i kulørthet, hvithet og sorthet. Noen steder er det laget egne paletter som skal bidra til å styrke et steds identitet.

Sjekk fargen på taket

Rødt eller sort tak

SORT ELLER RØDT?: Hvilken gråfarge som kler huset ditt, kan være forskjellig om taket er sort eller rødt.
camera_alt (Bjørg Owren/ifi.no)

Når du oppdager en husfarge du liker, bør du løfte blikket mot taket. Fargen på taket er også med på å skape helhetsinntrykket. På alle hus, bortsett fra de med flatt tak, utgjør taket en stor farget flate som påvirker hvordan vi oppfatter fasadefargen. Om taket er rødt, sort eller grått har mye å si.

Skal huset være ensfarget eller flerfarget?

Rødt og gult hus

RØDT OG GULT: Det er ingen regel at røde hus skal ha hvit staffasjefarge. Her markerer gult vinduene fint, og skaper en rolig helhet.
camera_alt (Bjørg Owren/ifi.no)

De fleste hus kler å være flerfarget, det vil si at for eksempel vinduene og vindusomrammingen markeres. Det kan gjøres med kontrastfarger eller ved mørkere eller lysere nyanser av veggfargen.

Skal huset sveve eller være rotet til bakken?

Grå grunnmur

STEIN: Gråfarger med litt gulhet anbefales som grunnmursfarge framfor hvitt. Muren virker hel og mer massiv når kjellervinduene males som muren.
camera_alt (Bjørg Owren/ifi.no)

For et tøysete spørsmål, tenker du kanskje, men det er ikke tøys. Når du er på fargejakt, se også på fargen på grunnmurene. Når du betrakter huset på avstand bør ikke fargen på muren stikke seg fram som et belte. Velg en farge som forsterker inntrykket av at huset er forankret i bakken. Fargeekspertene fraråder som regel hvitt. Gråfarger som ligner på stein fungerer bedre; det vil si mørkere eller lysere grånyanser med noe gulhet.

LES OGSÅ: Hvilken farge skal grunnmuren ha?

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]