Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Se på naboen

– Det finnes ingen regler, men husk at huset ditt er en del av en større helhet. Se på naboen og bli fargevenner, sier fargeprofessor Mette L’orange når vi ber om førstehjelp til fargesetting av hus.

cloud_download
fullscreen
 • Foruten fargen på nabohusene er vegetasjon, asfalt og ulike lysforhold en del av helheten i et nabolags fargepalett. Ta med fargeviften når du går på fargejakt.

  Foto:

 • – Gå ut og se. Det gir fin fargetrening, sier fargeprofessor Mette L’orange.

  Foto:

 • Se på fargene i nabolaget og velg en farge som gjør at helheten klinger fint sammen, tipser eksperten.

  Foto:

 • Ikke vær for nærsynt når du velger farge til huset. Se også til naboen og ta omgivelsene rundt med i betraktningen.

  Foto:

 • Ta med deg en fargevifte eller fargemåler og gå på fargejakt.

  Foto:

 • Spørsmål som kan drøftes i planprosessen er om huset skal være lyst eller mørkt – skal det gli inn i naturen eller stikke seg fram?

  Foto:

Annonse
Annonse
– Gå ut og se. Det gir fin fargetrening, sier fargeprofessor Mette L’orange.

– Gå ut og se. Det gir fin fargetrening, sier fargeprofessor Mette L’orange.

L’orange er arkitekt, kunstner og professor i farge ved kunsthøgskolene i Oslo og Bergen.

– En feil mange gjør er å tenke «mitt hus» og «min farge», sier hun, og er opptatt av at man ikke må ha et for snevert perspektiv når man tenker farger.

Huset er en del av et større nabolag. I noen er det et mangfold av farger, og andre steder er det svært lite farger. Dette er en helhet som huset skal passe inn i. I et område med variert fargebruk kan det bli for tamt dersom to hus blir helt like.

– Det handler om å løfte blikket, se det store bildet og finne farger som klinger fint sammen, forklarer L’orange.

Ikke vanskelig

Ikke vær for nærsynt når du velger farge til huset. Se også til naboen og ta omgivelsene rundt med i betraktningen.

Ikke vær for nærsynt når du velger farge til huset. Se også til naboen og ta omgivelsene rundt med i betraktningen.

Hun gjør ikke akkurat jobben enklere for en stakkars fargeamatør som har nok med å holde orden på farge til ett hus. Nå skal vi altså vurdere hele nabolaget før vi finner farge! Men her mener hun vi problematiserer litt for mye, for etter hennes oppfatning kan folk mer om farger enn de tror. 

– Joda, mange sier de ikke har peiling. Men de kan mer enn de tror. Det handler om å se, vurdere og stole på egen finfølelse.  Rett og slett kjenne på hva som klinger godt, sier hun oppmuntrende, og mener det vi trenger er fargetrening.

Skaff deg fargetrening

Trening får vi ved å dra rundt og se. Finne steder vi synes er fine – og mindre fine, og forske litt på egne opplevelser. Det handler om å bli bevisst på hva vi ser.

– Dette er en fin måte å lære på og hente ideer til egne løsninger, sier L’orange.

Hun bruker samme teknikk selv. Da hun skulle finne en terrakottafarge til en blokk for kort tid siden, dro hun på fargejakt. Hun studerte mange bygg i ulike omgivelser, og registrerte farger. Etter hvert hadde hun mange alternativer som kunne fungere. Dette er en metode hun anbefaler også for huseiere som skal finne farge til eget hus.

Let i ulike nabolag

Ta med deg en fargevifte eller fargemåler og gå på fargejakt.

Ta med deg en fargevifte eller fargemåler og gå på fargejakt.

– Ta med deg fargemåler eller fargevifte og mål fargene, eller snakk med huseierne og få fargekodene, sier hun.

Men vær obs. Du må teste fargen på eget hus før du kjøper maling eller beis. Selv om fargen er fin på ett hus kan den oppleves helt annerledes på et annet. Fargene påvirkes av omgivelsene, det være seg naturen rundt eller annen bebyggelse. Ta også hensyn til at fargen på taket virker inn på hvordan fargen oppfattes på huset. Samme farge med sort, grått eller rødt tak, vil se helt forskjellig ut. Ulik kledning vil også gjøre at fargen oppfattes forskjellig.

Eksperttipsene

Det er lett å bli overveldet over alt som gjør at fargene oppleves ulikt i forskjellige omgivelser, så vi ber fargeprofessoren oppsummere sine tre viktigste råd:

 1. Se på naboen og omgivelsene, og finn ut hva slags helhet huset ditt en del av. Fargerikt eller lite farger? Vil det passe med lyst, mørkt eller kulørsterkt? Og hvilken nyanse vil passe inn i paletten?
 2. Dra rundt og se på andre hus. Finn farger du synes er fine, som kan passe inn i ditt nabolag.
 3. Se på husets karakter og stilart. Det kan være en idé å lene seg litt til en tidstypisk palett.

– Men uansett inspirasjonskilde, test fargen på huset før du kjøper inn til hele huset. Sett gjerne prøven på et hjørne, da får du inntrykk av hvordan den tar seg ut mot omgivelsene, avslutter L’orange.

Spørsmål som kan drøftes i planprosessen er om huset skal være lyst eller mørkt – skal det gli inn i naturen eller stikke seg fram?

Spørsmål som kan drøftes i planprosessen er om huset skal være lyst eller mørkt – skal det gli inn i naturen eller stikke seg fram?

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]