Etter 20 år med samme farge på huset hadde paret lyst på fornyelse. Fruen hadde falt for gråblått, og de tenkte det ville bli fint.
Huset ligger i et hyggelig villastrøk i utkanten av Oslo. Det har vært lys grågrønt, med rødt staffasje og blå inngangsdør siden det var nytt. Herr og fru Randem tenkte en gråblå tone ville skape kontrast til de andre husene i nabolaget.
På fargekartet fant de Gråblå, og da skulle jo saken være grei.
Fargen ble for lys
Prøverunden var verdt innsatsen
Vi treffer Randem utenfor garasjen. Veggen ser ut som et lappeteppe etter at de har malt opp prøver med ulike nyanser av gråblått. De har studert og vurdert på nært hold og avstand, før de endelig fant den rette. Og de er tydelige på at prøverundene var vel verdt innsatsen, for ikke å si avgjørende for å finne riktig farge.
Til slutt landet de på fargen NCS- 5502-B. Den er mørkere og mindre kulørsterk enn prøven de fant på kartet. Den har heller ikke rødt i seg.
– Her er det ikke noe lillaskjær, sier Randem fornøyd og gleder seg til «nytt hus». Vindskier og vindusomramming skal males hvite. Hjørnekassene males som veggene, da de synes det blir litt for mye å markere dem.
Umulig å vite hvordan det blir
Selv om maleren nærmest står på trappen og tripper, anbefaler de at fargen testes på forhånd.
– Det er umulig å se fra de små fargelappene hvordan fargen blir på huset. Det fikk vi sannelig erfare, sier de, og har en klar anbefaling til andre som planlegger å skifte farge på huset:
– De små prøveboksene er en pølse i slaktetida. Bruk tid og prøv dere fram til riktig farge. Husk også at fargen skal kle huset og omgivelsene. Det skal også være fint om vinteren, sier ekteparet.
Etter testrundene er de nå ekstra oppmerksomme på grå hus. Da de dro på pinsetur så de grå hus i mange nyanser. Noen fine, mange for blasse, andre for blå, noen rosa og andre lilla.
– Kanskje eierne ikke hadde tatt seg bryet med å teste fargen, men valgte rett fra kartet, undrer de, svært fornøyde med eget valg.
Stemmer med forskningen