Kategorier

Meny

Konto

Fargen blir sterkere på fasaden enn på fargekartet

Vurderer du å skifte farge på huset eller hytta i sommer? Ikke la deg lure av prøvene i fargekartet; de mest blasse og skitne kan bli de beste på husfasaden!

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Fargen blir sterkere på fasaden enn på fargekartet

Foto: Chera Westman/ifi.no, Marina Weilguni

Fargene blir nemlig helt annerledes på huset, enn de gjør på de små fargeprøvene i kartet.

Ifølge arkitekt og fargeforsker Karin Fridell Anter, vil fasadefargen alltid oppleves lysere enn fargeprøven, ofte blir den også sterkere og mer intensiv. Derfor er hovedregelen at du velger en farge som er mer skitten og kulørsvak enn den du ønsker på huset.

Dele på Pinterest Karin Fridell Anter er arkitekt SAR/MSA, PhD, Docent og en av nordens fremste fargeeksperter. (Foto: Marina Weilguni)

Karin Fridell Anter er arkitekt SAR/MSA, PhD, Docent og en av nordens fremste fargeeksperter. (Foto: Marina Weilguni)

En helt vanlig feil

Fridell Anter forsikrer at disse fargeproblemene ikke har noe med malingen å gjøre. Akkurat hva fenomenet skyldes, har ikke forskningen helt sikre svar på. Men det er flere forhold som spiller inn, blant annet ulikhet i lysforhold, omgivelser, bakgrunn og avstand.

– Den lille prøven viser fargen alene mot en hvit bakgrunn, mens huset befinner seg ute i naturen omgitt av masse andre farger som også påvirker hvordan vi opplever fargen, forklarer hun.

Dele på Pinterest Rådet fra ekspertene er å velge en farge som er litt mer dempet og skitten enn slik du ønsker den skal se ut på huset. Hvis du velger den fargeprøven på kartet som ligner mest på ønsket farge kan du ende opp med en farge som er altfor sterk.

Rådet fra ekspertene er å velge en farge som er litt mer dempet og skitten enn slik du ønsker den skal se ut på huset. Hvis du velger den fargeprøven på kartet som ligner mest på ønsket farge kan du ende opp med en farge som er altfor sterk.

Likt i Sverige og Norge

Fridell Anter er en av Nordens fremste eksperter på utvendig fargesetting med en doktorgrad i emnet. Hun har også lang erfaring som fargesetter, utgitt flere bøker og vært medprodusent av en rekke fargekart.

– Selv om mitt arbeid er gjort i Sverige, så er forholdene såpass like at dette kan overføres til norske forhold, sier hun.

Poenget er at når vi skal finne farge til huset må vi skille mellom det ekspertene kaller nominell farge og opplevd farge. Den lille prøven representerer den nominelle fargen, og fargen på huset den opplevde fargen. Ideelt sett skulle et fargekart inneholde kun farger som tar seg bra ut på hus, men slik er det dessverre ikke ifølge Fridell Anter.

Dele på Pinterest I boken «Färgen på huset» deler Fridell Anter kunnskap og gir gode råd så man skal finne farge som passer både huset, omgivelsene og den personlige smaken.

I boken «Färgen på huset» deler Fridell Anter kunnskap og gir gode råd så man skal finne farge som passer både huset, omgivelsene og den personlige smaken.

Ikke stol på kartet

Et fargekart skal også markedsføre farger, og mange av fargene er tatt med for at kartet skal se fint ut. Derfor skal man ikke stole på at fargene i kartet blir bra på huset.

– Jo, visst er det vanskelig å finne rett farge til huset, men kjenner man til fenomenet og velger deretter blir det enklere å treffe rett, sier fargeprofessoren.

Hun anbefaler at vi går ut, ser på hus og finner ut hvilken nominell farge de har. Når du senere ser på fargekart er du mer obs på at stygge fargeprøver ofte gir vakre hus.

– Også bør man teste fargen på huset før man tar det endelige valget, råder hun.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]