Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Slik setter du opp vindusfolie

Gjør det selv
Slik setter du opp vindusfolie
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Vindusfolie er en enkel og rimelig løsning for å skape privatliv og beskytte mot innsyn, uten å miste dagslyset. I denne artikkelen viser vi steg-for-steg hvordan du setter opp vindusfolie, fra forarbeid til ferdig resultat.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Vindusfolie er ikke bare praktisk for å hindre innsyn; den reduserer også UV-stråler som falmer møbler. og beskytter mot varme som trenger inn i rommet.

Dette gir bedre komfort og energibesparelser uten å blokkere lyset. Ulike typer folie kan tilpasses ulike behov i hjemmet, enten det er for mer privatliv, beskyttelse mot solens skadelige effekter, eller for å pynte litt ekstra.

Isabel Helvig hos Fantasi Interiør viser hvor enkelt det er å montere folien.

@fargetv Isabel fra Fantasi Interiør viser hvordan man monterer vindusfolie! 🪟 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv ♬ Ghibli-style nostalgic waltz - MaSssuguMusic

Hva er vindusfolie, og hva kan det brukes til?

Vindusfolie er en tynn plastfilm som festes på vinduet for å redusere innsyn og beskytte mot UV-stråler som kan falme møbler og gulv. De fleste typer vindusfolie har også en varmeavvisende effekt.

– På en varm sommerdag når solen steker på vinduet, kan vindusfolie stoppe mye av varmen fra solen i å komme inn i rommet, sier Helvig.  – Dette forbedrer ikke bare komforten, men kan også bidra til energibesparelser ved å redusere behovet for kjøling.

I tillegg kan vindusfolie brukes dekorativt. Er dusjkabinettet eller glassdøren i gangen litt kjedelig? Vindusfolie kan gi dem et helt nytt utseende.

vindu med vindusfolie

FLERE TYPER: Det finnes mange typer vindusfolier, med ulike funksjoner. Noen reflekterer mer varme, og noen er frostet for å minske innsyn.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Steg 1: Rengjør vinduet

Det første du må gjøre er å vaske vinduet grundig for å fjerne alle flekker, slik at de ikke blir synlige gjennom vindusfolien. Bruk kun rent vann, ikke bruk såpe.

– Tenk på denne prosessen som å beskytte mobiltelefonen din med et deksel; prinsippet er det samme, sier Helvig.

Du trenger ikke å bekymre deg for at vinduet er helt tørt før du går videre, da det skal fuktes før folien settes på.

rengjøre vindu før folien

RENGJØR: Før du monterer vindusfolie bør glasset vaskes godt for å få bort flekker og skitt. Ikke bruk såpe, bare rent vann.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Steg 2: Mål opp og kapp til folien

Etter du har vasket vinduet kan du sette i gang å måle opp. Bruk et målebånd eller en meterstokk og finn høyden og bredden på vinduet. Mål fra karm til karm.

– Når du har de riktige målene, kan du lage en skjærestasjon for å enkelt kappe til folien. Et tips er å bruke stue- eller kjøkkenbordet, men husk å legge et solid lag med papp over bordet for å unngå skader. Med en tusj og en meterstokk blir denne delen av prosessen mye enklere, sier Helvig.

Måle høyde og bredde på vindusglass

MÅL OPP: Før du kan kappe til folien må du måle høyden og bredden på glasset. Bruk en meterstokk eller et målebånd og noter målene.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Når du kutter folien, bruk en skarp kniv for å sikre rene snitt og unngå å rive materialet

kappe til vindusfolien på kjøkkenbord

KAPP TIL: Lag deg en skjærestasjon på et egnet sted for å kappe til folien. Bruk en tusj for å sette merker og bruk en skarp kniv for å ikke rive opp folien. Husk å legg papp under om du skjærer på kjøkkenbordet for å...

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Steg 3: Montering – slik gjør du det

Når folien er ferdig tilpasset, er du klar til å feste den på vinduet. Vindusfolien er statisk, så du trenger ikke lim – bare rent vann.

– Jeg anbefaler å bruke en sprayflaske med rent vann og spraye lett over vindusflaten. Vannet gjør det enklere å montere folien og gir deg muligheten til å justere den underveis hvis du trenger å flytte litt på den, sier Helvig.

sprayflaske for å fukte vindu

VANN: Bruk en sprayflaske med rent vann og fukt vinduet før du monterer folien. Folien er statisk, så da trenger du ingen lim for å feste den, bare vann. 

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Det er en beskyttelsesfilm på alle vindusfoliene. Og den siden du drar av på skal inn mot vinduet.

– Nå kan du begynne å feste folien på vinduet. Start med å feste den øverst, og trykk den forsiktig mot glasset. Bruk en sletter for å dra ut luftbobler og overflødig vann som ligger under folien. Det kan være lurt å ha en liten klut i sidelommen for å tørke opp eventuelt vannsøl. Hvis du merker at folien er litt ujevn, kan du dra i den og justere underveis. Fortsett å jobbe med sletteren til alle luftboblene er fjernet, avslutter hun.

Om du ser at du kuttet litt feil, og folien er for stor, kan du bruke en tapetkniv og en meterstokk og renskjære rundt kanten. Her er det viktig å være lett på hånden slik at du ikke skader pakningen eller lager riper i vinduskarmen.

sletter for å få bort luftbobler.

LUFTBOBLER: Bruk en sletter for å få bort vann og luftbobler fra under folien. Jobb systematisk og dra ut mot sidene. Ha gjerne en tørr klut i baklommen for å tørke bort vann som renner langs karmen.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Ulike typer vindusfolie for hjemmet

Ulike typer vindusfolie for hjemmet
Det finnes mange typer vindusfolie som kan brukes i forskjellige rom i huset, hver med sine unike egenskaper og formål:

  • Frostet folie: Denne folien er ideell for vinduer i stuer, soverom og bad, da den gir ønsket privatliv samtidig som den slipper inn naturlig lys.
  • Dekorativ folie: En vakker dekorativ folie kan for eksempel brukes på dusjkabinettet og gir et stilfullt preg samtidig som den opprettholder nødvendig privatliv.
dekorativ vindusfolie

DEKORATIV FOLIE: Du kan også få kjøpt dekorative vindusfolier. Er dusjkabinettet litt kjedelig? Da kan et dekorativt mønster gi det et estetisk løft!

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Partner lenker

Relaterte emner

Annonse
Vi anbefaler
Mer fra Gjør det selv
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.