IFI logo
Se flere bilder
Hvordan male fliser?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge på ny. Behandlingen må imidlertid anes som en midlertidig løsning, for det er ingen garantier for at det vil vare over tid.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Behandling av fugene

Hvis du maler flisene på kjøkkenet, og fugene i den samme slengen, vil du få en rutete flate, uten skiller. Noen mener at dette ser rart ut, og blir negativt overrasket. Andre synes det ser helt fint ut.

Det er mulig å maskere over fugene, og kun male flisene. Dette kan dog være en stor jobb, hvis flisene er små og fugene mange. Fordelen er da at du beholder et fravikende utseende på fugene og et «flisutseende» på flaten. Fugene kan siden freshes opp med en spesiell fugepenn, som gir grå eller hvit farge.

Det er også mulig å skrape vekk den gamle fugemassen med et spesialverktøy, og legge på ny fugemasse i en farge som står til malingen. Dette gjøres før malingen påføres, og fugene må maskeres. 

Se flere bilder
Male flisene

Foto: Kristian Owren/ifi.no

RUTER: Ved maling får fugene den samme fargen som flisene, og resultatet blir rutete.

1. Viktig rens

En viktig forutsetning er at flisene (og fugene, hvis de skal males) er grundig rengjort. Fugene på badet er ofte "impregnert" med smuss, kalk og såperester etter mange års bruk. For å få malingen til å sitte må gulvet eller veggen være gullende rent, og du kan slite litt med å få rengjort disse fugene skikkelig fordi de er så porete.

Alle rester av fett, smuss, kalk, såpe og lignende må bort fra både fliser og fuger. Vask gjerne to ganger og bytt vann ofte. Det kan være en fordel å bruke et surt og et alkalisk vaskemiddel, for å fjerne tilsmussing av ulikt slag. 

– Har du sluk og kan spyle de flater som skal malesk, kan kraftvask også brukes. Et par runder med gulvrens kan også være nok, sier Thor Ingar Røneid hos TreStjerner. 

Kraftvask, husvask og andre rengjøringsmidler for opprinnelig utendørs bruk, kan benyttes i rom med skyllemuligheter. Disse midlene (gulvrens, malervask, husvask, forvask) har en med nedmattende effekt. Uansett vaskemiddel må du vaske grundig og godt, og etterpå skylle med rent vann.

Se flere bilder
Vaske fliser på badet

Foto: Kristian Owren/ifi.no

VIKTIG VASK: Først må de vaskes grundig.

2. Puss for vedheft

Når fliser og fuger er helt rene, bør flisene slipes med et slipepapir eller en slipepad, slik at flaten mattes ned. Det kan være litt vanskelig å matte ned flisene, men det avhenger av type. På store flater anbefales det å bruke slipebrett på forlengerskaft.

Se flere bilder
Pusse fliser

Foto: Kristian Owren/ifi.no

VEDHEFT: Den blanke overflaten mattes ned.

3. Egnet maling

Når flisene er ferdig pusset, og alt støv er fjernet, er underlaget klart for overmaling.

– Til vegger kan du bruke en sterk gulvmaling, men til gulv som utsettes for mye vann, vil jeg anbefale en to-komponent epoksymaling, sier Røneid. 

Gulvmaling har god vedheft og trenger normalt ikke grunning for å feste til fliser. Til enkelte spraymalinger anbefales først å påføre en grunning fra samme produktserie.

Det er viktig å overholde anbefalt tørketid før neste strøk, og herdetiden flaten tas i bruk. Tørketid og herdetid vil variere fra produkt til produkt. Les derfor grundig gjennom brukerveiledningen på emballasjen og i produktbladet før du setter i gang.

Ved spraymaling er det også viktig å ventilere rommet godt mens arbeidet pågår, og å bruke verneutstyr. 

Se flere bilder
Gulvmaling til å male fliser

Foto: Krisitan Owren/ifi.no

GULVMALING: Bruk gjerne en gulvmaling med god vedheft. Til vegger kan en gulvmaling fungere godt.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.