IFI logo
Se flere bilder
Dette er forarbeidet

Foto: Chera Westman/ifi.no, Alfort, Beckers, Nordsjö

Dette er forarbeidet

Et par strøk maling på veggen skjuler hverken skader eller ujevnheter – mer trolig fremheves de. Og fjerner du ikke støv og smuss før du maler, blir resultatet dårlig og malingen kan flasse. Underlaget har med andre ord stor avgjørelse for sluttresultatet.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du har satt av timer til å male et rom, stiger forventningene raskt og det klør kanskje i fingrene av lyst til å gripe penselen fatt. Da er det lett å «glemme» hvor viktig det er med forberedelser.  Forarbeidet kan virke kjedelig og unødvendig, men ved å gjøre et godt stykke arbeid før du setter i gang med malingen, får du et bedre og mer holdbart resultat.

– Vi sier alltid at underlaget skal være rent, tørt og fast for at sluttresultatet skal bli godt. Det er dette forarbeidet går ut på å sikre, sier Per Myhre, teknisk sjef i Nordsjö.

Se flere bilder
SKJULER IKKE:  På en nymalt vegg, synes alle gamle skader og skavanker bedre enn før du malte. Foto: Beckers

Foto:

SKJULER IKKE: På en nymalt vegg, synes alle gamle skader og skavanker bedre enn før du malte. Foto: Beckers

Støvfritt

Utendørs har de fleste innsett at man må vaske før man maler. Men faktum er at behovet er minst like stort når du skal male innendørs. En enkel men god rengjøring før malingen påføres, sikrer at malingen får god vedheft til overflaten og ikke fester kun i det som sitter utenpå, slik som støv, såperester og fett.

– Begynn med å fjerne støv fra veggen som skal males. Bruk støvsugeren eller en tørr mikrofiberklut eller -mopp.  Deretter vaskes veggen med et rengjøringsmiddel beregnet for vask for maling, sier malermester Chresten Nielsen hos Beckers.

Se flere bilder
MIKROFIBERMOPP:  Bruk en tørr mikrofibermopp til å fjerne alt støv fra underlaget. Foto: Chera Westman/ifi.no

Foto:

MIKROFIBERMOPP: Bruk en tørr mikrofibermopp til å fjerne alt støv fra underlaget. Foto: Chera Westman/ifi.no

Riktig vaskemiddel

Alle malingprodusenter har egne midler er spesielt egnet til rengjøring før oppussing, og som vil fungere bedre enn de midlene du finner i dagligvarebutikken. Bruk ferdigblandet rengjøringsmiddel eller bland ut med vann i henhold til anvisningen på emballasjen. Flere av de vanligste typene interiørvask og malervask må ikke skylles vekk. Malingprodusentenes rengjøringsmidler matter også ned overflaten slik at den nye behandlingen får et godt grep om underlaget.

Mens veggen tørker, dekker du gulvet med malerfilt. Filten har plastbakside som gjør at malingen ikke trekker gjennom hvis du søler. Hvis du ikke skal male listene, maskeres disse med tape. 

Se flere bilder
VASKER RENT:  Malervask inneholder både tensider som løser opp fett og en emulgator som binder fettet til vaskevannet. Det gjør at fettfjerningen går raskt og enkelt. Foto: Jordan

Foto:

VASKER RENT: Malervask inneholder både tensider som løser opp fett og en emulgator som binder fettet til vaskevannet. Det gjør at fettfjerningen går raskt og enkelt. Foto: Jordan

Flekkmale grunning

Når veggen er rengjort, må vi se til at den er jevn og fin. Et nytt strøk maling skjuler ingen ujevnheter – snarere gjelder det motsatte! Tett hull etter bilder, rifter, søkk og sprekker i plateskjøter. Sparkle igjen skadene og slip over til underlaget er jevnt.

– Flekk over den tørre sparkelen med veggmalingen før du maler hele veggen.  Da unngår du å få glansskjolder i den ferdige flaten, sier Nielsen.

Deretter kan du male veggen i to strøk. Se til at malingen får tørke godt mellom påføringene. Hvor lenge flaten trenger å stå før den er overmalbar, er angitt på malingemballasjen.

Se flere bilder
FLEKKING:  Flekk over den tørre sparkelen med veggmalingen før du maler hele veggen. Foto: Alfort

Foto: Tedd Soost

FLEKKING: Flekk over den tørre sparkelen med veggmalingen før du maler hele veggen. Foto: Alfort

Se flere bilder
 TOPPENSTRØK:  Når underlaget er klargjort, kan du male veggen med to strøk av valgt toppstrøksmaling. Med mer farge blir forarbeidet viktigere! Foto: Nordsjö

Foto:

TOPPENSTRØK: Når underlaget er klargjort, kan du male veggen med to strøk av valgt toppstrøksmaling. Med mer farge blir forarbeidet viktigere! Foto: Nordsjö

Mer informasjon:

Beckers

Nordsjö

 

Alfort

Jordan

Butinox Interiør

Flügger

Miljømal

Pure & Original

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.