Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Slik får du peismuren hvit igjen

KJIPT: Sorte spor etter røyknedslag er ikke pent å se på. (Foto: Butinox Interiør)   Kristian Owren/ifi.no, Butinox Interiør
Sorte spor etter røyknedslag er lite lekkert på en hvit peismur. For å få den hvit igjen er det maling som gjelder.

Uansett hvor god trekk det er i peisen, så hender det at røyk slår inn og sverter peis-hetten. Selv om du er aldri så rask med vaskemidler, så blir malingen misfarget. Ifølge ekspertene er det eneste middelet å male på nytt.

Må male

<b>UHELL:</b> Dårlig trekk eller bare glemt å åpne spjeldet… og den hvite peismuren ble grå. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)
UHELL: Dårlig trekk eller bare glemt å åpne spjeldet… og den hvite peismuren ble grå. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

– Det er dessverre ikke noe annet som duger, peisen må males for at den skal bli pen igjen, sier Chresten Nielsen hos Beckers.

Det er ikke nødvendig å bruke spesiell murmaling. Vi rådes heller til å ta hensyn til ønsket glans, dekkevne, vaskbarhet og påføringsegenskaper. Vanlig interiørmaling kan fint brukes, og det finnes malinger med egenskaper som er spesielt egnet for sotutsatte områder.

– Det tryggeste er å velge en sperrende maling, mener Birgitte Finckenhagen fra Butinox. 

Vask først

<b>VASK:</b> Ikke lur deg selv! Vask muren godt før maling. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)
VASK: Ikke lur deg selv! Vask muren godt før maling. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Men før du løper etter malerull og maling, må muren vaskes godt.

– Ikke fall for fristelsen og dropp vaskingen selv om du skal male. Sot som sitter igjen på muren vil løse seg opp når muren påføres maling og malingen misfarges. Da flytter du bare problemet og skaper merarbeid. Helt bortkastet, mener Nielsen.  

Matt mur

Bruk et vaskemiddel for flater som skal males, og følg anvisningen fra produsenten, råder Per Myhre fra Nordsjö.

Når det gjelder maling, anbefaler han vanlig veggmaling fra glans 5-10. De fleste vil ha peismur som ser matt ut, og i dag er det er mange robuste interiørmalinger med matt overflate som kan vaskes.  

– Vi må likevel avfinne oss med å male ved behov. Og egentlig er det en liten, men hyggelig jobb som gjør stor forskjell, mener han.

<b>MALE:</b> Eneste måten å få muren hvit igjen er å male på nytt. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)
MALE: Eneste måten å få muren hvit igjen er å male på nytt. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Sperrende behandling

<b>HVIT:</b> Den hvite peisen er som et møbel i stua. Du holder den hvit og fin med maling etter sotutslag. (Foto: Butinox Interiør)
HVIT: Den hvite peisen er som et møbel i stua. Du holder den hvit og fin med maling etter sotutslag. (Foto: Butinox Interiør)

For å gardere seg mot eventuelle gjennomslag fra sotrester males muren med en sperrende grunning eller maling for å unngå mulig gjennomblødning.

– Vi anbefaler sperrende maling, da er du på den sikre siden, sier Birgitte Finkenhagen fra Butinox.  Hun medgir at det blir litt dyrere. Men da kjøper du deg trygghet og spart tid, for her holder det med to strøk, sier hun.

Mer informasjon

Beckers

Butinox Interiør

Nordsjö

 

Flügger

Miljømal

Polyseam

Pure & Original

Les også Hva gjør jeg når malingen bak ovnen skaller av?

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons