Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Gjør peisen klar for høstkos

  •  
  •   Publisert:
Warming and relaxing near fireplace with a cup of hot drink.   Krefting og Butinox
Høsten er tiden for å dra fram godstolen og sette seg godt til rette foran peisen med en god bok. Men før fyringen settes i gang for fullt, er det noen ting du bør gjøre.

Også peisen trenger jevnlig vedlikehold. Det sikrer en hyggeligere og tryggere fyringssesong. Ta derfor en liten tilstandssjekk og se hva du bør gjøre før du legger inn de første vedkubbene.

Gi en real rengjøring

Gjør peisen klar for fyring
TILTAK: Med noen enkle tiltak blir fyringssesongen både hyggeligere og tryggere. Krefting

Først og fremst gjelder det å holde peisen ren – både inni og utenpå.

– Tøm ildstedet for gammel aske, ta ut askeskuffen og tøm denne, og fei godt. Når du tømmer aske er det viktig å bruke en metallbøtte, gjerne med lokk, til å oppbevare asken til den er helt kald. Aske leveres med restavfallet. Rens så glasset på peisen for fastbrent aske og sot. Her finnes det flere spesialmidler som funker effektivt, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Selv om hun råder deg til å tømme ildstedet for aske før fyringssesongen starter for alvor, er det ikke nødvendig å gjør dette hyppig gjennom sesongen.

– Aske er med på å beskytte bunnen i brennstedet mot varme, i tillegg til at mange synes det er enklere å tenne opp når det ligger litt aske og kullbiter i bunnen. Så du trenger ikke å fjerne asken så ofte, forklarer hun.

Unngå pipebrann

Det er ikke bare selve ildstedet som trenger litt tilsyn. En ren pipe er nemlig alfa omega for å redusere risikoen for pipebrann.

– Kommunene har feiere som rengjør pipene med jevne mellomrom, men for å unngå oppbygging av sot og tjære i pipa, er det lurt å bruke en sotfjerner gjennom sesongen. Det finnes blant annet små poser du kaster på bålet når du fyrer, som avgir midler som angriper sot og tjæredannelser. Dette, sammen med bruk av tørr ved og god ventilasjon, er en god forsikring mot pipebrann, råder Løvaas.

Unngå pipebrann
TØRR VED: God ventilasjon, sotfjerner og tørr ved er gode forsikringer mot pipebrann. Krefting

Sjekk tilstanden

I tillegg til god rengjøring av både peis og pipe, er det lurt å ta en tilstandssjekk med jevne mellomrom.

– Minst en gang i året bør brennplater tas ut og kontrolleres. Sjekk også skakeristen og fyrbunnen for skader. Innvendige deler kan slites og må byttes ut innimellom. Du bør også se over pakningene rundt glasset og døren, og eventuelt bytte de om de er skadet. Legg nytt kitt i koblinger rundt piperøret hvis det er sprukket opp og utett, råder Løvaas.

Hold peisen pen

Sperrende maling til peismur
SPERRER: Den hvite peismuren holdes pen ved hjelp av vask og maling, gjerne en sperrende maling. Butinox

For å holde ildstedet pent, er både rustfjerning, ovnslakk og maling gode hjelpere.

– På hytter blir ofte ovnen brukt til oppvarming av vann og smelting av snø. Dette medfører rust. Bruker du rustfjerner før du legger på ny ovnslakk, får du et godt og holdbart resultat. Velg en ovnslakk som tåler svært høye temperaturer, sier hun.

Hvis peismuren har fått sorte spor etter røyknedslag, må den vaskes, og så er det bare én ting som gjelder: maling. Vanlige interiørmalinger kan fint brukes, men det finnes også sperrende malinger med egenskaper som er spesielt egnet for sotutsatte områder, som gir et holdbart resultat.

Aktuelle produkter::

Rengjøring av glass:
  • Soteks glassrens – KREFTING
  • Plumbo Rengjøring Ovn og Grillrens – KREFTING
  • Nitor Sotbort – ALFORT
Kitting:
  • Soteks Ovnskitt – KREFTING
Fjerne rust:
  • Ferro-Bet rustfjerner – KREFTING
Lakk:
  • Soteks Ovnslakk – KREFTING
Angripe sot- og tjæredannelser:
  • Soteks Sotfjerner – KREFTING
Maling til peismur:
  • Butinox Interiør Sperrende Maling – BUTINOX
Les også Slik får du peismuren hvit igjen

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons