Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Mal peisen pen til jul

Sliter du med å få bort rester av sot fra peishetten? Det beste middelet er en boks maling og et par kvarter til forarbeid og en liten malejobb.

cloud_download
fullscreen
 • <b>15 MINUTTER:</b> Når peishetten er ferdig vasket og tørr, tar det deg max 15 minutter å gjøre selve malejobben. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

  Foto:

 • <b>ALT KLART:</b> Med maling, malerull, dekkefilt og vaskesaker på plass er jobben nesten gjort. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

  Foto:

 • <b>PYNTEKLAR:</b> Peishetten kan males med de fleste typer interiørmaling. Denne er malt med en sperrende maling fra Butinox, og er klar for å bli julepyntet. (Foto: Butinox)

  Foto:

 • <b>SOT:</b> En krans av gammelt sot skjemmer peishetten som skal pyntes til jul. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

  Foto:

 • <b>VASK:</b> På med gummihanskene og vask bort løst sot og støv før du åpner malingsboksen. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

  Foto:

 • <b>SÅPERESTER:</b> Vær nøye med å få bort såperester som sitter på den grove murstrukturen. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

  Foto:

Annonse
Annonse
Sot på peishetten

SOT: En krans av gammelt sot skjemmer peishetten som skal pyntes til jul. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Ikke fortvil over sotflekker på peisen som ikke går av i vask. Det er bortkastet tid. Sotmerkene vil sitte uansett hvor mye du gnikker og gnur med såpe og vann. Du kan like gjerne hoppe i det med en gang, og male peishetten på nytt.

Løsningen er maling

Sot på hvit peismur er lite lekkert, og før peisen julepyntes er det vel verdt å fjerne skjemmende sot. Problemet er at sot er vanskelig å fjerne, så anbefalt metode er å gi peisen et strøk eller to med maling.

Du kan bruke vanlig interiørmaling, eller en interiørmaling med ekstra sperrende egenskaper. Husk at maling finnes i mange glansgrader, så tenk på hvor matt eller blank du vil ha peishetten. Tenk også på om du ønsker en vaskbar overflate.

Utstyr til å male peis

ALT KLART: Med maling, malerull, dekkefilt og vaskesaker på plass er jobben nesten gjort. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Fjern sot og støv

Vaske peis

VASK: På med gummihanskene og vask bort løst sot og støv før du åpner malingsboksen. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Men selv om du skal male, slipper du ikke unna vaskingen. Peismuren må være fri for løst støv og sot før du begynner å male. Til vaskejobben er det viktig å bruke et vaskemiddel som emulgerer, det vil si at det løser opp og binder fett. Vask med svamp eller rengjøringskost. Pass på å dekke til gulv og tilstøtende vegg for å unngå sprut av såpevann. Bruk deretter en grov rengjøringsklut og rent vann for å få bort det skitne vannet og såperester.

Alt klart

Male peis/peishette

15 MINUTTER: Når peishetten er ferdig vasket og tørr, tar det deg max 15 minutter å gjøre selve malejobben. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Når underlaget er tørt, er det bare å male i vei. Bruk en malerull, da er jobben gjort i en fei. Legg på et fyldig strøk. Dersom du trenger to strøk, følger du anvisningen på boksen for når malingen er overmalbar. Rullen oppbevarer du i en plastpose mellom de to strøkene. Fyll den med maling før den pakkes inn, så holder den seg myk og fin. Malingen tørker fort, og snart er peishetten som ny og peisen klar for julefyring.

Liten jobb

Har du først det du trenger for å gjøre malejobben, er det fort gjort. Her er handlelisten:

 • 1 liter maling
 • Vaskemiddel for flater som skal males
 • Malerull
 • Dekkefilt
Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]