Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Peis på – gjør deg klar til fyringssesongen

  •  
  •   Publisert:
FYRINGSSESONG: Det er snart fyringssesong, og det er både hyggeligere og tryggere å starte med en ren peis. (Foto: Espen G...   Espen Grønli/ifi.no, Harald Sola Berentsen/ifi.no og INTAG
Temperaturen kryper nedover på gradestokken, og for mange betyr det fyring i peisen. Men før du legger inn de første vedkubbene, er en real rengjøring på sin plass.
Rengjøre peisdør
SOT: Hvis peisen din ser sånn ut, er det på tide med en rengjøring. (Foto: Harald Sola Berentsen/ifi.no)

Nedsotede ovn- og peisdører er ikke et særlig vakkert syn, og det ødelegger litt for peiskosen når flammene stenges inne bak sort glass.

– Hvis sot og fastbrent smuss fra fjoråret setter en demper på stemningen, er det på tide å finne fram rengjøringsmidlene. Det er både tryggere og hyggeligere å gå inn i den nye fyringssesongen med en ren peis, sier Inger Løvaas hos Krefting.

LES OGSÅ: Gjør boligen klar for kaldere tider

Rene ruter

Det er nok mange ovner og peiser med glassdører som bærer spor etter fyring sist vinter, med sot og smuss som har festet seg. Heldigvis er det relativt enkelt å fjerne.

– Bruk et spesialmiddel som er utviklet spesielt for å ta bort sot og smuss fra glassvinduer på peiser og ovner. Det funker mest effektivt, og du får tak i det i hos fargehandleren, tipser Løvaas.

Også Lars Gomnes hos Alfort oppfordrer til å starte sesongen med ren peis.

– Det er ingenting som ødelegger peiskosen mer enn skikkelig nedsotede glassdører, der du så vidt kan skimte flammene. Så gjør den lille ekstra jobben med å rengjøre glasset, så får du mye igjen for det. Spesialmidler som er utviklet for nettopp dette bruket er enkle og raske å bruke, og det er ikke store jobben som skal til, sier Gomnes.

Klargjøre peis for vinteren
VINTERKOS: Med fyr på peisen, teppe på gulvet og pledd i sofaen, er det bare å ønske vinteren velkommen. (Foto: INTAG)

Unngå pipebrann

Rene glassdører på peisen
RENE RUTER: Det er mye mer koselig å sitte foran peisen når glassdøren ikke er nedsotet og stygg. (Foto: Espen Grønli/ifi.no)

Det er ikke bare for stemningens skyld at peisen bør få litt ekstra omsorg før kulda kommer for fullt. Tar du deg også tid til å rense pipen, gjør du nemlig ditt for å forhindre pipebrann.

– Ved å holde røykrør og piper rene gjennom fyringssesongen, forhindrer du oppbygging av belegg, som kan føre til pipebrann. En sotfjerner er enkel å bruke, det er en pose som legges på «bålet» når det er god fyr, og den virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindeler, forklarer Løvaas.

Mer informasjon

Alfort

Krefting

Les også Møt vinteren med varme føtter

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: