Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Gjør boligen klar for kaldere tider

  •  
  •   Publisert:
LUNER: Gardiner foran trekkfulle vinduer stenger kulden ute, og varmer både fysisk og psykisk. (Foto: INTAG)   Espen Grønli/ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, INTAG
Nå er det på tide å forberede boligen på den kalde, fine tida.

1. Gjør peis og pipe klare for sesongen

1. Gjør peis og pipe klare for sesongen

Fyringssesongen nærmer seg, men først må sot og fastbrent smuss fra fjoråret bort. Det gjør vedfyringen både sikrere og hyggeligere. Ved å holde røykrør og piper rene, kan du forhindre pipebrann. Pipebrann oppstår nemlig når det legger seg et belegg av beksot inne i skorsteinen, som begynner å brenne. Det viktigste du må huske på er å fyre med god trekk og tørr ved, men også ved å rengjøre pipen kan du redusere faren for pipebrann. En sotfjerner eller skorstensrens gjør susen. Har du glassdører på ovnen, har de også godt av en rengjøring for at du skal få maks hygge ut av fyringen.

2. Steng kulden ute med gardiner

<b>LUNER:</b> Gardiner foran trekkfulle vinduer stenger kulden ute, og varmer både fysisk og psykisk. (Foto: INTAG)
LUNER: Gardiner foran trekkfulle vinduer stenger kulden ute, og varmer både fysisk og psykisk. (Foto: INTAG)

Gardiner er på full vei inn igjen i trendbildet. Men det er ikke bare for syns skyld det kan være lurt å henge dem opp. Mange vinduer er trekkfulle og slipper inn kald vinterluft. Da er det effektfullt å henge opp tykke, fôrede gardiner som stenger kulden ute.

3. Vask vinduene før kuldegradene kommer for fullt

<b>RENT:</b> Ta vindusvasken før det blir altfor kaldt. Det er kjekt med rene ruter til jul. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)
RENT: Ta vindusvasken før det blir altfor kaldt. Det er kjekt med rene ruter til jul. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Det er fullt mulig å rengjøre vinduer i minusgrader, men jobben blir litt mer behagelig hvis du gjør det før kulden virkelig setter inn. Ta derfor vindusvasken nå, så er vinduene skinnende rene til jul! Tips: bruk vindusspylervæske i vannet hvis det er kaldt, så fryser det ikke.

4. Sett ut skadedyrfeller

<b>BEREDT:</b> Skadedyr trekker inn når det blir kaldt ute, akkurat som oss. Vær beredt. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)
BEREDT: Skadedyr trekker inn når det blir kaldt ute, akkurat som oss. Vær beredt. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Når varmen er borte, danser musene på bordet! Skadedyr liker ikke kulde, så de trekker inn til oss på vinteren. Sett ut musefeller eller lydjagere i kjelleren, der skadedyrene kan tenke seg å komme inn. 

5. Steng utekranen

Har du ennå ikke tømt utekranen for vann og stengt den av? Da bør du gjøre det nå, så vannet ikke fryser i løpet av vintermånedene. Er stoppekranen vanskelig å stenge, kan du bruke en smørende slippolje. Og når du først har det i hus – smør nøkkelhull og andre mekanismer, så løsner det opp, fjerner rust og sikrer mot frost i vinter.  

6. Fyll opp skapene

Noen hamstrer hermetikk nå som resultatet fra presidentvalget i USA er klart. Men her i landet bør du kanskje heller fylle opp skapene med nyttige hjelpemidler til vinteren. Gå til innkjøp av antisklimiddel/issmelter til inngangstrappen, antifrostmidler for å unngå frost og is i avløp, avløpsåpner slik at du er forberedt på julefett i sluk og rør, og diverse rengjøringsmidler som er kjekke å ha i hus i disse førjulstider.

Les også Nyttige hjelpemidler på vinteren

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: