IFI logo
Se flere bilder
Klargjør peis og pipe for fyringssesongen

Foto: Espen Grønli/ifi.no, Harald Sola Berentsen/ifi.no

Klargjør peis og pipe for fyringssesongen

På tide å børste støv av peisovnen? Om sot og fastbrent smuss fra i fjor setter en demper på peiskosen, er en real rengjøring på sin plass! Renser du pipen i samme slengen, kan du også gjøre ditt for å forhindre pipebrann.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det varmer godt både for kropp og sjel når veden spraker og de gylne flammene gjør temperaturforskjellen ute og inne enda større. Nå ved starten av fyringssesongen er det et par ting du kan gjøre for å gjøre vedfyringen både pen og sikker.

Ren pipe forhindrer pipebrann

Det er ikke bare feierens ansvar å ta vare på pipa di. Sørger du selv for å holde røykrør og piper rene, forhindrer du oppbygging av belegg, som igjen kan medføre pipebrann. Dette gjøres enkelt med en sotfjerner eller skorstensrens, som virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot og tjære.

- Gir du pipen din en kur ved oppstart av fyringssesongen, sikrer du en ren pipe før kulda for alvor setter inn, og fyringen er mer eller mindre kontinuerlig, tipser Inger Løvaas hos Krefting, som leverer produkter fra Soteks.

Behandlingen kan gjerne gjentas flere ganger i løpet av sesongen dersom pipen er mye i bruk.

Soteks Sotfjerner og Kemetyl Skorstensrens er eksempler på gode hjelpere når pipa skal rengjøres.

Effektiv rengjøring av glasset

Har man peis eller ovn med glassdører, ødelegger det stemningen dersom synet av flammene stenges inne av sort sot.

Gamle husmortriks som aske på vått tørkepapir eller salmiakk kan hjelpe mot moderat soting, men for godt fastbrent smuss må man til med sterkere saker. Hos fargehandleren finner du langt mer effektive sotfjernere enn i matbutikken. Her tilbys flere ulike spesialmidler som er laget og sammensatt spesielt for effektivt å kunne fjerne sot og tjæreforbindelser.

De ulike produktene på markedet har noe ulik fremgangsmåte, men har til felles at de løser opp sotet slik at det enkelt kan tørkes av. Kemetyl Glass Cleaner, Soteks Glass Cleaner og Nitor Sotbort er eksempler på gode og effektive produkter du kan se etter.

Se flere bilder
Ser peisdøren slik ut? Er det fastbrent smuss fra i fjor, vil nok husmortrikset med aske på vått papir ha problemer med å hamle opp med alt.

Foto:

Ser peisdøren slik ut? Er det fastbrent smuss fra i fjor, vil nok husmortrikset med aske på vått papir ha problemer med å hamle opp med alt.

Mer informasjon

Krefting

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.