IFI logo
Se flere bilder
Bort med fukten

Foto: Robert Walmann/ifi.no og Krefting

Bort med fukten

Dårlig lukt, fuktighet, sopp og mugg står nok ikke øverst på noen sin ønskeliste til jul. Heldigvis er det enkelt å unngå de utrivelige overraskelsene både hjemme og på hytta. Det eneste du trenger er en fuktsluker.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er mange årsaker til fukt. Bruk av bad, kjøkken, vaskemaskiner, tørketromler og andre dagligdagse gjøremål er vanlige grunner til at det blir fukt i hjemmet, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Ifølge dem produserer en gjennomsnittsfamilie med to voksne og to barn rundt 15 liter vanndamp hver dag. Dette kan, om vi ikke passer på, føre til fukt, kondens og mugg.

– I tillegg trives blant annet husstøvmidd godt i fuktige miljøer, forklarer Løvaas.

Under bakken

Fukt er et vanlig problem, og det er noen rom i boligen som er særlig utsatt.

– Dette gjelder spesielt rom under bakken. I kjellere i hus og rekkehus av litt eldre type, kan det særlig være antydning til fukt. Det kan blant annet gi problemer i form av sopp- og muggdannelser, sier Levi Hansen hos Henkel.

I tillegg er det visse steder der fukt kan bli et større problem om vinteren.

– Lukkede rom, som soverom og barnerom, kan være spesielt utsatt på vinterstid, fordi det blir lite sirkulasjon av luft der, forklarer Hansen.

Se flere bilder
Fuktsluker fjerner fukten

Foto:

FUKTIG AFFÆRE: I rom med mye fuktighet, som på badet, i kjelleren eller på hytta, er det lurt å fange opp fukten. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Sluker fukten

For å hamle opp med fuktproblemet, er det heldigvis ikke mye som skal til.

– Fuktfjernere kan plasseres diskret nesten overalt i boligen – eksempelvis under sengen, i kjelleren eller i garasjen. De er enkle i bruk, og trenger ikke strøm, så det er også fullt mulig å ha fuktslukere på hytta, i campingvognen og i båten. Dette er plasser der det ofte er en del fuktighet, forklarer Løvaas.

Se flere bilder
Torrbollen fuktsluker

Foto:

ENKEL: En fuktsluker kan plasseres nær sagt overalt. Den er forholdsvis liten og diskret, og trenger ikke strøm for å funke. Torrbollen fuktsluker finnes i to varianter, der den originale dekker 12-14 m2 og Mega dekker 35 m2. (Foto: Krefting)

Enkelt

Fuktslukere eller fuktfjernere er enkle beholdere med en tablett eller pose som trekker til seg fukt som er i rommet. De oppbevarer vannet i lengre tid, før du kan helle det ut og sette inn en ny tablett eller pose. I mellomtiden, mens fuktslukeren samler opp fukten i rommet, trenger du ikke å gjøre noe. Enklere blir det neppe!

Se flere bilder
Pattex fuktsluker

Foto:

TABLETT: Det finnes ulike fuktslukere, der enten en tablett eller pose trekker til seg fukt. I denne fra Pattex/Henkel tar det normalt 3-4 måneder før tabletten må skiftes ut, i et rom opptil 20 m2. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Mer informasjon:

Pattex

Torrbollen

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.