Kategorier

Meny

Konto

Slik holder du høsten ute

Grus, vann, sand og søle bør være ute. Så enkelt unngår du skitne gulv inne.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik holder du høsten ute

Foto: Robert Walmann/ifi.no og Bjørg Owren/ifi.no

Når høsten banker på, må vi sørge for at den ikke slipper inn. Derfor finnes dørmatter. De skal ligge stødig og stille og fungere som et aktivt forsvar mot alt vi ikke vil ha med inn.

Dele på Pinterest Grus og søle på parkett

HØSTSØL: Høsten bringer med seg søle og grus. Ikke la det ødelegge gulvet. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Inne og ute

– Høsten byr gjerne på mye regn. Sørg derfor for å ha matter som suger opp fukten skikkelig, sier Gunni Marie Blunck hos Forbo Flooring. Hun mener vi godt kan legge dørmatter både utenfor og innenfor inngangsdøren.

– Det gjelder å bli kvitt mest mulig smuss og fukt før du går inn. Har du matter inne vil du også slippe å vaske gulvet så ofte, sier hun.

LES OGSÅ: Unngå riper i tregulvet

Dele på Pinterest Avskrapningsmatte

SKRAPER AV: En solid avskrapningsmatte utenfor døren fjerner det verste smusset fra skoene. (Foto: Rober Walmann/ifi.no)

Trygge gulv

Regnvann kan gjøre gulvet inne glatt og farlig å gå på. Dessuten sliter grus, sand og småstein på overflaten og kan gi stygge riper og hakk. Fukt bør heller ikke bli liggende på gulvet.

– Entrématter gjør boligen tryggere og gjør at ditt gulv holder lengre, forteller Bjørn Musum hos Musum Interiør i Trondheim.

Dele på Pinterest fuktabsorberende dørmatte

FUKTSLUKER: Høst betyr ofte mye regn. Derfor er det smart å legge en fuktabsorberende matte i gangen og la skoene tørke der. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Ulike behov

Han mener valget av matter avhenger av hvor du bor.

– Bor du i femte etasje i en blokk, vil du ha mindre behov for en avskrapingsmatte. Sats heller på gode oppsugingsmatter inne. En familie med inngang fra gårdsplassen bør investere i en solid avskrapingsmatte som tåler å ligge ute, sier han.  

Kvalitet virker

Bjørn Lundby hos Teppeabo i Oslo er også klar på hva som er viktig når det skal investeres i nye dørmatter hjemme.

– Sats på kvalitet. Mattene skal ha gode avskrapningsegenskaper. De skal være lette å rengjøre, sklisikre og ligge godt på underlaget, sier han.

Sparer millioner

Også næringslivet har mye å tjene på å sørge for gode matteløsninger foran inngangspartiet. Det vet Arne Bjørnstad hos Duri Fagprofil. Han er spesialist på mattesystemer i offentlige rom.

– De som investerer i solide mattesystemer sparer mye penger på vedlikehold av gulv. I tillegg bidrar mattene til et godt innemiljø. Det er særlig viktig nå om høsten og vinteren, sier han.

Dele på Pinterest Dørmatte til offentlig rom

GOD BUTIKK: Arne Bjørnstad hos Duri Fagprofil mener næringslivet sparer store penger på å investere i solide mattesystemer utenfor bygninger. (Foto: Duri Fagprofil)

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]