IFI logo
Se flere bilder
Slik blir du kvitt røyklukt

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Mari Rosenberg/ifi.no, Beckers, Jordan, iStock

Slik blir du kvitt røyklukt

Det finnes maling som effektivt fjerner røyklukt fra huset ditt. – Å få det luktfritt er enklere enn mange tror, sier Christine Hagen Pettersen.

Robert Walmann / Bjørg Owren

Robert Walmann / Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lukten av gammel tobakksrøyk er ikke bare skjemmende og plagsomt. Den kan også forårsake verditap på boligen din. Meglere hos DNB Eiendom sier at mange snur i døra på visning når boligen stinker av røyk. De mener det er vanskelig å holde på visningsbesøket når det lukter røyk.

Gode råd

Kjerringråd mot vond lukt inne er mange. Alt fra å sette ut skåler med eddik og epleskiver − til rundvask med salmiakk. Men mer effektivt er det å male, med en isolerende maling.

Se flere bilder
Røyklukt inne

Foto: Robert Walmann/ifi.no

NY DUFT: Isolasjonsmaling gir nytt håp til nye boligkjøpere som har overtatt hus med lukt i veggene

Maling som isolerer

− Denne malingen er konstruert slik at den blant annet kapsler inn lukt. Jeg tror mange vil ha nytte av den for å bli kvitt røyklukt, sier Christine Hagen Pettersen hos malingsprodusenten Beckers.

Se flere bilder
Isolerende maling

Foto: Beckers

RENT OG TØRT: Overflatene må være rene og tørre før de påføres maling.

Mot vann og brann

Hun snakker om en hvit, helmatt grunning- og dekkmaling som er utstyrt med spesielle isolerende egenskaper. Til bruk innendørs.

− «Isolermaling» stopper også gjennomslag av brann-, sot- og vannskader. Den klarer også noen typer sprittusjer, sier hun, og legger til at overflatene må være vasket og tørre før malingen påføres.

Fjerner misfarging

Også Nordsjö vet at flekker fra brann- og vannskader kan være vanskelig å skjule. Spesielt gjennomslag fra nikotin er plagsomt på vegger og i tak. Derfor har de utviklet «Original Sperrehvit Isolerende». Det er en grunning og toppstrøksmaling ment til isolering av tak og vegger som er misfarget. Teknisk sjef hos Nordsjö, Per Myhre, forteller at malingen skal brukes på slette og rene flater.

− Den malingen kan også brukes som selvstendig toppstrøk. Men du kan også male over den med ønsket farge, sier han.

Til panel foreslår Myhre å bruke Original Kvist og sperregrunn.

Se flere bilder
Male bort røyklukt

Foto: Mari Rosenberg/ifi.no

SPERRER: Isolerende og sperrende malinger kan hjelpe deg å få bukt med røyklukt og sotskader.

Egen nikotinrens

Roger Fridheim hos Flügger mener lukt fjernes effektivt med sot- og nikotinvask.

− Jeg tipser gjerne om vår «Fluren 49 Sot- og Nikotinrens». Men vær nøye med å sjekke blandingsforholdet før bruk. Maler du over flatene etter vask, vil lukten forsvinne, sier han.

God erfaring med Sperregrunn

Teknisk sjef hos Gjøco, Ingeborg Singsås Venås anbefaler å bruke Gjøco Sperregrunn til å sperre for røyklukt. Den kan brukes på de fleste underlag som panel, bygningsplater, glassfibervev, tapet, gipsplater, gammel puss og betong.

− Den hindrer også gjennomblødning av fargestoffer som også kan være et problem. Gjøco Sperregrunn er en vanntynnet grunning basert på uretanmodifisert alkyd, og har høyt tørrstoffinnhold. Fyllstoffsammensetningen bidrar også til en sperrende effekt, forklarer hun.

Det kan være nok med ett fyldig strøk, men ved sterk røyklukt og misfarging, anbefaler hun to strøk.

Vask og mal

− Vask og mal, er det kontante svaret vi får fra Per Morten Kverne i Teknos. Ikke noen vits i å lete etter gamle kjerringråd. Innrøkte rom må males, sier han.

Han anbefaler å bruke Timantti Stop, som er en sperregrunn fra Teknos. Den isolerer og fikser misfarging forårsaket av sot, nikotin og vannskader. Malingen kan brukes på alle typer underlag og overmales med Teknos interiørmaling, som passer til det aktuelle objektet.

Se flere bilder
Male bort røyklukt

Foto: iStock

RØYK: Gammel tobakksrøyk er det få som setter pris på. Den kan fjernes ved hjelp av grundig vask og et nytt strøk maling.

Røyklukt i tekstiler

Det er ikke bare tak og vegger som lukter. Røyklukt fester seg også til interiøret i rommet, spesielt alt av tekstiler. Så i tillegg til å vaske og male tak og vegger, anbefaler ekspertene å rense gardiner, møbler, puter og tepper.

Dette ble brukt

Disse produktene kan hjelpe deg med røyklukta::

  • Isolermaling - BECKERS
  • Original Sperrehvit Isolerende - NORDSJÖ
  • Fluren 49 Sot- og Nikotinrens - FLÜGGER
  • Timantti Stop - TEKNOS
  • Gjøco Sperregrunn - GJØCO
  • Original Kvist og sperregrunn - NORDSJÖ
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.