IFI logo
Se flere bilder
Slik fjerner du vond lukt

Foto: Krefting

Slik fjerner du vond lukt

Det finnes en spray som kapsler inn vond lukt uten å lukte, så du kan bli kvitt lukten av kattemøkk, våt hund, sure sko, røyk og annen ubehagelig lukt.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et raskt søk på nettet viser at det finnes flere kjerringråd mot vond lukt. Bakepulver som strøs i møbler og vask med eddikvann er to metoder. Heldigvis finnes det sikrere metoder for å bli kvitt stank fra sure sko, oppkast, røyk, kroppslukt, flekker på tekstiler og bleier.

10 år med forskning

– Sammen med skandinaviske universitets- og forskningsmiljøer ble det utviklet en spray som fjernet lukt uten å lukte. Forskningen tok 10 år og resultatet ble «X-it». Dette er en miljøvennlig og meget effektiv spray som fjerner lukt uten å lukte, forteller Inger Løvaas hos Krefting.

Se flere bilder
X-it luktfri spray

Foto: Krefting

SPRAY BORT: Det tok 10 år med forskning. «X-it» er en spray som tar livet av vond lukt uten selv å lukte. – Sprayen inneholder null prosent parfyme og parabener, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Kjemiske reaksjoner

Løvaas forklarer at «X-it» nøytraliserer og fjerner luktmolekyler ved å reagere med dem kjemisk, eller ved forskjellige bindingsmekanismer som gjør at de kan nøytraliseres og felles ut.

– Enkelt sagt blir lukten kapslet inn av sprayen, og de mikroskopiske partiklene faller ned. Partiklene vaskes eller støvsuges opp ved normalt renhold, forteller hun.

Null parfyme

«X-it» skal ifølge reklamen være helt fri for gift og allergifremkallende stoffer. 

– Det stemmer. Sprayen inneholder null prosent parfyme og parabener. Og den er hundre prosent nedbrytbar i naturen, sier hun. 

Se flere bilder
Fjern vond lukt med spray

Foto: Krefting

VÅTE HUNDER: Ei våt bikkje i bilen kan fort by på ubehagelige dufter. Heldigvis finnes det råd for å bli kvitt stanken.

Stadig nye brukere

Norske apotek har også fått øynene opp for den luktfrie sprayen. Mange apotek har tatt inn produktet med tanke på en spesiell pasientgruppe.

– De selger luktfjerneren til stomipasienter, ettersom produktet bare fjerner vond lukt uten å lukte, sier hun. 

Bort med oppkastet

Lukt kan komme fra mange kilder. Løvaas forteller at i et rom der det eksempelvis har blitt kastet opp, så gjelder det å fjerne luktkilden først.

– Oppkastet må tørkes bort og deretter må overflatene vaskes med såpe og vann. Bruk gjerne Plumbo Rengjøring Fettløser eller Plumbo Rengjøring Universal Pluss på fuktig klut til å tørke. Er oppkastet gått på tepper, anbefaler jeg å leie en Hagerty rensemaskin som mange fargehandlere leier ut til privatpersoner. Når luktkilden er fjernet, bruker du «X-it» til å fjerne restlukten, sier hun. 

Svette sko og klær

Den magiske sprayen kan også brukes rett på illeluktende kilder.

– Spray noen ganger på det som lukter. Det kan være svette sko eller treningsklær. «X-it» begynner å jobbe umiddelbart, sier Løvaas.

Typiske kilder til vond lukt:

  • Hunde- og katteekskrementer
  • Røyklukt
  • Matos
  • Søppel
  • Matrester
  • Svette sko og treningsklær
  • Fuktighet og råteskader
  • Skitt og smuss
Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.