Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Slik fjerner du vond lukt

  •  
  •   Publisert:
  Krefting
Det finnes en spray som kapsler inn vond lukt uten å lukte, så du kan bli kvitt lukten av kattemøkk, våt hund, sure sko, røyk og annen ubehagelig lukt.

Et raskt søk på nettet viser at det finnes flere kjerringråd mot vond lukt. Bakepulver som strøs i møbler og vask med eddikvann er to metoder. Heldigvis finnes det sikrere metoder for å bli kvitt stank fra sure sko, oppkast, røyk, kroppslukt, flekker på tekstiler og bleier.

10 år med forskning

X-it luktfri spray
SPRAY BORT: Det tok 10 år med forskning. «X-it» er en spray som tar livet av vond lukt uten selv å lukte. – Sprayen inneholder null prosent parfyme og parabener, sier Inger Løvaas hos Krefting. Krefting

– Sammen med skandinaviske universitets- og forskningsmiljøer ble det utviklet en spray som fjernet lukt uten å lukte. Forskningen tok 10 år og resultatet ble «X-it». Dette er en miljøvennlig og meget effektiv spray som fjerner lukt uten å lukte, forteller Inger Løvaas hos Krefting.

Kjemiske reaksjoner

Løvaas forklarer at «X-it» nøytraliserer og fjerner luktmolekyler ved å reagere med dem kjemisk, eller ved forskjellige bindingsmekanismer som gjør at de kan nøytraliseres og felles ut.

– Enkelt sagt blir lukten kapslet inn av sprayen, og de mikroskopiske partiklene faller ned. Partiklene vaskes eller støvsuges opp ved normalt renhold, forteller hun.

Null parfyme

«X-it» skal ifølge reklamen være helt fri for gift og allergifremkallende stoffer. 

– Det stemmer. Sprayen inneholder null prosent parfyme og parabener. Og den er hundre prosent nedbrytbar i naturen, sier hun. 

Fjern vond lukt med spray
VÅTE HUNDER: Ei våt bikkje i bilen kan fort by på ubehagelige dufter. Heldigvis finnes det råd for å bli kvitt stanken. Krefting

Stadig nye brukere

Norske apotek har også fått øynene opp for den luktfrie sprayen. Mange apotek har tatt inn produktet med tanke på en spesiell pasientgruppe.

– De selger luktfjerneren til stomipasienter, ettersom produktet bare fjerner vond lukt uten å lukte, sier hun. 

Bort med oppkastet

Lukt kan komme fra mange kilder. Løvaas forteller at i et rom der det eksempelvis har blitt kastet opp, så gjelder det å fjerne luktkilden først.

– Oppkastet må tørkes bort og deretter må overflatene vaskes med såpe og vann. Bruk gjerne Plumbo Rengjøring Fettløser eller Plumbo Rengjøring Universal Pluss på fuktig klut til å tørke. Er oppkastet gått på tepper, anbefaler jeg å leie en Hagerty rensemaskin som mange fargehandlere leier ut til privatpersoner. Når luktkilden er fjernet, bruker du «X-it» til å fjerne restlukten, sier hun. 

Svette sko og klær

Den magiske sprayen kan også brukes rett på illeluktende kilder.

– Spray noen ganger på det som lukter. Det kan være svette sko eller treningsklær. «X-it» begynner å jobbe umiddelbart, sier Løvaas.

Typiske kilder til vond lukt:

  • Hunde- og katteekskrementer
  • Røyklukt
  • Matos
  • Søppel
  • Matrester
  • Svette sko og treningsklær
  • Fuktighet og råteskader
  • Skitt og smuss

Les også Bli kvitt vond lukt på badet

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: