Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Mal paneltak med færrest mulig strøk

  Chera Westman/ifi.no
Når du skal male et gammelt, ubehandlet paneltak, trengs både kvistlakk, sperregrunning, grunning og toppstrøk. Men det finnes et alt-i-ett-produkt som gir taket riktig behandling med færrest mulig strøk.
Rull ut
RULL UT: Med rull på forlengerskaft på påføres malingen raskt og i et jevnt sjikt. Chera Westman/ifi.no

Treverk er et levende materiale, og kvister og lignin inne i treverket kan gjøre et nymalt tak gult og flekkete, også gjennom flere sjikt med maling. For å få et nymalt tak med færrest mulig strøk, trengs produkter med flere egenskaper – som isolerer og stenger fargestoffene inne, som gir vedheft, og som gir taket ønsket farge, glans og vaskbarhet.

Med alt-i-ett-produktet Beckers Panelgrunn kan taket gå fra gammelt, gulnet og skjoldete, til lyst og nymalt etter kun tre strøk.

Sot og nikotin

Sperrer
SPERRER: Første strøk kan misfarges ved bruk på gamle tak. Misfargingen bindes i det første strøket og påvirker normalt ikke påfølgende strøk. Chera Westman/ifi.no

– Panelgrunn reduserer gjennomblødning av gulning fra kvister og treverket i den nye malingen. Samtidig fungerer den som toppstrøk, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

Malingen har også god sperrende og isolerende effekt på sot- og nikotinflekker og skjolder etter vannskader. Malingen kan brukes på både nytt og gammelt treverk, og kan brekkes i lyse farger. Etter påføring og herding har overflaten god vaskbarhet og oppnår cirka glans 10.

– Det er viktig å rengjøre underlaget godt og å la første strøk tørke lenge, minst 10 timer, før neste strøk påføres. Lang tørketid gjør isoleringsevnene bedre, sier Nielsen.

VERKTØY:
VERKTØY: Bruk en flat, bred pensel til å stryke ut malingen, og til å få malingen godt inne profiler og spor. Velg godt verktøy, tilpasset bredden på panelborden. Chera Westman/ifi.no

Fremgangsmåte:

1. Vask

Både nytt og gammelt treverk avstøves og vaskes med malervask.

2. Første strøk

Påfør Panelgrunn i ett strøk. Bruk rull til påføring og pensel til å stryke ut malingen og til å påføre maling i profiler i taket, samt langs taklister.

3. Sparkle og slipe

Reparer skader i treverket med snikkerisparkel. Puss sparklede flater og slip lett over eventuell fiberreisning. Avstøv flaten.

4. La tørke

La første strøk tørke minst ti timer før andre strøk påføres. Jo lenger tørketid malingen får, dess bedre blir den sperrende effekten. Underlag med kraftig gulning misfarger noen ganger det første malingsstrøket, men bindes normalt i dette og påvirker ikke påfølgende strøk.

5. Andre og tredje strøk

Mal ytterligere ett eller to strøk med Beckers Panelgrunn.

 

Tre strøk
TRE STRØK: Etter tre strøk er taket ferdig malt. Den malte flaten har god vaskbarhet og cirka glans 10. Chera Westman/ifi.no
Les også 5 typiske nybegynnerfeil

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons