IFI logo
Se flere bilder
Alltid vask før du maler!

Foto: Chera Westman/ifi.no, Jordan

Alltid vask før du maler!

Vil du være sikker på at malingen hefter, at du ikke får farge- og glansskjolder eller nupper fra støv i din nymalte flate, er det ingen vei utenom å vaske først.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Rester av fett og smuss på flaten som skal males, kan føre til at malingen mister heft og slipper allerede ved første strøk, eller fester seg til rullen når du påfører neste strøk. Malingen kan også sprekke opp, boble seg eller bli misfarget. Er det støv på flaten du skal male, vil støvet rulle seg sammen til små nupper som skjemmer finishen.

Nei, skal du bruke tid og penger på å male veggen, gulvet, noen møbler eller et tak, må du beregne litt jobb i rengjøring før du setter i gang.

– Før du maler må du sikre at underlaget er gjort rent skikkelig. Alle flater kan være befengt med fett, og det er viktig å bruke et rengjøringsmiddel som er beregnet for bruk før maling, og å skylle godt, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Det finnes flere metoder og hjelpemidler som gjør rengjøringen til en enkel jobb.

Vaskeservietter

For mindre flater, slik som lister, møbler og flekkmaling, er vaskeservietter et meget godt hjelpemiddel. Med rengjøringswipes går det raskt og enkelt å vaske før du maler.

Oppussingsserviettene er testet og godkjent for vask før maling og etterlater ingen rester av rengjøringsmiddel på overflaten. Derfor er skylling unødvendig, og flaten er klar for å males umiddelbart etter at den er tørr.

Se flere bilder
Våtserviett

Foto: Chera Westman/ifi.no

VÅTSERVIETT: De spesielle våtserviettene som er beregnet for rengjøring før du maler, har to sider. Én med skrubb og én for avtørking.

Forfuktet vaskeklut

En pakke med to forfuktede vaskekluter er alt som trengs for å vaske 30 kvadratmeter tak eller vegg. Sett fast vaskekluten på et slipebrett eller en tak- og gulvmopp og vask vekk alt fra støv til moderate mengder smuss.

– Én pakke er tilstrekkelig for inntil 30 kvadratmeter, avhengig av hvor tilsmusset underlaget er.  Du trenger ikke å skylle etterpå, og kan begynne å male straks overflaten er tørr igjen, sier Jostein Brekka, produkt- og kategoriutviklingsansvarlig hos Jordan.

Se flere bilder
FERDIG KLUT

Foto: Jordan

FERDIG KLUT: Flater som er moderat skitne kan rengjøres med forfuktede vaskekluter. Én pakke holder til 30 kvadratmeter.

Malervask

Forvask, interiørvask, husvask eller malervask. Produktet har mange navn, men utfører samme oppgave. Noen desiliter blandes med vann og brukes for å fjerne skitt, smuss, fett og andre uhumskheter fra underlaget som skal males.

Fukt moppen og gå over flaten – noen ganger er det ikke en gang nødvendig å skylle etterpå. Les på bruksanvisningen på flasken og gjør som produsenten anbefaler.

Se flere bilder
Mopp

Foto: Chera Westman/ifi.no

MOPP: Med mopp på forlengerskaft går det lett å vaske både vegger og tak.

Riktig og galt!

Hva du enn gjør – styr unna grønnsåpe, zalo og salmiakk!

Zalo fungerer utmerket til kjøkkenoppvasken, salmiakken fjerner vond lukt og løser opp fett i avløp, mens grønnsåpe er ypperlig å bruke når lutede gulv og møbler skal bli rene og motstandsdyktige overfor ny nedsmussing.

Men før du maler, bør du bruke et middel som er lett å skylle vekk, som ikke bare fintfordeler fettet, men også binder det til kluten slik at det fjernes fra flaten, og som ikke etterlater nye fettsjikt der du skal male.

Malingprodusentenes egne rengjøringsmidler er spesielt formulert for å både løse opp og fjerne skitt, smuss og fett fra flater som skal males. I tillegg kan du være trygg på at de funger godt sammen med malingen du skal bruke etterpå.

Se flere bilder
SKUM

Foto: Chera Westman/ifi.no

SKUM: Zalo er effektivt for kjøkkenoppvasken, men skummer mye og er vanskelig å få skylt vekk fra flater som skal males.

Tips:
  • Bruk mopp på forlengerskaft når du vasker vegger og tak. Det er mye raskere enn å balansere på stige eller krakk med en fille i hånden.
  • Kjenn etter med fingeren på flaten du skal male. Blir det striper i flaten, smuss på fingeren eller føles det bare klissete, må du vaske for at malingen skal kunne komme til og få tak i underlaget den skal hefte til.  
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.