IFI logo
Se flere bilder
Gi malingen en god start med vask

Foto: Chera Westman/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, Beckers, Butinox Interiør

Gi malingen en god start med vask

Manglende rengjøring før du maler, kan føre til at malingen løsner, eller at den nymalte flaten får flekker. Derfor bør alt malearbeid begynne med en skikkelig vask. Spesielt viktig er dette i kjøkken og entré, hjemmets mest smussutsatte rom.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alt malearbeid starter med en god vask. Det kan høres kjedelig og unødvendig ut, men alternativet er verre. Hvis du ikke rengjør flaten før du maler, kan du risikere at malingen får dårlig vedheft, at fett, smuss og annet «blør» gjennom malingen og lager skjemmende flekker på den nymalte flaten.

Se flere bilder
Vedheft

Foto: Butinox Interiør

VEDHEFT: Maling er avhengig av å få kontakt med underlaget for å sitte godt fast. Derfor må overflaten alltid rengjøres før du maler.

Riktig kjemi

– Spesielt er det kjøkkenet og vindfanget som er utsatt for tilsmussing. Men også stueveggen trenger å vaskes før du maler, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Beckers.

– Kjøkkenet er alltid befengt med fett, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö

Tørr skitt fjernes med tørre metoder. Bruk en tørr mikrofiber vegg- og takmopp på forlengerskaft eller støvsuger til å fjerne spindelvev i taket og støv fra veggene. Vask deretter med rengjøringsmiddelet som malingsprodusenten du har valgt, anbefaler.

Se flere bilder
Vaskemopp

Foto: Chera Westman/ifi.no

VASKEMOPP: Bruk en tørr mikrofiber vegg- og takmopp på forlengerskaft eller støvsuger til å fjerne spindelvev i taket og støv fra veggene.

Fettløser og emulgering

Fett, inngrodd sot, smussflekker og mer gjenstridig skitt fjernes med egnede rengjøringskjemikalier som inneholder både fettløsende midler og midler som får transportert skitten vekk med hjelp av vann. Salmiakk løser opp fett og fintfordeler det over flaten, men fjerner det ikke.

LES OGSÅ: 4 gode grunner til å bruke malervask

– Malingsleverandørene anbefaler sine egne rengjøringsmidler, fordi disse midlene er beregnet på rengjøring før maling. Både interiørvask, gulvrens og panelrens har sine bruksområder, og det er ofte lite behov for etterskylling med disse. Men man vil se på vaskevannet hvor skitten flatene er, og man må bytte vann og eventuelt vaske etter med rent vann, alt etter behov. Vær også oppmerksom på at fabrikkmalt listverk og plater gjerne er satt inn med voks som beskyttelse, og det er helt avgjørende at man renser slike flater nøye, før mattsliping og maling, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk sjef i Butinox.

 

Se flere bilder
Uten å skylle

Foto: Robert Walmann/ifi.no

UTEN Å SKYLLE: Det finnes mange forskjellige rensemidler for innendørs bruk. Ofte er det ikke behov for å skylle etter rens, men ser vaskevannet skittent ut, kan det være en god idé å vaske etter med rent vann.

Se flere bilder
Klut

Foto: Chera Westman/ifi.no

KLUT: En tørr mikrofiberklut brukes for å fjerne støv og løst smuss fra flaten som skal males.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.