Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Gi malingen en god start med vask

Manglende rengjøring før du maler, kan føre til at malingen løsner, eller at den nymalte flaten får flekker. Derfor bør alt malearbeid begynne med en skikkelig vask. Spesielt viktig er dette i kjøkken og entré, hjemmets mest smussutsatte rom.

cloud_download
fullscreen
 • <b>ENTRÉ: </b>Kjøkkenet og inngangspartiet er kanskje de to rommene i huset som utsettes for mest skitt og smuss.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>KJØKKENFETT: </b>På kjøkkenet fester ikke bare støv og sotpartikler seg på vegger og innredning. Her er det også stekefett og annet i luften som kan ødelegge vedheften for malingen.

  Foto: Beckers

 • <b>KLUT:</b> En tørr mikrofiberklut brukes for å fjerne støv og løst smuss fra flaten som skal males.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>UTEN Å SKYLLE:</b> Det finnes mange forskjellige rensemidler for innendørs bruk. Ofte er det ikke behov for å skylle etter rens, men ser vaskevannet skittent ut, kan det være en god idé å vaske etter med rent vann. 
(Foto: Robert Walmann/ifi.no)

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>VASKEMOPP:</b> Bruk en tørr mikrofiber vegg- og takmopp på forlengerskaft eller støvsuger til å fjerne spindelvev i taket og støv fra veggene.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>VEDHEFT:</b> Maling er avhengig av å få kontakt med underlaget for å sitte godt fast. Derfor må overflaten alltid rengjøres før du maler.

  Foto: Butinox Interiør

Annonse
Annonse

Alt malearbeid starter med en god vask. Det kan høres kjedelig og unødvendig ut, men alternativet er verre. Hvis du ikke rengjør flaten før du maler, kan du risikere at malingen får dårlig vedheft, at fett, smuss og annet «blør» gjennom malingen og lager skjemmende flekker på den nymalte flaten.

Vedheft

VEDHEFT: Maling er avhengig av å få kontakt med underlaget for å sitte godt fast. Derfor må overflaten alltid rengjøres før du maler.
camera_alt (Butinox Interiør)

Riktig kjemi

Vaskemopp

VASKEMOPP: Bruk en tørr mikrofiber vegg- og takmopp på forlengerskaft eller støvsuger til å fjerne spindelvev i taket og støv fra veggene.
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

– Spesielt er det kjøkkenet og vindfanget som er utsatt for tilsmussing. Men også stueveggen trenger å vaskes før du maler, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Beckers.

– Kjøkkenet er alltid befengt med fett, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö

Tørr skitt fjernes med tørre metoder. Bruk en tørr mikrofiber vegg- og takmopp på forlengerskaft eller støvsuger til å fjerne spindelvev i taket og støv fra veggene. Vask deretter med rengjøringsmiddelet som malingsprodusenten du har valgt, anbefaler.

Fettløser og emulgering

Uten å skylle

UTEN Å SKYLLE: Det finnes mange forskjellige rensemidler for innendørs bruk. Ofte er det ikke behov for å skylle etter rens, men ser vaskevannet skittent ut, kan det være en god idé å vaske etter med rent vann.
camera_alt (Robert Walmann/ifi.no)

Fett, inngrodd sot, smussflekker og mer gjenstridig skitt fjernes med egnede rengjøringskjemikalier som inneholder både fettløsende midler og midler som får transportert skitten vekk med hjelp av vann. Salmiakk løser opp fett og fintfordeler det over flaten, men fjerner det ikke.

LES OGSÅ: 4 gode grunner til å bruke malervask

– Malingsleverandørene anbefaler sine egne rengjøringsmidler, fordi disse midlene er beregnet på rengjøring før maling. Både interiørvask, gulvrens og panelrens har sine bruksområder, og det er ofte lite behov for etterskylling med disse. Men man vil se på vaskevannet hvor skitten flatene er, og man må bytte vann og eventuelt vaske etter med rent vann, alt etter behov. Vær også oppmerksom på at fabrikkmalt listverk og plater gjerne er satt inn med voks som beskyttelse, og det er helt avgjørende at man renser slike flater nøye, før mattsliping og maling, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk sjef i Butinox.

 

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]