IFI logo
Se flere bilder
Syv vanlige malefeil det er lett å unngå

Foto: Chera Westman/ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no, Beckers, Jordan, Nordsjö

Syv vanlige malefeil det er lett å unngå

Styrer du unna disse syv tabbene når du maler, blir resultatet gjerne bra.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maling er et supert virkemiddel for å både freshe opp og vedlikeholde boligen. Men slurvete utført malearbeid gir et dårlig sluttresultat som forringer inntrykket. Her er syv feil mange gjør, til tross for at de er enkle å styre unna: 

1. Slurvete forarbeid

Et par strøk med maling skjuler ingen hakk og sår i veggen. Snarere fremheves eventuelle ujevnheter hvis du forsøker å male over dem. Vær derfor nøye med forarbeidet. Vask underlaget nøye slik at det er fritt for smuss, støv og fett. Da hefter malingen godt. Sørg for å sparkle over rifter, hull og sprekker og slip over til du har en jevn og fin flate å male på.

Bruk et egnet vaskemiddel, absolutt ikke grønnsåpe, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Beckers.

Tøm rommet før du begynner – det sparer deg for mye tid.

LES OGSÅ: Klargjør rommet for maling

Se flere bilder
Forarbeid

Foto: Chera Westman/ifi.no

FORARBEID: Uten et godt forarbeid, kan hele malejobben være bortkastet. Underlaget skal være helt, rent, fast og tørt før du maler.

2. Lite og dårlig verktøy

Se flere bilder
VERKTØY:

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

VERKTØY:Pensler og ruller av god kvalitet gjør jobben raskere og med bedre resultat.

Pensler som mister busten i den nymalte flaten og ruller som spruter maling og lager grovt mønster ødelegger sluttresultatet. Velgverktøy av god kvalitet. Det gjør jobben både raskere og enklere. En god pensel tar opp mye maling og gir den fra seg i et passe tempo. Det gjør at du kan male lenger på hvert dypp og med minst mulig søl. Husk at du kan trenge flere pensler og ruller dersom du skal male med flere farger og på ulike flater. Velg størrelse på verktøyet etter det du skal male.

– Når verktøyet har godt grep, blir du heller ikke like sliten i armen. Forlengerskaft og forlengbare verktøy øker rekkevidden og minsker belastningen på kroppen når du maler store flater, sier Jostein Brekka hos verktøyleverandøren Jordan.

– Med forlengerskaft kan du se underlaget fra litt avstand mens du jobber. Det gir deg  godt overblikk over det du gjør, som du ikke får når du arbeider uten forlengerskaft og kommer veldig tett på veggen, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

3. Velger feil maling

Det stilles gjerne høyere krav til vaskbarhet på et kjøkken enn i et soverom, og en veggmaling tåler ikke like mye slitasje som maling for treverk for møbler og panel.

Ulike flater krever ulik maling. Velg en maling som er beregnet for aktuelt rom og underlag, og som gir de kvaliteter og det utrykk som du ønsker, sier Myhre.

Kvalitet hører ofte sammen med pris, og ønsker du et varig godt resultat bør du kanskje ikke velge fra nederste hylle i rom du bruker mye. Forskjellene i vaskbarhet, robusthet, glans og vedheft kan være store.

Se flere bilder
Malingkvalitet

Foto: Beckers

MALINGKVALITET Velg en maling som er beregnet til det du planlegger å gjøre.

4. Bruker lite maling:

Se flere bilder
MYE NOK

Foto: Jordan

MYE NOK: Ikke vær gjerrig med forbruket av maling. For tynne sjikt gir dårlig dekk og kortere holdbarhet.

Mett verktøyet godt med maling før du begynner, og la pensel og rull trekke noen minutter. Bruk et malekar eller en malerbøtte som du slår opp mer maling i med jevne mellomrom. Ikke mal med tørt verktøy, se til å dyppe godt og fylle på med mer når du føler at verktøyet begynner å gå tomt. Bruker du for lite maling, vil resultatet bli skjoldete.

– Med rull legger du på mer maling, noe som gir deg mer tid til å fikse flott finish med pensel etterpå. Du bør påføre så mye maling du kan før det begynner å sige og renne, sier Jostein Brekka.

5. Maler på kryss og tvers:

Ikke mal hulter til bulter over flaten. Del den i stedet i hodet opp i felter eller områder som du såmaler systematisk. Da er det lettere å få jevn dekk og like mye maling overalt. Spesielt kan det være vanskelig å se hvor du ikke har vært når du maler andre strøket.  

Maler du en vegg, begynner du midt på veggen i høyre hjørne hvis du er høyrehendt, og maler mot venstre. Mal opp og ned med jevne og lange bevegelser og sett aldri an verktøyet inne i et hjørne, men start et lite stykke ut fra det. 

LES OGSÅ: Enklere å velge riktig rull

Se flere bilder
Systematisk

Foto: Chera Westman/ifi.no

SYSTEMATISK:Arbeid systematisk over flaten. Begynn i ene siden og jobb deg systematisk videre.

6. Utbedrer i halvtørr maling:

Malingen skal påføres vått-i-vått. Det betyr at du skal male deg inn i området du akkurat malte ferdig, før malingen tørker. Med vanntynnede malinger må du derfor arbeide raskt og effektiv, og gjerne følge en systematisk plan.

– Maling tørker raskt, og hvis du går tilbake i seig, halvtørr maling for å utbedre, blir resultatet dårlig. Du får annerledes struktur og synlige merker etter verktøyet, sier Chresten Nielsen.

Se flere bilder
vÅTT-I-VÅTT

Foto: Chera Westman/ifi.no

VÅTT-I-VÅTT: Arbeid effektivt og raskt, slik at du maler deg inn i våt maling hele veien.

7. Tar pause til feil tid

Se flere bilder
Pause

Foto: Nordsjö

PAUSE: Ta pause først når veggen er ferdig malt.

Maling tørker raskere enn du tror. Derfor må du arbeide effektivt og godt og ta pause først når du har malt hele flaten ferdig. Tenk også på at malingen tørker raskere oppe under taket der det er varmere.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.