Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Mal kjøkkenet som en proff

  Chera Westman/ifi.no
Maling kan enkelt og for en billig penge forvandle både trerene og tidligere malte kjøkkenfronter. Her er tipsene du trenger for å pusse opp på sparebluss – med proft resultat.
Proff
PROFF: Maler og teknisk sjef i Nordsjö viser hvordan du maler kjøkkenskapene som en proff. Chera Westman/ifi.no

Også om kjøkkeninnredningen er nesten ny eller fortsatt fullt fungerende, kan du føle et behov for en forandring og oppfriskning. Noen bokser maling rommer forbausende mye fornying, og du har et hav av farger å velge i.

– Når du kjøper maling til møbler og innredninger, bør du gå for en forsterket polyuretankvalitet, en forsterket akryl, eller en vanntynnet oljemaling. En ren akryl kan være ømfintlig for fingerfett. Over tid vil den da løses opp og bli klebrig der du tar mye, sier Per Myhre, maler og teknisk sjef i Nordsjö.

Her følger Myhres oppskrift på maling av kjøkkenskap:

1. Vask

Vask
VASK: Alt malearbeid starter med en grundig rengjøring. Fett og smuss må vekk fra underlaget. Chera Westman/ifi.no

Før du maler, må du vaske. Underlaget må være rent og fritt for fett, smuss og støv for at malingen skal hefte. Bruk et vaskemiddel som er beregnet for bruk før maling. Etterskyll grundig.

– Vask, vask, vask! Et kjøkken er befengt med fett enten du liker det eller ikke. Og den malte overflaten blir aldri bedre enn underlaget, sier Per Myhre.

2. Slip og fjern støv

Mattslip
MATTSLIP: En lett rubb med slipepad eller fint slipepapir gjør underlaget fritt for fibrereisning, nupper og glatte partier. Chera Westman/ifi.no

Uansett om flaten er ubehandlet, malt eller lakkert, bør den mattslipes lett for å gi god vedheft. Slipestøvet fjernes først med støvsuger, så ved avtørking med en tørr mikrofiberklut.

3. Grunning

RULL
RULL: Både grunning og maling påføres best med rull. Chera Westman/ifi.no

Grunningens oppgave er å sørge for at påfølgende sjikt med maling sitter godt fast. Dette er spesielt viktig når du maler kjøkkeninnredning, siden dette er flater du tar mye på, og som kan bli utsatt for slag og slitasje. La grunningen tørke godt før du går videre.

– Det er forskjell på en støvtørr og en tørr overflate. En støvtørr flate kan du berøre uten at det føles klebrig, men den skal ikke males på. Går du på for tidlig, vil du re-løse malingen, sier Myhre.

Du kan bruke en grunningsmaling som kan pigmenteres i samme farge som toppstrøket, eller en ufarget grunning. Velg en grunning som inngår i samme malingsystem som toppstrøket.

4. Sparkle

Når flaten er grunnet, er det lett å se hakk og sår i underlaget. Disse sparkles over med en finkornet sparkelmasse i 2-3 sjikt. Sparkelen skal påføres tynt slik at den ikke siger og krymper. Større hull fylles med et gipssparkel i første sjikt.

– Konsentrer deg om skaden. Strukturen på overflaten blir annerledes der du har sparklet, og det vil fremtre som synlige sparkelroser i den ferdigmalte flaten.

For å unngå glansskjolder i den ferdige flaten flekkgrunnes alt sparkel i to strøk. Sparkel tørker raskt, men må få den tiden det tar til å tørke før du maler over.

Sparkle
SPARKELROSE Ikke smør på sparkel på større flater enn du trenger. Det får en annerledes struktur som vil bli synlig gjennom flere sjikt maling. Chera Westman/ifi.no

5. Slipe

Fukten fra grunningen kan få fibre i treverket til å reise seg. Disse vil ødelegge inntrykket av den malte flaten. Ved å slipe lett med finkornet slipepad fjernes både fiberreisningen og eventuelle nupper i malingen.

FIBERREISNING
FIBERREISNING: Nupper i maling og trefibre som reiser seg, fjernes mellom hvert strøk Chera Westman/ifi.no

6. Første strøk

PENSELBRUK
PENSELBRUK: En liten pensel, gjerne med skrå bust er god å ha for å påføre maling i kriker og kroker. Chera Westman/ifi.no

Mal speilet først, deretter ramtreet. Vannet i malingen fordamper raskt, og da blir malingen seig arbeide med og får lett merker etter verktøyet. Ved å påføre malingen med rull, kjøper du deg litt tid til å fikse perfekt finish med penselen.

Penselen bruker du til hjørner og kanter, og hele flaten strykes med en fordriver som glatter ut malingen.

7. Andre strøk

Bred og flat pensel
BRED OG FLAT En fordriver, eller en annen bred og flat pensel, brukes for å jevne ut rullestrukturen i den våte malingen. Arbeid raskt! Chera Westman/ifi.no

To strøk med maling sikrer god og jevn dekk og fin fargegjengivelse.

– Jeg pleier alltid å mellomslipe mellom hvert strøk for å få perfekt finish. Jeg går lett over den tørre overflaten med en fin slipepad, og tørker av støv med tørr mikrofiberklut, sier Per Myhre.

Deretter påføres det andre malingstrøket.

– Hold fordriveren i én og samme vinkel når du stryker ut rullemønsteret. Det gir et glatt resultat uten penselstriper, sier han.

RESULTAT:

FERDIG
FERDIG: Nylig malte flater skal ikke vaskes eller utsettes for slitasje før malingen er herdet. Det kan ta 3-4 uker. Chera Westman/ifi.no

DETTE TRENGER DU

Velg verktøy av god kvalitet. Pensel til detaljer, fordriver, rull og rullekar trenger du. Velg maling og grunning fra samme malingsystem. Vi har brukt: 

Grunning: Nordsjö Original Heftgrunning til dør, list og panel, farge H6.20.49.

Toppstrøk: Nordsjö Ambiance Superfinish helmatt, farge H6.20.49.

Tilnærmet NCS-kode: S 4020-G30Y

Mal-kjøkken- verktøy-FotoCheraWestmanIFIno-1271

 

Les også Samme farge, ulik maling!

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: